Live DTH verslag supportersavond

Vanavond is het weer zover: de supportersavond. Vanaf 19:30 zit de directie klaar in De Eendracht om in alle openheid al onze vragen en opmerkingen van een meer of minder vaag en ontwijkend antwoord te voorzien. Uiteraard gaan wij ervan uit dat jullie in groten getale komen opdraven, met name om jullie onvrede kenbaar te maken over het financiële beleid van de afgelopen jaren dat ons bijna opnieuw de das om gedaan heeft.

Enkele Trouwe Honden zullen ook aanwezig zijn om integraal verslag te doen voor onze medesupporters die slecht ter been, doof, woonachtig op meer dan 100 kilometer van de Goffert, of anderszins (wij kunnen verder even geen redenen bedenken) verhinderd zijn om de avond bij te wonen. Dus hou vanavond de site in de gaten en F5 er maar op los.

De onderwerpen die vanavond volgens de officiële site in ieder geval aan de orde gaan komen zijn de financiële situatie, de transferperiode en de start van de competitie. Geen verrassingen daar dus. Via info@nec-nijmegen.nl kon eenieder de afgelopen dagen al vragen inzenden, zodat Jacco en Carlos zich een al beetje konden voorbereiden.

Het is helaas niet al te druk vanavond. Zo’n 150 man heeft de moeite genomen om op te komen dagen in De Eendracht. Jacco heeft zojuist de avond geopend en allereerst zal Jan Bluyssen de resultaten van een supporters-onderzoek presenteren. Ook voorzitter Jan van Teeffelen is vanavond aanwezig.


Jan Bluyssen aan het woord

Volgens Jan Bluyssen zijn er bij NEC opvallend veel supporters lid van een of meer supportersverenigingen, in vergelijking met andere clubs. Voor ons natuurlijk geen echte verrassing, we zijn immers een volksclub. Toch? Een andere markante observatie is dat de keuze voor een SCC vooral ingegeven wordt door de vaste plek.

Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat de meeste fans graag op zondagmiddag een wedstrijd willen bezoeken. NEC was in de veronderstelling dat supporters liever de zaterdag als speeldag zagen, maar gaat in reactie hierop met de KNVB om tafel om te zien of dit aangepast kan worden in het toekomstige wedstrijdschema.

Het blijkt ook dat slechts 1,8% van de bezoekers met het openbaar vervoer naar de wedstrijden komt. Bij andere clubs ligt dit percentage veel hoger. Daar gaat ons groene imago…

En even lachen in de zaal nu: volgens het onderzoek komt 92% van de supporters naar het stadion voor, ja ja… de sfeer!

Wat onenigheid tussen de diverse aanwezige Trouwe Honden, eentje schat het aantal aanwezigen op 60 man. De waarheid zal ergens in het midden liggen. Chatelle, Will en George zijn er trouwens ook.


Telt u even mee?

NEC ziet blijkbaar ook wel in dat er niet voor niks met gegrinnik werd gereageerd op de opmerking over de sfeer, en kondigt aan dat er een poll gehouden zal worden op de eigen website om te peilen of er een sfeervak moet komen. Maar wacht even, hadden ze dat een jaar of 2-3 geleden ook al niet gedaan…?

NEC wil in navolging van de tegenvallende openbaar vervoer opkomst het OV beter organiseren. Bovendien wil de club extra scanapparaten invoeren om de rijen bij het betreden van het stadion te verkleinen.


Jan en zijn actielijst

Het bestuur van de HKN laat weten dat ze al bij NEC hadden aangegeven om vak H/J of een deel daarvan om te bouwen tot sfeervak. Het zou gaan om het bovenste gedeelte rechts van de trap in H en het bovenste gedeelte van J. Daar zou men dus zonder nummering kunnen staan.

Tot zo ver het stuk van Bluyssen. Jacco neemt het nu over en vangt aan met het knelpunt van de avond: de financiële situatie bij de club.


Nou Jacco, we zijn benieuwd!

