Vooruitblik NEC-Roda JC

Aankomende zaterdag staat er weer een zeer belangrijk competitieduel op het programma: het duel tussen de nummers tien en twaalf in de competitie; oftewel Roda JC gaat op bezoek bij NEC. Het betekent alweer het veertiende duel in de Eredivisie van NEC onder onze nieuwe trainer Wiljan Vloet. Één ding waar Wiljan mee begon te werken was het scorende vermogen, en dat is iets wat onder zijn leiding toch wel gelukt is. In de thuisduels worden er gemiddeld twee doelpunten gescoord in één wedstrijd (bij Dwight 1,2 op 1) en bij uitduels is dit getal één op één (bij Dwight 0,8). Hoewel het scorend vermogen en het vertrouwen weer een beetje terug zijn gekomen, is er nog één ding dat onder Wiljan Vloet niet aan de zijde van NEC valt: dat kleine beetje geluk om punten te halen.

De goede reeks die eerder werd geboekt tegen Sparta, Willem II, NAC en RKC kon helaas niet meer worden voortgezet de afgelopen drie weken: er werd verloren van de drie FC’s van Groningen, Twente en Utrecht. Hierdoor werd er niet meer over het woord ‘linkerrijtje’ gesproken, een woord dat de supporters onder Wiljan Vloet weer langzaam durfden te uiten, en kan er weer naar onder worden gekeken. Hoewel we nog royaal met acht punten voorstaan op de nummer zeventien Willem II moet er toch maar weer eens gewonnen worden: onderin worden de punten de laatste weken namelijk wel gepakt. Ook het programma is er eentje om nog een beetje van de beven: thuis ontmoeten we de (zoals het er nu naar uitziet) nummers tien, drie, vier en vijf van de Eredivisie nog. In de uitwedstrijden staan de nummers zes, elf, dertien én zestien nog voor ons.

Zaterdag staat dus een van de makkelijkere wedstrijden die nog moeten volgen op het programma en moet er dus gewonnen worden. En de Limburgers zijn in de Goffert een echte angstgegner voor ons eigen NEC. Van de laatste dertien duels (het hele nieuwe decenium) heeft NEC er slechts drie (!) gewonnen, in 2008, in 2007 en in 2001. Roda heeft een statistiek in de Goffert die maar weinig clubs kunnen evenaren. De tijden dat Roda JC nog een makkie genoemd kon worden in Nijmegen liggen mijlenver achter ons. Vorig seizoen stelde onze club in de laatste minuten nog een puntje veilig door een doelpunt van Bas Sibum. Hij zorgde er met een kopbal voor dat een doelpunt van Sekou Cissé teniet werd gedaan. De laatste overwinning dateert zoals gezegd van twee jaar terug: toen won NEC in de eerste ronde van de Play-offs door doelpunten van Kivuvu en Beukie.

Hier alle statistiekjes nog:

Wedstrijden
Datum Thuisteam Uitteam Uitslag
16-08-2009 Roda JC NEC 1-0
18-04-2009 NEC Roda JC 1-1
15-11-2008 Roda JC NEC 3-0
04-05-2008 NEC Roda JC 2-0
01-05-2008 Roda JC NEC 0-1
04-04-2008 Roda JC NEC 0-2
18-08-2007 NEC Roda JC 1-1
10-02-2007 Roda JC NEC 1-0
 Eredivisieduels tegen de Duitsers
  Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren DV DT
Thuis 27 10 8 9 38 35
Uit 28 4 5 19 22 59
Totaal 55 14 13 28 60 94

En Roda staat momenteel op de tiende plek, toch wel een redelijke plek voor een ploeg die vorig seizoen nog op het nippertje degradatie ontliep. Het succes ligt vooral bij spits Mads Junker. In zijn spel bij Roda JC zie je dat de opluchting er vanaf straalt en dat hij weer begint met leven, na het impotente ronddwalen in de nachtmerriewereld van zijn laatste club Vitesse. Bij de club uit het Duitse Kerkrade scoorde hij dit seizoen al elf doelpunten, drie meer dan ‘de stier van Puurs’ Bjorn Vleminckx. De tweede topscoorder bij Roda is Willem Janssen met vier doelpunten, bij NEC zijn dit Ramon Zomer en Saidi Ntibazonkiza met ook ieder vier doelpunten.

Er is geen enkele speler uit de huidige selectie van Roda die ooit in het prachtige rood-zwart-groen van NEC mocht spelen. Aan onze kant is er wel een tweetal die bij Roda onder contract hebben gestaan. Wiljan Vloet was tussen de jaren 2002 en 2005 oefenmeester bij Roda Juliana Combinatie en van de spelers heeft Bas Sibum zijn Duitse taal kunnen opschroeven in de Limburgse stad.

Heb je zo’n lotje gekocht van Unibet dan krijg je als NEC wint voor iedere euro maarliefst twee euro en vijf centen terug. Wanneer Roda wint krijg je 3,30 terug en bij een remise 3,45.

Zonder Nuytinck, Heubach en Schöne hopen we dus weer bloed, zweet en tranen te zien in ‘de Bloedkuul’. Zet Potje op Junker en bied Jeffrey Sarpong wat meer aanspeling en alles komt helemaal goed! Danke, Bitte!

Bennieboy

Het spandoek van vorig jaar kan inmiddels weer worden weggehaald.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.