“Ik heb altijd tegen Vitesse gescoord”

9 september 1984, Bert van de Pol maakte uitgerekend tegen zijn oude club FC Wageningen in de 71ste minuut zijn debuut voor NEC. De aanvaller mocht invallen voor Frans Janssen. De spits wist bij zijn debuut helaas niet te scoren, maar NEC won de wedstrijd wel met 1-2 door doelpunten van Anton Janssen en Henk Grim. Bert kwam twee seizoenen uit voor NEC en speelde 46 wedstrijden in het rood, zwart en groen. Hij wist daarin 14 keer te scoren.

Over zijn mooiste moment hoeft Bert niet lang na te denken: “Het doelpunt in de nacompetitie thuis tegen FC Den Haag ongeveer 10 minuten voor het einde van de wedstrijd, waarin we wonnen met 3-2 en daardoor in de race bleven voor promotie naar de eredivisie.”

Bert weet het doelpunt nog feilloos te omschrijven: “Toon Willemse kwam rechts op met een puike voorzet en die kopte ik vast in de kruising binnen, wat een ontlading toen. De oude Goffert bijna vol, wat een sfeer was dat, geweldig. De Nijmegenaren wisten in 1985 te promoveren naar de Eredivisie door 0-0 gelijk te spelen in Doetinchem. “De promotie naar de Eredivisie uit tegen De Graafschap was een unieke ervaring. Ik weet nog goed dat we de Waalbrug overreden terug naar de Goffert. Er stonden ontzettend veel mensen bij de brug die applaudisseerden en ons toeschreeuwden. Wat een feest.”

Bert heeft twee keer in zijn NEC periode tegen eeuwige rivaal Vitesse gespeeld en wist in allebei de wedstrijden te scoren. Zoals de aanvaller het zelf beschrijft: “Ik heb altijd tegen de buurman over de Waal gescoord, wat als NEC’er natuurlijk de kers op de taart is.” Op 19 mei 1985 wist van der Pol zelfs twee keer te scoren tegen Vitesse en kreeg daarvoor in de 68ste minuut een publiekswissel van trainer Pim van de Meent.

De aanvaller heeft zijn tweede seizoen niet kunnen afmaken bij NEC. “Ik heb mijn tweede seizoen niet helemaal kunnen afmaken, ik werd geruild met FC Wageningen-speler Evert Radstaat.” Op de vraag of Bert iets anders zou doen als hij zijn carrière over mocht doen antwoorden hij, “Eigenlijk niets, alleen de faciliteiten die men nu heeft hadden wij toen ook moeten hebben. Maar elke periode heeft zijn charme. De meesten van ons waren semiprof en werkten er gewoon bij. Wat dat betreft is er nu toch wel het een en ander veranderd bij NEC.”

Na NEC heeft Bert nog voor FC Wageningen gespeeld, drie jaar bij DOVO in Veenendaal, één jaar bij de Groesbeekse Boys, zeven seizoenen bij ASV Sparta’57 in Opheusden en een aantal jaren bij SC Bemmel in een lager elftal. Bert is 25 jaar geleden gaan werken bij de Rabobank Rijk van Nijmegen, waar hij via NEC tijdens het voetballen terecht is gekomen.

"Momenteel werk ik als financieel- administratief medewerker bankadministratie, wat ik met alle plezier doe.” Sporten doet Bert nog af en toe “Ik voetbal zelf niet meer, maar wil nog weleens een stukje gaan wielrennen of mountainbiken. Verder kijk ik veel voetbal, waaronder natuurlijk onze eigen NEC waar ik samen met mijn zoon Bram een seizoenkaart voor heb.”

Tot slot: “Verliezen is nooit leuk, maar iedereen moet de club ook in mindere tijden blijven steunen, want iedereen heeft elkaar nodig. Het blijft voetbal. NEC noar veure.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.