Zoals al enige tijd bekend was NEC de afgelopen jaren op grotere voet aan het leven dan eigenlijk verantwoord was. Gaten in de begroting werden dichtgeplamuurd met extraatjes zoals UEFA-inkomsten en -verkopen. Onze investeerders hebben in de afgelopen 10 jaar in totaal iets van 12 miljoen in de club gestoken, maar daar tot dusverre slechts 2 miljoen van terug gezien. Geen wonder dus dat er vanuit die hoek recentelijk weinig enthousiasme is. Bovendien betekent meer geld van de investeerders ook meer schulden voor NEC.

Voor wie in de loze stukjes tussen de updates door even aan wat leesvoer toe is kan wellicht nog eens de recente uitleg van Jacco en Carlos over de financiën herlezen. Dan is het volgende stuk wellicht wat makkelijker te snappen en wordt de ‘F5’-RSI ook een beetje in bedwang gehouden.

Vanuit de zaal komen nu logischerwijze vele vragen en opmerkingen over het beleid van de club. Als we er iets nuttigs uit kunnen distilleren horen jullie het als eerste. Nou ja, als je in de zaal gezeten had dan had je het uiteraard nog eerder gehoord, maar goed.


Hij heeft het er maar moeilijk mee, al die vragen

Volgens Jacco mag iedereen die dat wil het financiële jaaroverzicht bij de receptie komen inzien. Gezellig uitje voor een voetballoze zondagmiddag met de koters? Je kunt natuurlijk ook gewoon naar die recente uitleg kijken waar we net al naar linkten, daar staan ook cijfertjes in.

In oranje broek gestoken staat een vreemde meneer ons ineens te woord. Wacht eens, het zal toch niet…? Ja, het is echt waar, onze voorzitter praat tegen ons! Wie is onze voorzitter, vraagt u? Jan van Teeffelen dus, we noemden hem eerder al even.


Voor al diegenen die nog altijd met gefronste wenkbrauwen zitten, deze meneer dus

Onze eigen DTH voorzitter laat zich uiteraard ook niet onbetuigd. Bleum confronteert Jacco met de akelige deja-vu gevoelens die hij heeft met vier jaar geleden. Ook wil hij graag meer duidelijkheid over de samenstelling van de raad van commissarissen en wat die mensen eigenlijk doen daar.

Jacco legt de aanwezigen nu de clubstructuur uit. Frappant genoeg klopt die uitleg niet met de structuur zoals die bij de Kamer Van Koophandel opgetekend staat. Hmmmmmmmmmm. Hmmmm. Hm? Hmmmmm. Raar.

Jan van Teeffelen laat ons allemaal weten dat we gerust eens mogen aanschuiven bij een vergadering van de RvC. Vanuit de zaal roept iemand dat hij er graag zelf in wil.

Ook wij van DTH zijn niet perfect (nee, echt). Onze Twitter-feeder heeft in alle opwinding even vergeten om zijn telefoon op te laden. Het kan dus zijn dat we het in het resterende gedeelte zonder actieshots zullen moeten doen. Maar gelukkig is alles relatief: zijn telefoon-camera was toch al niet van te hoge pixelatuur.

Terug naar de actie. De directie van NEC vindt onze RvC wel degelijk onafhankelijk. Van Teeffelen ligt momenteel zwaar onder vuur. Er is een karrenvracht aan kritiek op de organisatie-structuur. Kun je zien dat zelfs een oranje broek je niet overal uit kan redden.

Blijkbaar heeft het STAK (Stichting AdministratieKantoor NEC) alle aandelen in handen. Jacco weet niet wat het beleid is bij een eventuele overname, dat wordt geheel bepaald door STAK. De leden van het STAK worden benoemd door mensen uit alle geledingen van de club.

Bla bla bla financiën bla bla bla structuur bla bla bla dit en dat. Wel vernoemenswaardig is de opmerking van Jacco dat Hans van Delft en Marcel Boehoorn dan wellicht niet snel met elkaar op vakantie zullen gaan, maar de beide heren zijn wel gewoon ‘on speaking terms’. Weten we dat ook weer.

Nou mag Carlos praten. Het gaat dus weer over voetbal.

Volgens Carlos is er vorig jaar overleg geweest met de Graafschap en, godbetert, de vistassen, over het vormen van een ‘FC Gelderland’ voor de jeugd-opleiding. Je moet er toch niet aan denken?

