Uit de oude doos: NEC naar de eerste divisie

Voor deze ‘Uit de oude doos’ nemen we je mee naar 31 mei 1964, de beslissingswedstrijd tegen de winnaar van 2e divisie A, Alkmaar, voor een plek in de eerste divisie. De wedstrijd werd op neutraal terrein gespeeld, namelijk in het DOS stadion (oude Galgenwaard) in Utrecht.

25.000 toeschouwers waren deze zondagavond (18.30 uur) naar Utrecht afgereisd. Alkmaar was zelfs vanaf vrijdag in volledige afzondering gegaan om zich volledig op tegenstander NEC te kunnen focussen. Nijmeegse etalages hingen vol met NEC spullen om de jongens van Jan Remmers een extra boost te geven. Er was dus sprake van een ware thriller deze middag in de kolkende Galgenwaard. Zou het de winnaar van 2e divisie A (Alkmaar) of B (NEC) worden die promoveerde naar de eerste divisie?

NEC begon voortvarend en in de 4e minuut nam NEC rechtshalf Nol Derksen een magnifieke vrije schop die op het hoofd van de boven iedereen uitspringende Ben Zweers kwam. Deze kopbal miste echter rakelings het doel.

Maar de toon was gezet. Vooral Tini van Reeken was deze avond in bloedvorm. Hij dolde alles en iedereen van Alkmaar en vooral Engelsman Barry Hughes. In de 9e minuut dolde Tini van Reeken zowel Barry Hughes, Jan Smidt als Jaap Zwaan van Alkmaar en haalde verwoestend uit op Alkmaar doelman Jan van Drecht. Deze zag de bal komen en kon met zijn voet redding brengen, maar de bal stuiterde weg en Ben Zweers kon zo de 1-0 binnen lopen.

Nu begon Alkmaar echter te drukken en Sietze de Vries gaf een van zijn befaamde dieptepasses op Buis. NEC doelman Willy de Hond zag gelukkig het gevaar komen en dook letterlijk op de schoen van Buis om hem de bal afhandig te maken.

Nu was het weer NEC dat via onder andere Bennie Werts goede kansen kreeg en gezegd mag worden dat de Hongaarse Alkmaar aanvaller Hanek volledig in de zak zat bij NEC. Twee minuten voor rust trok Tini van Reeken door richting de achterlijn en gaf de bal voor. Doelman Van Drecht greep volledig mis en Ben Zweers mocht op schitterende wijze de 2-0 binnenkoppen. Ruststand: 2-0 voor NEC.

Alkmaar kwam echter goed uit de startblokken na de rust en maakte via Smidt al snel 2-1. Alkmaar rook nu bloed. Toch herstelde NEC zich snel weer. Bennie Werts haalde in de 61e minuut uit voor een geweldig schot op doel, maar de zich in de 2e helft goed herstellende Alkmaar doelman Jan van Drecht bracht op prachtige wijze redding met zijn vingertoppen.

Alkmaar ging nu echter vol op de aanval spelen en in de 79e minuut werd er zelfs een bal van de doellijn gehaald door Joke Weustink, na een fout van Willy de Hond. Ook Barry Hughes mocht het nog koppend proberen, maar NEC hield moedig stand. En juist toen Alkmaar de aansluitingstreffer dreigde te maken, scoorde aanvoerder en rechtbuiten Cor Smulders in de 89e minuut de allesbevrijdende treffer voor NEC: 3-1!

Eindelijk was het NEC gelukt om naar de eerste divisie van het betaalde voetbal te promoveren! Net als twee weken eerder werd het wederom een groot feest in Nijmegen. Met het verschil dat de spelers nu ook helemaal los mochten gaan. Ondanks de regen en het middernachtelijke uur was het een grandioze ontvangst op de Waalbrug, waar honderden mensen langs de route naar de Goffertboerderij stonden. Tenslotte was er nog een feestavond in de Stadsschouwburg.

Opstelling NEC: De Hond, Weustink, Koning, Smit, Derksen, Merkx, Smulders, Van Reeken, Zweers, Werts en Van Doorneveld.