Jacco Swart over contracten en bezuinigingen

Vandaag reageerde Jacco Swart tegenover Omroep Gelderland op de recente berichten over vertrekkende spelers en de financiële problemen bij de club.

Over de noodzakelijke bezuinigingen zei Jacco: "We moeten onze bezuinigingen doorvoeren in een neergaande markt waarbij alle clubs een pas op de plaats aan het maken zijn, al weet ik niet of dat allemaal in dezelfde verhouding is als bij ons." Een van die maatregelen is dus het niet verlengen van de contracten van acht spelers, waaronder Patrick Pothuizen. "Dat was buitengewoon lastig, want het is een hele vervelende boodschap die je moet overbrengen. Zeker bij Patrick, die natuurlijk een geweldig imposante voetbalcarrière achter de rug heeft en die wij op een woensdagochtend even komen vertellen dat zijn voetbalcarrière, tenminste bij NEC, voorbij is. Je zag dat het hem aangreep, want hij wil nog zo graag. Maar wat ik wel mooi vond is dat hij zei dat hij misschien over een tijdje wel blij is dat het op zo een manier geëindigd is. Hij heeft veel meer gespeeld in de basis dan op voorhand verwacht, en ik denk dat hij over een poosje hopelijk met veel tevredenheid aan zijn periode bij NEC zal terugdenken."

Naast Pothuizen gaan er nog zeven spelers (Baart, Worm, Kivuvu, Radomski, Burgzorg, Van Beukering, Skverer) weg. Daarbij laten we El-Akchaoui, Tshibamba, Heubach, Sarpong en El Kabir nog even buiten beschouwing. Iets wat Jacco blijkbaar ook doet. "Laten we het wel in perspectief zetten. Van de acht spelers waren er maar twee die echt structureel in de basis stonden, Arek Radomski en Patrick Pothuizen. De overige spelers, zonder ze tekort te willen doen, konden niet echt op een basisplek rekenen. We hebben sowieso voor het volgend seizoen twee spelers terug die al onder contract staan, Mark Otten en Lasse Schöne, maar het is duidelijk dat er nog wel wat bij moet worden gehaald. En dat vraagt creativiteit. We zijn niet in staat om transfersommen te gaan betalen. Misschien moeten we dus een beroep doen op leen- of huurspelers, op eigen jeugd, en moeten we op andere wijzen transfervrije spelers aan ons binden. Op die manier moeten we zorgen dat er op 6 augustus weer een Eredivisie-waardige ploeg staat."

NEC staat inmiddels weer onder curatele bij de KNVB. Er moet 2 miljoen bezuinigd worden. "De personeelslasten moeten teruggebracht worden, niet alleen de spelerssalarissen maar de totale personeelslasten van de hele club. En verder nog een keer met de stofkam door de hele organisatie en de organisatielasten heen gaan zonder de kwaliteit te veel aan te tasten. Er zullen zometeen volgens mij zo’n zestien Ere- en Eerste Divisie clubs in categorie 1 zitten. Daarmee pleit ik ons niet vrij. Maar dat houdt in dat we een plan van aanpak moeten gaan maken hoe wij op een termijn van maximaal drie jaar een gezondere financiële basis kunnen leggen."

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.