Wat volgt is een aantal open deuren over minder geld voor transfers en dergelijke. Dit jaar is er in totaal 8 ton minder besteed aan spelers dan vorig seizoen. Deze week gaat NEC om de tafel zitten met de spelers met aflopende contracten, specifiek zijn dit Mark Otten, Lasse Schöne, Bas Sibum en Lorenzo Davids. Wel zeker is al dat de eenzijdige optie tot verlenging van Lasse’s contract met een jaar zeker gelicht gaat worden.

DTH’er Hans (u weet wel, die ene van onze Rondjes Om) vraagt waarom er zoveel proefspelers komen waar je vervolgens nooit meer iets van hoort. Scherpe vragen genoeg, maar een telefoon opladen voor de Twitter is dan weer teveel gevraagd…

Vloet mag nu praten. Nou ja, praten, het is meer krassen met zijn verkoudheid. Of zou hij zo veel moeten schreeuwen op het veld? In ieder geval gezondheid, Wiljan.


Vloet grijpt al naar de keel, hij ziet de bui al hangen. Geen stem meer na vanavond


In tegenstelling tot sommige aanwezigen vindt Vloet dat er wel degelijk veel spelers in de selectie zitten. Hij vindt vooral het verschil in niveau soms lastig, nu Jong NEC en de selectie samen trainen. Ook zijn er weinig spelers met dezelfde kwaliteiten, waardoor als er iemand zoals George wegvalt, je die positie moet opvullen met een speler met hele andere kwaliteiten en die dezelfde positie heel anders invult.

Iemand in de zaal vraagt waarom Vloet aan jongeling Rick ten Voorde niet eens de kans geeft ten faveure van Vleminckx. Vloet kaatst dat het niet allemaal aan Vleminckx ligt en dat het systeem zoals NEC dat beoogt wel degelijk werkt. Probleem is dat de flankspelers steeds ontbreken door blessures. Ter illustratie neemt hij de wedstrijd tegen Willem II, waar die flanken er wel waren en het destijds aanvallend prima liep.


Gaat het nog een beetje, meneer Vloet?

Of onze Hans ook antwoord had gekregen over zijn vraag over proefspelers, zie ik jullie denken? Uiteraard. Carlos gaf toe dat er bij NEC inderdaad wel veel proefspelers de revue passeerden, maar hij krijgt blijkbaar soms ook tips van insiders zoals de manager van Vadocz. Die zeggen dan dat ze de ‘nieuwe Vadocz’ weten te lopen. Als NEC kun je zo’n kans natuurlijk niet laten schieten. Maar desalniettemin hebben we bij NEC inderdaad wel erg veel proefspelers, een attentiepuntje zullen we maar zeggen.

Waar we doorgaans gewend zijn om Marij Peters de spelersinterviews te zien doen, daar is het ditmaal Danny van de Broek (sport-verslaggever van De Gelderlander) die de aanwezige Will, George en Chatelle aan een vraaggesprek mag onderwerpen. Volgens de aanwezige DTH’ers doet hij dit toch wel een heel stukkie leuker dan Marij.

De avond zit er nu op. We maken nog wel even de balans op met een opmerkelijk punt dat in alle drukte uit het verslag gevallen is. We spraken eerder al over de beleidsstructuur bij NEC. De directie zei dat ze het RvC een onafhankelijk orgaan vonden. Wat echter in onze ogen wel degelijk het vermelden waard is, is dat het STAK (u weet wel, waar Hans van Delft in zit) de voorzitter van de RvC (Jan van Teeffelen dus) kiest. Alle andere leden van de RvC worden echter direct gekozen door de voorzitter van de RvC! Het STAK heeft hierbij wel een adviserende rol, maar dat lijkt meer een formaliteit te zijn.

Ofwel: Van Delft zet vanuit het STAK een vriendje aan het roer (eerst Paes, nu Van Teeffelen) bij de RvC en het volgt dat de rest van de RvC logischerwijs een mooi vriendenclubje wordt. Hoezo onafhankelijk?

Een bizarre constatering, waarvan wij hopen dat NEC dit toch eens goed onder de loep gaat nemen. Hoe moeilijk kan het immers zijn om de keuze voor ieder lid van de RvC door het STAK in zijn geheel te laten bepalen?

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.