Reacties op de trainerswissel

Vandaag in De Gelderlander geven staf en spelers hun visie op het aanstaande vertrek van Wiljan Vloet en de komst van Alex Pastoor. Een trainerswissel die voor de buitenwacht razendsnel plaatsvond, maar waar intern in korte tijd veel voor gebeld en doorgesproken moest worden.

Voor Carlos Aalbers waren het dan ook hectische dagen, met gelukkig een meer dan bevredigende afronding. "De ontwikkelingen tussen Wiljan en Sparta werden concreet. Vanaf het eerste contact was hij er heel open over. Er volgde een tweede gesprek. Hij kwam met steeds meer mensen van Sparta in aanraking. De verhalen werden enthousiaster. Toen zijn wij op de achtergrond aan de gang gegaan met Alex Pastoor. Die stond bij ons op nummer één als opvolger van Wiljan Vloet."

NEC was echter niet als enige in de race voor de huidige coach van Excelsior, zo wist Aalbers. "Dinsdag wilde De Graafschap duidelijkheid van hem. Datzelfde hebben we van Wiljan gevraagd. Maandag hebben we nog een keer samen met Jacco Swart gepraat met Alex Pastoor. Visie, werkwijze, het menselijke aspect. Alles klikte gewoon. De Graafschap heeft hij toen afgezegd. We wilden snel een ja of nee van Sparta. Heb ik de afkoopsom als breekijzer gebruikt. Wiljan staat bij ons nog een jaar onder contract. Dinsdagavond konden ze hem gratis overnemen. Woensdag niet meer." Kordaat gehandeld dus van onze TD, die zijn oude leermeester Leen Looyen het nakijken gaf. Ook een andere oud-Excelsior coach was trouwens zeer te spreken over de daadkracht van Aalbers, getuige een SMS’je dat onze TD gisteren ontving: "Prima keuze, Pastoor." Was getekend, Mario Been.

Ook Vloet is uiteraard een blij mens. "Dinsdag heb ik de hele dag gesprekken gevoerd. Om half tien was de kogel door de kerk. Ik ben ook nog even bij Jacco langs geweest. ‘Zie je me als directeur’, heb ik hem gevraagd. Hij weet tenslotte wat het is." Dat men bij Sparta hun oud-coach nog altijd niet vergeten was, bleek al snel nadat het nieuws wereldkundig werd. Vloet werd overstelpt met SMS’jes. "Ook van sponsors die al weg waren bij Sparta. Vonden het hartstikke mooi dat ik weer terug was."

Vanuit de spelersgroep klinkt veel waardering voor het werk dat Vloet de afgelopen anderhalf jaar bij onze club verzet heeft en de resultaten die onder zijn leiding zijn geboekt. Zo debuteerden jeugdspelers Jasper Cillessen en Bram Nuytinck onder hem in het eerste, al was het in het geval van Cillessen natuurlijk meer overmacht dan planning. "Maar dat hij me daarna heeft laten staan. Dat is voor mij nog veel belangrijker geweest", zegt Jasper. "Na de winterstop had ik een mindere periode. Pas na een paar van die wedstrijden nam-ie me even apart. ‘Jij blijft staan. Jij bent mijn eerste keeper’, zei de trainer. Dat gaf me zoveel vertrouwen. De volgende wedstrijd moesten we uit naar Heerenveen. Ik pakte alles die avond. Bleef het 0-0." Voor een mogelijke terugval van het team in de komende weken door het nadere vertrek van de coach, is Jasper absoluut niet bang. "Ben je gek, joh. Je kent deze trainer toch. Die gooit een speelbord nog van tafel als hij bij een spelletje dreigt te verliezen. Soms heb je een slechte dag op de training. Voelt het wat minder als hij er dan weer bovenop zit met die luide stem van hem. Maar met Vloet weet je in elk geval zeker dat het risico van verslappen tot een minimum beperkt blijft."

Ook Nuytinck is zeer te spreken over Vloet. "Vooropgesteld: ik heb nooit problemen met een trainer. Maar dat Wiljan weggaat, vind ik echt jammer. Hij heeft me laten debuteren. Me laten doorgroeien en is elke dag bezig om mij beter te maken." Vooral hoe de coach zich opstelde toen het slecht ging met zijn oma, heeft de Maldenaar goed gedaan. "Mijn oma woonde in Zeeland. Sa­men met mijn broers ben ik veel op en neer gereden. Twee uur heen. Twee uur terug. De trainer heb ik gelijk verteld over mijn oma. Dat ik daarom af en toe op mijn telefoon zou kijken. ‘Dan weet u waarom ik het doe’, zei ik. Sindsdien informeerde hij herhaaldelijk hoe het ging. En toen ze dan zaterdagnacht overleed, heb ik open met hem gepraat of ik er tegen vitesse bij kon zijn. Toch de wedstrijd van het jaar. Voor de club. Maar zeker ook voor mij. Ik wilde spelen." Ook na zijn blunder afgelopen weekend, die de 1-0 inleidde, handelde Vloet in het beste belang van de centrumverdediger. "Zoiets gebeurt me echt nooit. En dan uitgerekend op de dag dat mijn oma overlijdt. En ook nog eens in de wedstrijd van het jaar. Ik zit er nog steeds mee. Dat mag je gerust weten. Na de wedstrijd kwam de trainer in de kleedkamer naar me toe. Jullie stonden buiten op me te wachten. Ik mocht zelf bepalen of ik de pers te woord wilde staan. Wilde ik liever even niet. Kon hij zich helemaal indenken. Was geen probleem."

Over de nieuwe trainer weten beide spelers weinig. "Ik heb nog helemaal niks met deze nieuwe trainer", zegt Cillessen. "Simpelweg omdat ik hem niet ken. Hij lijkt me een man met verstand van zaken. Wat ik ook heb gemerkt, is dat hij voor de buitenwacht zijn spelers altijd in bescherming neemt. Hij zal ze nooit afvallen. Dat is natuurlijk positief." Ook voor Nuytinck is Pastoor een grote onbekende. "Ik ken hem absoluut niet. Ik weet alleen dat-ie van voetbal houdt. Dat-ie het mooi wil doen. Hoor ik van jongens bij Jong Oranje, die hem hebben meegemaakt als trainer. NEC is slagvaardig geweest. Ik denk dat ze een goede keuze hebben gemaakt."

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.