Pol in de Galgenwaard

Een dagje later dan normaal komt de KNVB weer op de proppen met hun paradepaardjes. Het is altijd weer een adembenemend momentje: welke topscheidsrechter word er nu weer op het duel gezet? De KNVB heeft besloten om ‘Mister VVV’ Pol van Boekel op de wedstrijd van aankomende zondag te zetten: FC Utreg – Eniesee.

De gozer uit Venray speelde bijna zijn hele leven in het geel-swert van VVV. Van 1994 tot het jaar 2000 speelde de 34-jarige scheidsrechter 126 duels voor VVV waarin hij acht maal tot scoren kwam. Sinds 2004 fluit de verdediger dus betaald voetbal. De laatste wedstrijd die onder leiding van Pollie stond was het duel FC Groningen-NEC in september van het vorige jaar. Toen eindigde het duel in de Euroborg in een remise (2-2). Op het script stond een grote bijrol van de Venrayer. Met een 1-1 tussenstand besloot de scheidsrechter in de 65ste minuut een penalty te geven aan NEC nadat doelman Brian van Loo van FC Groningen John Goossens onderuit schoffelde. Youssef El-Akchaoui schoot de penalty feilloos binnen. In de slotfase kregen de Groningers daarentegen geen penalty, terwijl onze Belgische rambo Björn Vleminckx Goran Lovre vloerde en zo een scoringskans ontnam.

Er werden tot dusverre slechts acht officiële duels gefloten door de zoon van voormalig scheidsrechter Jos van Boekel. Hier de statistiekjes:

Duels gefloten door Pol
  Gefloten Gewonnen Gelijk Verloren DV DT
Thuis 2 1 1 0 5 2
Uit 6 2 1 3 6 11
Totaal 8 3 2 3 11 13

De wedstrijd NEC-FC Groningen was al het tweede duel van NEC dat van Boekel floot dit seizoen. Ook floot hij de eerste thuiswedstrijd van NEC dit seizoen: NEC-SC Heerenveen die onze club genadeloos won met 4-1. Het is echter niet alleen maar koek en ei bij deze leidsman: de eerste drie wedstrijden van NEC die hij in de historie mocht fluiten waren ook gelijk drie flinke nederlagen: RBC-NEC eindigde in 2-0, AZ-NEC in 4-0 en Willem II-NEC eindigde in 3-0. Het laatstgenoemde duel zal vele NEC-fans nog bij zijn gebleven. Pol van Boekel trok in dit duel twee (directe) rode kaarten; één voor Jonas Olsson en één voor Lorenzo Davids. Wel moet hier bij gezegd worden dat op beide rode kaarten niets viel aan te merken. In totaal trok de scheidsrechter tien kaarten, waarvan dus twee rode. Twee gele kaarten komen op het conto van Gábor Babos wegens tijdrekken, maar ach dat maakt niet zo veel uit. Hij heeft dit seizoen pas één kaart gekregen in de competitie.

De laatste wedstrijd die Pol van Boekel als speler speelde tegen NEC dateert uit 1997. Toen verloor VeeVeeVee in de nacompetitie met maarliefst 6-0 door onder andere drie doelpunten van Juul Ellerman. Zou Patrick Pothuizen Pol die wedstrijd ook een handje hebben gegeven?

Als je Jonas Olsson maar geen rood geeft deze keer!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.