NEC begint 2010 met een verdiende overwinning

Vandaag had hij dan toch eindelijk plaats, na de eerdere afgelasting vlak voor de kerst: de altijd beladen streekderby met de arneppers. Na een zwaar teleurstellend 2009, dat op de valreep nog hoopvol werd afgesloten met een bekeroverwinning tegen FC Groningen, startte NEC 2010 met een verdiende 2-1 overwinning op de grote rivaal.

NEC begon de wedstrijd met een op de keeper na volledig ex-Twente achterhoede: Wellenberg, Pothuizen, Zomer en de in de winterstop gehuurde Heubach. El-Akchaoui zat controversioneel genoeg niet eens op de bank maar moest met een tribuneplek genoegen nemen. Op het middenveld verving onze tweede huurling Jeffrey Sarpong de geblesseerde Goossens, terwijl Davids zijn plaats op de linkerflank moest afstaan aan Bas Sibum. Als Vloet gehoopt had dat deze nieuwe opstelling ons verdedigend meer solide zou maken, dan kon die gedachte al binnen 5 minuten weer de prullenbak in. Zomer beging een domme overtreding op Nilsson in het strafschopgebied en de penalty werd gretig benut: 0-1.

NEC was duidelijk zoekende in het eerste kwartier en kwam niet verder dan twee ongevaarlijke kopballen van Vleminckx. Opvallend genoeg begon vitesse, in plaats van door te drukken, de wedstrijd te temporiseren. Piet Velthuizen kreeg een waarschuwing voor tijdrekken en Claudemir ontving een prent voor hinderen bij een vrije trap van NEC. Even later ontsnapte Velthuizen, die blijkbaar even wilde laten zien wie de baas in de arnepse 16-meter was, aan een dieprode kaart, nadat hij een geheven been vol in de borst van Vleminckx trapte. Helaas zagen noch de verder goed fluitende Luinge noch zijn grensrechter dit en dus mocht de keeper onder de lat blijven staan.

NEC werd wel sterker gedurende de eerste helft, met een hard werkende Vleminckx in de spits en Ajax-huurling Sarpong die veel dreiging uitstraalde. In de 27e minuut kwam NEC dan ook verdiend langszij. Heubach gaf een diepe pass die werd doorgekopt door Pothuizen. Zomer legde op de rand van de 16 terug op Saidi, die de bal met een geplaatst schot langs Velthuizen werkte. Even later kreeg Fejzullahu een grote kans op de 2-1, maar zijn inzet was te slap. En dus gingen beide ploegen met 1-1 de kleedkamer in, na een matig laatste kwartier dat alleen nog een kleine schermutseling (en twee gele kaarten) kende tussen Pothuizen en Hofs.

Waar Ramon Zomer voor rust zijn veroorzaakte penalty al gecompenseerd had met een mooie assist op Saidi, daar revancheerde hij zich in het begin van de tweede helft optimaal door de 2-1 binnen te koppen. Na 64 minuten werd de wederom tegenvallende Fejzullahu op de rechterflank gewisseld voor Rutger Worm. Naarmate de tweede helft vorderde liet NEC zich steeds verder inzakken. De verdedigingslinie hield echter goed stand, en de Nijmegenaren gokten op de counter. Vloet’s hand begint hier steeds beter zichtbaar te worden in het team, met voorin snelle en talentvolle jongelingen en achterin een solide en ervaren verdedigingsblok.

Tien minuten voor tijd kreeg Radomski een gele kaart, waardoor hij de wedstrijd tegen PSV zal moeten missen. De noorderburen besloten alles of niets te gaan spelen, door Van Diermen te wisselen voor Pröpper. Het bleef echter NEC dat het gevaarlijkst oogde, met ondermeer een van richting veranderde bal van Sarpong die door Velthuizen nog net uit de kruising getikt kon worden. Helaas werd het publiek niet getrakteerd op een extra doelpunt, maar met de 2-1 overwinning is 2010 zeer goed ingeluid. Niet alleen is daar de winst op de arneppers, maar ook het vertoonde spel en de inzet geven de burger moed voor de tweede helft van de competitie.

Klik hier voor de statistieken van deze wedstrijd.

‘Zo Zagen Wij Het’ & ‘Rondje Om’ volgen later.