Pothuizen evenaart eredivisierecord

Patrick Pothuizen heeft vanaf vandaag de twijfelachtig eer om samen met voormalig FC Utrecht-speler Jean-Paul de Jong het meeste aantal gele kaarten in de Eredivisie achter zijn naam te hebben staan. De prent die arbiter Bas Nijhuis hem voorhield tegen Feyenoord was de 83ste in de loopbaan van de 37-jarige verdediger van NEC.

Pothuizen kwam daarmee dus op gelijke hoogte met De Jong, die drie jaar geleden zijn loopbaan op 36-jarige leeftijd beëindigde. De Jong incasseerde vijfmaal in één wedstrijd twee keer geel (en dus rood), op Pothuizen’s lijstje staan drie ‘geelrode’ kaarten. 

Wanneer Potje nog één keer een kaart ontvangt is hij alleen recordhouder. De centrumverdediger begon zijn loopbaan in 1992 bij vitesse en diende in zijn carrière vervolgens FC Dordrecht, NEC, wederom vitesse, FC Twente en andermaal NEC. In het seizoen 1999/00 ontving hij een recordaantal van negen gele kaarten.

Overigens heeft ook een andere NEC’er, Jeroen Heubach, al een flinke verzameling. Het overzicht meeste gele kaarten in eredivisiehistorie ziet er als volgt uit:

83 – Patrick Pothuizen – 77 geel, 3 ‘geelrood’
83 – Jean-Paul de Jong – 73 geel, 5 ‘geelrood’
82 – Barry van Galen – 76 geel, 3 ‘geelrood’
80 – Jeroen Heubach – 76 geel, 2 ‘geelrood’
72 – Tommie van der Leegte – 68 geel, 2 ‘geelrood’

Naast de twijfelachtige eer levert het Potje overigens ook een schorsing op, hij zal de wedstrijd tegen Heracles aan zich voorbij moeten laten gaan. Van de 77 gele kaarten ontving Pothuizen er 52 in dienst van NEC, in de 280 Eredivisie wedstrijden die hij tot nu toe speelde voor onze club. De overige 25 kaarten ontving de routinier in één van zijn 118 duels voor andere clubs.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.