NEC redt punt in slotminuut

NEC mocht het vandaag in eigen huis opnemen tegen ADO Den Haag, dat tot dusverre een goed seizoen draait. Wel was het een zware week voor de Hagenezen, met vorig weekend een fraaie overwinning op Ajax en doordeweeks een bekerduel, plus verlening en penalties, dat verloren ging. NEC kon echter geen volle munt slaan uit een mogelijke vermoeidheid bij de tegenstander. Ook de bij vlagen ronduit belabberd fluitende scheidsrechter Winter hielp de Nijmegenaren bepaald niet.

De ploeg begon wel aardig aan het duel, in dezelfde opstelling overigens als de afgelopen weken. Het eerste half uur was er een veldoverwicht voor de Nijmegenaren, maar tot uitgespeelde kansen kwam men niet echt. Pas op slag van het half uur soleerde Schöne zich fraai langs drie man en schoot in de korte hoek. Coutinho lag echter in de weg. Dit was het startsein voor een periode van flinke druk op het ADO-doel. Waar het echter wachten was op de 1-0, daar ging ADO er met het doelpunt vandoor. Ondanks de vele waarschuwingen van Vloet vooraf, liep Verhoek op een lange pass kinderlijk eenvoudig weg uit de rug van Nuytinck en zette de bal langs Cillessen op voor het doel. Hier gleed Will de bal helaas in eigen doel in een uiterste poging om Kubik van het scoren af te houden. Na de 0-1 verzandde de aanvalslust van NEC in goede bedoelingen en frustratie.

Waar Winter het in de eerste helft nog had gehouden bij een gele kaart voor Sibum (geschorst tegen Utrecht) en De Rijk, daar verloor hij in de tweede helft gaandeweg steeds vaker de controle met warrige beslissingen en laks optreden. NEC startte de tweede helft wel voortvarend. In de 50e minuut bleek Vleminckx wederom zeer balvast en legde hij de bal af op Will, die in tegenstelling tot vorig weekend de bal hoog over het doel schoot. Twee minuten later schoot Goossens een vrije trap via de muur in de handen van Coutinho. Na een klein uur voetbal zette Goossens voor op Vleminckx, die goed het overzicht behield en de bal aan Nuytinck gaf. Ook Bram schoot echter naast. Davids werd hierop gewisseld voor Chatelle en NEC ging nog nadrukkelijker op jacht naar de gelijkmaker. Het was echter ADO dat een grote kans kreeg om de wedstrijd in het slot te gooien. Zomer ging zwaar in de fout en verspeelde de bal aan twee Hagenezen, die bijna een vrije doortocht naar Cillessen hadden. Bijna, want Van Eijden gooide er een sprint uit en dwong beide ADO’ers weg van het NEC-doel. Even later werd Will eruit gesprint door Kubik, maar Cillessen redde goed.

Arbiter Winter, die al vroeg in de wedstrijd het eerste geel trok maar daarna opvallend terughoudend werd met zijn prenten, verloor met nog een kwartier te gaan opeens alle controle. Immers kreeg een kramp-aanval en viel, maar NEC voetbalde door. Hierop werd een vlijmharde tackle ingezet op Sibum en even later werd Vleminckx in het strafschopgebied ook nog aangeraakt. Winter liet het echter allemaal lopen. Sibum en de hele bank van NEC waren ziedend op de arbitrage. Het mocht een klein wonder heten dat de wedstrijd vervolgens zonder rode kaarten werd uitgespeeld. Wel kregen Immers en Zomer beiden een gele prent na een onderlinge schermutseling. Met nog 10 minuten te gaan bracht Vloet Ten Voorde en George in voor Van Eijden en Goossens. Nadat Sibum 4 minuten voor tijd nog een kopkans over zag gaan, wist Zomer in de 90e minuut een corner van George wel binnen te koppen en zo alsnog een punt te redden. In de 4 minuten extra tijd zette NEC nog wel vol aan voor een slotoffensief en wankelde ADO nadrukkelijk, maar het was aan de andere kant weer Verhoek die opnieuw uit Nuytinck’s rug weg mocht lopen en de bal over Cillessen lobte. Die kon de bal echter met zijn vingertoppen nog van richting veranderen, en zo eindigde deze tumultueuze wedstrijd in 1-1.

NEC had gezien het veldspel wel recht op meer, maar zal uiteindelijk blij zijn dat er een punt in eigen huis gered is. Winter moet maar eens op een cursus crisis-management. En om toch een beetje op een positieve noot te eindigen: George heeft zijn eerste minuten weer gemaakt en meteen een assist meegepikt. Genoeg reden dus om de pot tegen Utrecht met vertrouwen tegemoet te zien.

Klik hier voor de statistieken van deze wedstrijd.

‘Zo Zagen Wij Het’ & ‘Rondje Om’ volgen later.