Een stok zoeken om mee te slaan

De derby was er dit jaar één om snel te vergeten. Er was strijd en beleving, maar het resultaat was treurig. Datzelfde kunnen we concluderen over wat er vervolgens buiten het stadion gebeurde. Ook daar te veel strijd en ook daar met een treurig resultaat: 29 arrestaties, maar ook het noodgedwongen vertrek van Dorrethe Friesen, supportersbegeleidster en projectleidster van het project Overenthousiast.

Voor de relschoppers was veel aandacht, misschien wel iets te veel (denk aan het plaatsen van foto’s op de politiewebsite). Over het gedwongen vertrek van Dorrethe is, op een kort statement op de NEC site na, weinig bekend gemaakt. Best vreemd, want iemand na 12 jaar goed werk zo aan de kant schuiven, wat moet er dan wel niet allemaal gebeurd zijn? Heeft ze mee staan rellen? Is er iets gebeurd dat het daglicht niet kan verdragen? We besloten maar eens te proberen wat antwoorden te krijgen en dat deden we door te spreken met wat mensen bij NEC, Dorrethe zelf en, zoals dat standaard is met hoor en wederhoor, we zijn ook naar het hoofdkantoor van Tandem gegaan om hun kant van het verhaal te horen. We werden, dat is in dit soort situaties niet altijd vanzelfsprekend, netjes ontvangen door de manager en communicatieadviseur van Tandem.

Als we alles op een rijtje zetten, dan lijkt het volgende te zijn gebeurd: na de wedstrijd NEC-Vitesse zijn Dorrethe en Berry (vrijwilliger van het project en de rechterhand van Dorrethe) naar de bussluis gegaan. Dat is overigens een normale procedure. Toen het daarna in de bossen uit de hand liep, hebben de twee van achteruit en vanaf de zijkant (voor de duidelijkheid niet midden in de rel) geprobeerd om jongens op hun gedrag aan te spreken. Voor veel supporters is dit een bekende werkwijze. Met haar ervaring weet Dorrethe een afweging te maken over waar ze moet staan, hoe ze haar eigen veiligheid zoveel mogelijk kan waarborgen en welke jongens ze wel of niet kan aanspreken en op welke manier. Voor de politieleiding was dit kennelijk niet normaal. Die zagen Dorrethe op de beelden staan en zijn samen met het hoofd veiligheidszaken van de gemeente naar de leiding van Tandem gegaan. Dit alles natuurlijk in de emotie die de nasleep van die heftige rellen met zich meebracht. Dat Dorrethe aan de zijkant stond om jongens aan te spreken en niet midden tussen de rellende supporters stond, maakte kennelijk niet veel meer uit. De leiding van Tandem heeft vervolgens besloten om Dorrethe direct van het project te halen. Wie het zwart wil zien zal zeggen dat de leiding van Tandem geïntimideerd is door de politieleiding en het hoofd veiligheidszaken van de gemeente. Wie het wat minder zwart bekijkt zal zeggen dat het een nogal overspannen reactie was van diezelfde leiding. Met het bovenstaande zal de leiding van Tandem het niet eens zijn. Volgens de manager was het handelen van Dorrethe op die dag tegen gemaakte afspreken in (weggaan wanneer ME gaat ingrijpen) en “levensgevaarlijk”. Ze trekt deze conclusie op basis van de melding door de politieleiding en het hoofd veiligheidszaken van de gemeente en een afzonderlijk gesprek met Dorrethe, waarin ze heeft aangegeven wat er allemaal is gebeurd. Tandem heeft wel een verklaring gegeven aan NEC, maar gaf meteen aan dat de beslissing vast stond.  Een degelijk onderzoek bij NEC inclusief bestudering van aanwezige beelden en gesprekken met betrokkenen die meer duidelijkheid konden verschaffen over de situatie, heeft helaas niet plaatsgevonden. Wij gaven aan dat “levensgevaarlijk” dan ook erg zwaar aangezet was, maar goed, we kwamen er al snel achter dat dit een oneindige discussie van interpretaties zou gaan worden. Blijft echter staan waarom er niet gekozen is voor een andere maatregel. Een waarschuwing of desnoods een tijdelijke schorsing zou dan nog veel logischer zijn geweest. De leiding, en zeker ook NEC, had namelijk alleen maar lof voor het werk van Dorrethe en nu wordt ze door dit voorval opeens geheel en direct van het project gehaald. Waarom zo drastisch? Op die vraag kregen we geen sluitend antwoord.
Tandem blijft erbij dat de gebeurtenis op zichzelf ernstig genoeg was om deze
maatregel te rechtvaardigen. Wij blijven het onbegrijpelijk vinden. Niet alleen
voor Dorrethe persoonlijk, maar ook omdat dit in onze ogen funest is voor het
project zelf, dat zichzelf al lang en breed bewezen heeft. Daarnaast is het al zo moeilijk om een vertrouwensrelatie met overenthousiaste supporters op te bouwen en dat wordt nu door een, in onze ogen, overdreven reactie in één klap
te niet gedaan. Als Dorrethe zelf dan niet meer de geschikte persoon was, had er dan op z’n minst voor gekozen om de boel geleidelijk over te dragen aan iemand anders. Deze manier werkt alleen maar het project tegen en maakt het voor de nieuwe projectleider alleen maar moeilijker.

Concluderend krijgen wij er in ieder geval geen bevredigend gevoel bij. Hard kunnen wij het niet maken, maar wij zijn wel van mening dat Dorrethe het slachtoffer is geworden van overspannen reacties van de hoge bomen die wind vangen en daar maar moeilijk mee om kunnen gaan zonder paniekerig te reageren. Kennelijk waren die hoge bomen in dit geval juist zelf op zoek naar een stok om mee te slaan, in dit geval uiteraard een spreekwoordelijke stok. Het project zou immers nog slechts een half jaar lopen, dus hier had best wat chiquer kunnen worden gehandeld.

Maar misschien is het voor de club juist wel een mooi moment om het roer eens flink om te gooien en zelf eens een goede supporterscoördinator aan te nemen, die weet wat er onder supporters leeft en in staat is om daar op een normale en
eerlijke manier mee te communiceren. Wij kennen nog wel iemand…

Thomas & Bleum

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.