Zo zagen wij het: NEC – Groningen

Typisch NEC hoor je vaak als we weer eens een tegenstander die in de problemen zit een handje hebben geholpen. Vorige week nog kon Heracles de degradatiezorgen ontstijgen na bezoek uit Nijmegen. Gisteren zagen we de andere kant van de medaille, een kant die we gelukkig wel vaker zien: tegen goede tegenstanders kunnen de rood-zwart-groenen zich vaak opladen om tot zeer acceptabele prestaties te komen. Want een goede tegenstander hadden we deze koude zaterdagavond zeker. Nieuwe trainer Pieter Huistra lijkt weinig moeilijkheden te hebben met de loodzware erfenis van Ron Jans en had zijn elftal bij winst gisterenavond zelfs op de koppositie terug gevonden (dat had overigens niet lang geduurd na de pandoering die PSV uitdeelde zondag; arme, arme Mario). Maar zover kwam het uiteindelijk niet, want na een heerlijke pot voetbal bleven de punten uiteindelijk in Nijmegen. En dat verschaft na 4 nederlagen in 5 wedstrijden weer even wat lucht en is uiteraard een lekkere opsteker op weg naar de belangrijkste wedstrijd van het seizoen.

De Goffert in vuur en vlam
Voor de wervelende openingsfase van onze jongens was er eerst nog een indrukwekkend eerbetoon van de jongens van HKN aan een medesupporter die ons begin deze maand ontvallen is. Het is een beetje suf dat tegenwoordig voor alles toestemming en regulering nodig is, maar de intentie was er niet minder om. De fakkels zorgden uiteindelijk voor een gedenkwaardige actie, op de juiste manier begeleid door de club.

Vleminckx is de man
Dat we die drie punten in Nijmegen hielden hadden we voor een aanzienlijk deel aan Björn Vleminckx te danken. Op zijn werklust en mogelijkheden als aanspeelpunt is vrijwel nooit wat aan te merken, maar als er 1.6 miljoen euro voor een spits betaald wordt, worden er vooral doelpunten verwacht. En die kwamen er zaterdag eindelijk weer eens. Gelijk drie en met die score mocht Björn zich nog beklagen ook, want paal en lat stonden verder succes hinderlijk in de weg. De spits logenstrafte daarmee tijdelijk alle criticasters, want een spits zoals Björn tegen FC Groningen hebben we lang, heel erg lang niet in de Goffert gezien. De man presenteerde zich als koele killer (1-0), gewiekste afmaker (2-0), spectaculaire volleerder (paal), goede kopper (lat) en attente goaltjesdief (3-1). Hulde, hulde. Het enige puntje van kritiek betrof de ereronde, want zo’n Groningen shirt voor juichende Nijmeegse tribunes ziet er niet uit.

Teamprestatie
Björn zou overigens Björn niet zijn als hij na afloop voor de camera’s van Eredivisie Live niet vooral de teamprestatie op waarde wist te schatten. Ongelijk had de Belgische spits daarmee zeker niet, want NEC voetbalde in grote delen van de wedstrijd alleraardigst. Zimling en Sibum heersten op het middenveld, Schöne was bij tijd en wijle ongrijpbaar en zowel Davids als Goossens slaagden er meermaals in bruikbare voorzetten af te leveren. Zorgenkindje blijft alleen de verdediging die alweer de twintigste tegengoal van het seizoen incasseerde. Dat geeft te denken, vooral omdat de viermanslinie kan rekenen op de (wederom) uitstekende diensten van Jasper Cillissen. Na zeven puike wedstrijden in de eredivisie is duidelijk dat het op die positie de komende jaren wel goed zit. Voor hem echter staat het allerminst als een huis en Vloet zal zich afvragen, en wij met hem, hoe het toch komt dat de Nijmeegse jongens Otten en Nuytinck te maken hebben met zo’n terugval. Tuurlijk, de dagen van Wisgerhof en Olsson komen niet snel terug, met in de huidige samenstelling hou je zelfs met een comfortabele 2-0 voorsprong tegen Groningen je hart vast.

Vites is de volgende
Het vlotte spel en de drie punten waren uiteindelijk zeer welkom, maar geven tegelijkertijd het gevoel dat er dit seizoen qua ranglijst weinig opwindende zaken te verwachten zijn. In de problemen zullen we wel niet komen en voor play offs zijn we veel te wisselvallig. Tijd dus om ons op andere zaken te gaan richten en dan wordt zo’n potje al snel gedegradeerd tot opwarmertje voor de grote derby. Vooral na de derde en beslissende treffer van Vleminckx richtte het goedgemutste publiek de blik op volgende week. Want dan komt grote meneer Merab met al zijn centjes en zijn trainerloze elftal van over de Rijn naar de goede kant van de Waal en gaan we er eens echt voor zitten.

Pol

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.