Het paradepaardje van de KNVB reist af naar Heerenveen

”Roelof Luinge (53) begint vrijdag aan zijn 25e en tevens laatste seizoen als scheidsrechter in het betaald voetbal. Na een kwart eeuw beëindigt Luinge in 2009 zijn lange carrière, waarna hij zal toetreden tot de technische staf van de afdeling scheidsrechterszaken van de KNVB.” Met deze woorden opende de site van de KNVB aan het begin van vorig seizoen.

Toch besloot de ‘good oldie’ van de KNVB toch nog een seizoentje door te gaan, en dit zorgt er voor dat we vrijdag alweer voor de derde keer dit seizoen de ‘Luinge Show’ mogen aanschouwen. Het NEC-publiek kent deze scheidsrechter inmiddels het beste van het hele KNVB-korps, zowel het huidige als in de geschiedenis. Vrijdag word het alweer het zeventigste (waarvan twee vriendschappelijk) duel van NEC voor Roelof en daarmee blijft hij de twee Dickie’s voor. Dick Jol en Dick van Egmond bezitten een gedeelde tweede plek met 39 duels.

Dit seizoen floot hij zoals gezegd al twee duels; één in eigen huis tegen vites en één in Tilburg bij Willem II. Tegen vitesse werd er al vroeg een strafschop toegekend aan vitesse waar overigens niets op af te dingen viel. Toch won NEC het duel door doelpunten van Ramon Zomer en eentje met een moeilijkere naam. Vijf kaarten werden er maar liefst uitgedeeld aan onze kant. In Tilburg kon Luinge er niet meer van maken dan een gelijkspelletje en gaf hij drie gele kaarten. Hier nog de Eredivisie-statistieken:

Uit verloren we meer dan we wonnen. Maarja, statistieken zeggen niets!
  Gefloten Gewonnen Gelijk Verloren DV DT
Thuis 34 15 8 11 39 45
Uit 17 6 2 9 23 42
Totaal 51 21 10 20 62 87

Onder Luinge zijn we al zeven wedstrijden ongeslagen! Tegen vitesse, Willem II, Sparta, Willem II, PSV, vitesse en FC Utrecht werd er geen nederlaag geboekt. De laatste rode kaart dateert uit 2006, alweer 13 wedstrijden geleden. Toen kreeg Andrzej Niedzielan in de negentigste minuut rood in de play-offs tegen Vitesse. Aan de kant van de nummer vier van Gelderland kreeg toen Richard Knopper een rode kaart (2x geel).  

Het eerste duel van Roelof Luinge speelt zich af in het jaar van 1985 toen hij het Eerste Divisie duel mocht fluiten tussen NEC en Willem II. Er was één NEC’er bij die ook nu niet bij de huidige selectie is weg te krijgen. Carlos Aalbers maakte in dat duel geen fout en dit zorgde voor een 1-0 overwinning door een doelpunt van Frans Janssen.

Dit seizoen staat hij in de top drie meest bezochte Eredivisiescheidsrechters met 537506 toeschouwers. Alleen Bas Nijhuis (538397 toeschouwers) en Pieter Vink (540545 toeschouwers) laat hij voor zich. Hij mag zich met 4,1 gele kaarten per wedstrijd en tien rode kaarten over het hele seizoen gezien wel de meest kaartentrekkende Eredivisiescheids noemen. Samen met onze vriend Richard Liesveld.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.