Gras van de buren: Zum erhalt der Fankultur

In deze rubriek met de naam "gras van de buren" pikken we voor jullie opmerkelijke, grappige, belangrijke, onbelangrijke, bizarre, vreemde, domme, treurige, mooie en kansloze berichten over voetbal en al haar randverschijnselen van het net. Als NEC supporter wil je natuurlijk weten hoe het gras er bij andere clubs bij ligt, hoewel het Goffertgras zal natuurlijk altijd het mooiste blijven. Deze keer nemen we je mee naar Berlijn.

Afgelopen zaterdag verzamelden ongeveer 4000 supporters van verschillende Duitse supportersverenigingen zich in Berlijn. Zij protesteerden tegen het supportersbeleid in Duitsland. Rivalen of niet, er was maar één belang en dat was het belang van de supporter. De voetbalfans zijn het namelijk zat om als ‘vee’ behandeld te worden, zijn helemaal klaar met de manier waarop politie ingezet bij de wedstrijden, willen niet langer voor elk wittewasje (wildplassen!) een stadionverbod aan de broek krijgen, hebben er genoeg van om op vreemde tijden te spelen en willen stoppen met de trend dat het voetbal steeds commerciëler en dus onbetaalbaar wordt. Voor wie zijn Duits op wil poetsen, hier is er meer over te lezen. Zeer herkenbaar allemaal. Maar ondanks het feit dat alle problemen die ze daar hebben ons ook bekend voor komen, lijkt het in Nederland helaas niet mogelijk om gezamenlijk te protesteren. Er zijn altijd van die ‘fijne mensen’ die niet met een Ajax of een Vitesse voor één belang kunnen gaan staan. Maar in Duitsland kan dat dus wel, getuige de foto’s en het filmpje.

Onderstaande supportersverenigingen namen onder andere deel aan de protestmars:

Bayern München, Werder Bremen, Hamburger SV, Borussia Dortmund, 1.FC Köln, Dynamo Dresden, FSV Zwickau, Arminia Bielefeld, 1.FC Magdeburg, Preußen Münster, Eintracht Braunschweig, FC St. Pauli, Hertha BSC Berlin, Union Berlin, BFC Dynamo, Eisbären Berlin (Eishockey), Alemannia Aachen, SC Freiburg, Karlsruher SC; TuS Koblenz, FSV Mainz 05, SSV Ulm, RW Oberhausen, SpVgg Beckum, Roter Stern Nordost Berlin, VfB Lübeck, MSV Duisburg, Hallescher FC, Lokomotive Leipzig, Erzgebirge Aue, Wuppertaler SV, SpVgg Fürth, VfL Wolfsburg, VfB Oldenburg en Carl Zeiss Jena.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.