Raad legt NEC verder aan de ketting

Spannend was het zeker toen de stemmen uitgebracht werden. 21 voor en 18 tegen het TIP. Daarmee is de weg vrij gemaakt voor het college om verder te gaan met de ontwikkelingen van het topsportcentrum. Dat ging voor NEC niet bepaald zonder slag of stoot, want de financiële situatie van de club heeft er mede voor gezorgd dat er aanvullende eisen kwamen van partijen om ook door te kunnen blijven gaan met de stadionuitbreiding van NEC.

NEC komt strakker aan de ketting te liggen. Niet alleen moet NEC zo snel mogelijk uit categorie 1 komen (met reeds in juni een eerste positieve beoordeling van de KNVB, een eis van de VVD), ook moet NEC een positief eigen vermogen hebben in maart 2012, wanneer er definitief besloten gaat worden of het TIP er komt. En dat is nogal wat als je bedenkt dat NEC nu een negatief eigen vermogen heeft van 6,5 miljoen euro. Door de verkoop van Vleminckx is dat bedrag al wat lager en ook de verkochte aandelen zorgen voor een flinke vermindering van die schuld, maar dan nog zal er een aanzienlijk bedrag open blijven staan, waar nog een oplossing voor gevonden moet worden. De vraag lijkt dan ook wel terecht of de eis van de PVDA, die gesteund werd door meerdere partijen, wel logisch en haalbaar is. Het gaat erom dat NEC de huur gaat betalen en dat kan blijven doen, de financiële eisen moeten streng, maar wel reëel zijn en dat laatste betwijfel ik. Ook de raad zelf zal niet makkelijk ergens 6,5 miljoen euro vandaan kunnen toveren binnen 10 maanden. Waarom zo’n eis dan wel aan NEC stellen?

Ongeveer 15 NEC fans zagen in de raadszaal regelmatig een traditionele links-rechts discussie. GroenLinks leek alles af te keuren en kwam met bekende GroenLinks punten zoals de bomenkap, SP was vooral bezorgd en de PVDA ook, maar zij maken net een afweging naar een ja-stem (op 1 fractielid na trouwens). Het CDA en met name Nijmegen Nu en D’66 waren duidelijk voor en de VVD kwam toch met een ja, ondanks dat ze nog steeds veel kritiek op het college hadden. Deze keuze en de (vermeende) afzwakking van de eisen kwam ze op kritiek van andere partijen te staan. De VSP was behoorlijk fel tegen en ziet graag een referendum over het TIP en ook Gewoon Nijmegen, die qua ambities en stadionformaten dezelfde plannen hebben als  ene Merab J. uit Arnhem, was ook tegen. Opvallend ook dat deze partij met cijfers komt die niet kloppen en 9 ton verlies en anderhalf miljoen euro winst door elkaar gaat halen. Tip: bekijk nog even het verslag op deze site over de supportersavond en het is duidelijk.

Hoe dan ook, rond 23.45 uur was er eindelijk een voorlopige go. Toch waren de aanwezige NEC bestuursleden niet heel euforisch. Er is immers een hoop te doen! 

Bleum

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.