Vooruitblik: NEC-Ajax

Eindelijk. Het einde van dit seizoen is nu toch echt in zicht. Tot aan het gaatje moest er gevochten worden tegen degradatie, een veelbelovend seizoen is uiteindelijk volledig in het water gevallen en het team dat de voorgaande wedstrijd tegen VVV werd opgesteld was toe aan een lange, hele lange vakantie. Nee, het was geen seizoen waarin menig NEC-supporter is verwend. Hoewel het voor NEC nergens meer om draait staat er toch nog een leuk eindaffiche op het programma: de jankertjes van Martin Jol komen op bezoek in de Bloedkuul.

Kampioenen of beker-revanche?
Een duel waar al meer dan twee weken naar uit wordt gekeken door zowel de fans van Ajax als NEC, een duel waarover honderden mediaberichten zijn verschenen, kortom: het mogelijke kampioensduel van de club uit Amsterdam. Omdat FC Twente het waarschijnlijk zeker niet makkelijk gaat krijgen in het Rat Verlegh Stadion van NAC Breda moeten er aankomende zondag bloed, zweet en tranen worden getoond als goedmakertje voor het huidige seizoen. Dat het niet makkelijk gaat worden is één ding wat zeker is, maar er kan een hoop kracht en energie worden geput uit deze twee woordjes: de beker.

Want zeg nou zelf? Het had slechts een Liesveldje gescheeld of wij hadden afgelopen zondag moeten voetballen in de bekerfinale. Het onsportieve voetbal, de scheidsrechter en de deceptie op die kille 27 januari staan nog in het geheugen van vele mede-supporters gegrift. Om nu óók nog eens aankomende zondag de lachende gezichtjes van het schwalbe-duo Suarez en Pantelic er bij te krijgen, nee, dat gun je je ergste vijand nog niet (alhoewel…).

Historie
We hebben al een hoop onzin voorbij zien komen de laatste dagen. Als we de woorden van onder andere Potje, Heubach, Sarpong, Goossens en Vloet moeten geloven gaan we een spectaculaire pot voetbal zien in onze Goffert. Mooie termen als ‘lekker vrij voetballen’, ‘het draait nergens meer om’ én ‘we gaan ze het niet cadeau geven’ hebben we ook al voor de wedstrijd tegen VVV gehoord. Nu willen we daden, net als in 1996, 2001 en 2005. Dat zijn de jaartallen waarin ons clubje in de Eredivisie wist te winnen van de club die al jaren geen kampioen meer is geworden. In 1996 met 2-0 door doelpunten van Maurice Graef en Anton Janssen, in 2001 met 1-0 door een doelpunt van Gorgi Hristov en in 2005 met diezelfde score door een doelpunt van Romano Denneboom. Ook werd er in de laatste drie thuisduels twee keer gelijkgespeeld tegen Ajakkes. Hier de rest van de statistiekjes:

Eredivisieduels tegen de rood-witten
  Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren DV DT
Thuis 33 3 10 20 17 62
Uit 34 0 3 31 17 113
Totaal 67 3 13 51 34 175

En mocht je nog meer statistieken willen, hierrr klikken.

Vorig seizoen werd er door zowel NEC als door Ajax drie keer gescoord in de Goffert: twee keer Miralem Sulejmani en een keer García de la Torre tegenover doelpunten van El-Akchaoui, Zomer en Fernandez. Normaal gesproken zou dit goed zijn voor een puntje, ware het niet dat de laatstgenoemde speler de bal in eigen doel werkte. Eerder dit seizoen verloren we in Eredivisie-verband kansloos in Amsterdam. Dit keer wel oppassen voor De Jong!

Jeffrey, John en Priester
Een aparte wedstrijd moet het vooral zijn voor Jeffrey Sarpong. De creatieve nummer tien speelt dit seizoen in het prachtige rood-zwart-groen tenue van de nummer één van Gelderland, maar staat nog onder contract bij de club uit A’dam. Nu hebben we kunnen zien dat het in de beker nou niet helemaal goed ging, maar we hopen dan ook dat hij aankomende zondag revanche kan nemen. Ook John Goossens kwam ooit uit voor de neuzen: zijn jeugd doorliep hij goed bij Jong Ajax en trainer Henk ten Cate haalde hem regelmatig bij de eerste selectie. Ook voor Mitchell Burgzorg is de Arena bekend terrein: hij doorliep hier de jeugdopleiding tot en met de A1 en werd daarna weer weggebonjourd.

Bij Ajax spelen twee voetballers met een rood-zwart-groen verleden. Nou ja, spelen: Robbie Wielaert heeft ieder plekje op de tribunes van de ArenA al eens gehad. Dennis Rommedahl laat bij Ajax zien wat hij bij NEC niet liet zien: gevaarlijk voetbal met zo nu en dan een doelpuntje. De verdediger en aanvaller speelden respectievelijk 164 en 16 officiële duels bij des Nimweegs Trots.

Eerder komen
Stadionverboden, geldboetes, legitimatiecontroles, lange wachttijden en vroeger je bed uit: lang leve Ajax. We moeten niet alleen eerder komen vanwege de zojuist genoemde rompslomp maar ook voor het afscheid van sommige spelers. Één daarvan is Rutger Worm. De Nijmegenaar kan hoogstwaarschijnlijk niet meedoen vanwege zijn rode kaart opgelopen bij Jong NEC, en moet het applaus dus vóór de wedstrijd in ontvangst nemen. Ook moeten we mogelijk afscheid nemen van ‘good old’ Patrick Pothuizen. Het bijna 38-jarige club-icoon wil zelf graag nog een jaartje eraan vastplakken, maar gezien de financiële situatie van de club is het nog altijd onduidelijk of deze wens ook daadwerkelijk in vervulling zal gaan. Niels Wellenberg en Dominique Kivuvu zijn twijfelgevalletjes, net als Lasse Schöne. De geplaagde aanvaller doet weliswaar mee bij Jong NEC maar is mogelijk nog niet wedstrijdfit voor de laatste wedstrijd. Bij Ajax kunnen Atouba en Lindgren vervroegd op vakantie, ook zij zitten in de ziekenboeg. Het stadion is voor de gelegenheid al om 13:00 geopend, om 14:00 wordt er afscheid genomen en om 14:30 fluit leidsman Ruud Bossen af.

Maurice Graef was de speler die de eerste overwinning in de historie op Ajax inleidde: hij maakte in 1996 de 1-0. Deze week liet hij van zich horen in Elf. Mooie woorden om mee af te sluiten:

"Ik denk dat Ajax met haar hoofd al bij de bekerfinale is. Dit is een leuk wedstrijdje tussendoor. ‘Dit doen we wel even’. Als NEC in het begin stand houdt, geef ik ze zeker een kans. Ik zet in op een 1-0 zege. En dan speelt FC Twente gelijk bij NAC Breda", lacht hij. "Nee, FC Twente wint gewoon. Daar maak ik me geen zorgen over. Zij worden kampioen."

Bennieboy

Bereid je vast voor: a.s. zondag kaartennaaierij, onsportief voetbal, schwalbes en anti-voetbal in de Goffert!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.