Sibum gaat naar Alemannia Aachen

Toen eerder dit jaar zijn aflopende contract ter sprake kwam, zinspeelde Bas Sibum al op een vertrek. De 29-jarige middenvelder die bezig is aan zijn 4e jaar bij NEC was naar eigen zeggen toe aan een nieuwe stap in zijn carrière. Vandaag maakte zijn zaakwaarnemer bekend dat die nieuwe stap Alemannia Aachen geworden is. De ploeg uit het Duitse Aken, waar eerder oud-NEC’er Jeffrey Leiwakabessy ook voetbalde voordat hij de overstap naar Cyprus maakte, speelt momenteel in de Duitse eerste divisie, na in 2008 gedegradeerd te zijn uit de Bundesliga. Een mooi buitenlands avontuur dus voor Bas, al is er wel een klein minpuntje: in Aken speelt men in het verfoeide geelzwart. Al is Bas dat natuurlijk wel gewend uit zijn Roda JC periode.

De geboren en getogen Drent werd in de winterstop van het stuntseizoen 2007-2008 overgenomen van de Limburgse ploeg, waar hij in onmin leefde met coach Atteveld. NEC verkeerde op dat moment in grote problemen. De ploeg van Mario Been bungelde op een voorlaatste plaats in de competitie en Been zocht wanhopig naar karaktervoetballers die balans en leiding konden brengen in een aangeslagen en zwalkend team. De toen 25-jarige Sibum bleek de juiste man op het juiste moment: binnen twee maanden na zijn binnenkomst was het NEC van Been getransformeerd van een doodgeverfde degradatieklant tot een haast onverslaanbare natuurkracht. Sterker nog, NEC verrichtte een zelden vertoond huzarenstukje en denderde via de play-offs regelrecht Europa in en overwinterde daarin vervolgens ook nog eens doodleuk. Sibum was er altijd bij en speelde een bepalende rol in de zegetocht van NEC door Nederland en Europa.

Na de uitschakeling door HSV in de knock-out fase ging seizoen 2008-2009 zowel Europees als nationaal als een nachtkaars uit. De ploeg oogde vermoeid en overstrekt. Ook Sibum begon tekenen van verslapping te vertonen. In de tweeëneenhalve jaren tussen 2009 en nu bleef Sibum een vaste waarde in de basis bij NEC en toonde zich altijd professioneel en werklustig, maar zijn niveau van 2008 zou hij nooit echt meer halen. Vooral dit afgelopen seizoen leek Sibum voornamelijk tegen zichzelf te voetballen. Het voelde bij tijd en wijle alsof hij teveel hooi op zijn vork wilde nemen en in zijn drang om het team te willen leiden zichzelf voorbij rende. NEC voelde het, de supporters voelden het, en ook Sibum zelf voelde het: het was tijd voor iets nieuws.

En dat is dus uiteindelijk Aken geworden. De Duitsers zullen ongetwijfeld veel plezier gaan beleven aan onze rechtlijnige no-nonsense Drent. En wij zullen moeten hopen dat NEC het volgende seizoen een waardige vervanger binnen kan halen. Rest ons dus om Sibum te bedanken voor al zijn bewezen diensten, die er zeker zijn mogen: 106 officiële wedstrijden in het rood-zwart-groen. 88 hiervan waren in de competitie, 5 in de beker, 6 play-off wedstrijden en natuurlijk 7 onvergetelijke duels in de UEFA cup. Bas, bedankt en het ga je goed!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.