NEC kan alles in slotminuut

NEC begint Duitse trekjes te vertonen. Voor de twee­de achtereenvolgende keer beslis­ten de Nijmegenaren een wed­strijd in de blessuretijd. Vorige week zaterdag velde Saïdi Ntiba­zonkiza het vonnis over Sparta, gis­termiddag drukte Bas Sibum rode lantaarndrager RKC met een rake kopbal nog dieper in de degradatie­zorgen: 1-0. De opluchting over de drie punten nam de ergernis over het slechte spel niet weg bij Wiljan Vloet. „Daarbij kijk ik niet alleen naar de jongens. Ook naar mezelf”, zei de trainer van NEC. „In de eerste helft voetbalden we niet goed, maar ik miste vooral de beleving. We waren veel aan de bal, maar deden er niets mee. Maar die plus­sen en minnen zetten we samen. Waar deed ik het dan niet goed? Heb ik iets laten liggen in de aan­loop naar deze wedstrijd? Had ik eerder moeten wisselen? Dat houdt me dan bezig.”

Toen de Brabander de zaken van de eerste 45 minuten op een rijtje had, gaf hij zijn ploeg maar één ding mee. „Op het bord schreef ik met grote letters ‘INITIATIEF TO­NEN’. En nou ga ik hier niet bewe­ren dat we daarna goed gingen voetballen, maar als ploeg hebben we wel de rug gerecht. Dat is heel knap. Vooral als je daarvoor drie kwartier bijna niets hebt laten zien.” Maar echt in de war raakte hij nu ook weer niet van dat povere ni­veau.

„Omdat het verhaal anders­om is. Eerst die punten halen. Daarna aan die plussen werken.” En winnen in de laatste minuut ging hem steeds meer bevallen. „Joh, ik lach me natuurlijk kapot”, bekende Vloet met een vette grijns. Die gemoedstoestand was na een snelle blik op de ranglijst wel te verklaren. Langzaam maar zeker werkt NEC zich uit de gevarenzo­ne. Met drie thuiswedstrijden (NAC, Willem II en FC Gronin­gen) te gaan en één duel minder gespeeld, hebben de Nijmegena­ren plots plek elf in het vizier. Met dank vooral aan Gábor Babos. De Hongaarse doelman is aan een on­gekend sterke serie bezig. Had te­gen RKC een aantal onwaarschijn­lijke reddingen in huis en voor­kwam met een fantastische reflex dat RKC in de laatste seconde nog op gelijke hoogte kwam. „Gábor heb ik na afloop bedankt”, zei Vloet.

Ook zijn collega Ruud Brood kon niet om de Hongaar heen en felici­teerde Babos met de overwinning. De coach van RKC verwerkte de nederlaag gelaten. „Ik had vandaag absoluut niet het idee dat we van NEC zouden verliezen. De frustra­tie is groot. Natuurlijk wordt het vertrouwen minder. Maar we zul­len recht overeind moeten blijven. Al is het er na vandaag niet een­voudiger op geworden”, verwees Brood naar het gat van vijf punten met de nummer voorlaatst Wil­lem II en het programma met PSV, AZ, Ajax en FC Twente als ko­mende tegenstanders.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.