Gras van de buren: Altijd lachen daar in arnep

In deze rubriek met de naam "gras van de buren.." pikken we voor jullie opmerkelijke, grappige, belangrijke, onbelangrijke, bizarre, vreemde, domme, treurige, mooie en kansloze berichten over voetbal en al haar randverschijnselen van het net. Als NEC supporter wil je natuurlijk weten hoe het gras er bij andere clubs bij ligt, hoewel het Goffertgras zal natuurlijk altijd het mooiste blijven. Deze keer nemen we je mee naar arnep.

Jaja, de kogel is door de kerk. Triomfantelijk kondigde de heer Merab Zjordania uit Georgië in gebrekkig Engels zijn overname van voetbalgrootheid vistas arnep aan. De landstitel, Europees voetbal, het kan ineens niet op voor de trotse bewoners van de glasbak. Nadat de luchtkastelen van de heer K.Aalbers eind jaren ’90 als een plumpudding in elkaar zakten is nu dan toch eindelijk die lang verwachte messias uit het oosten opgestaan. De kale kak en poenerigheid is teruggekeerd op het vertrouwde nest.

We weten even niet wat hier meer past richting onze ‘voetbalvrinden’ uit het noorden: leedvermaak of medeleven. Tuurlijk, met veel geld kun je een eind komen in de Eredivisie en veel geld zal er ongetwijfeld ingepompt gaan worden, als we de verhalen mogen geloven. En een landskampioenschap zal wellicht ook nog wel verwezenlijkt kunnen worden, zo’n man wil immers wel wat met zijn nieuwe speeltje. Maar dat is ook meteen waar de schoen knelt: een oost-Europese oud-voetballer en ‘ondernemer’ met een uitermate dubieus CV van belastingontduiking en fraude, die een nieuw speeltje heeft. Je eigen cluppie sinds jaar en dag, je lust en je leven, nu het speeltje van een of andere big shot uit het voormalig oostblok. Hopen dan maar dat het speeltje lang genoeg interessant blijft en niet na een jaar of drie bij het grofvuil belandt.

De club haast zich te zeggen dat de ‘clubtraditie’ en zaken als het shirt en het logo onafhankelijk getoetst blijven. Tuurlijk. En de jeugd, daar gaat flink in geinvesteerd worden ook. Want ‘de jeugd is de toekomst’. En Zjordania is volgens de huidige voorzitter Schouten (die overigens vorig jaar tegenover De Gelderlander nog zei: "De eerste doelstelling is echter dat Paul van der Kraan en ik meerdere investeerders gaan zoeken. Niet een of twee personen, maar meer. Zodat Vitesse niet afhankelijk is van één persoon") nu al een ‘echte vitessenaar’. Maar goed, dat ben je al snel als je zonder het schaamrood op de kaken het gelredome durft te betreden. Zjordania laat het in ieder geval allemaal fantastisch overkomen. En dat van een man die eerder nog probeerde Feyenoord en AZ over te nemen. Vreemd genoeg hadden deze clubs, ondanks hun grote financiële zorgen, blijkbaar totaal geen trek in deze wat louche verschijning. Geeft toch te denken, niet? Misschien hadden ook zij wel het volgende gelezen:

"In 1999 liep hij [Zjordania] zwaar hoofdletsel op toen hij in zijn kantoor werd aangevallen. Volgens de krant Het Belang van Limburg had Jordania zich naar de havenstad Batumi begeven om het transfergeld van een Turkse club voor Kiknadze (ex-RC Mechelen) op te eisen. Jordania meende daar recht op te hebben. Hij zou gewapend zijn geweest, maar zou zijn overmeesterd en verscheidene klappen hebben moeten incasseren."
(bron: http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/682361/Profiel-Merab-Jordania.htm)

We zullen zien hoe het uitpakt, dit soort dingen blijven natuurlijk koffiedik kijken. Ervaringen uit de Engelse Premier League leren dat vaker dan niet (o.a. ManU, Liverpool, Leeds) de fans er bekaaid vanaf komen en de clubs door de enorme investeringen die worden gedaan alleen maar dieper en dieper weg zakken in de schulden. En waar clubs in grote competities dat nog kunnen compenseren met TV gelden en achterban, daar zal dat voor een relatief kleine provincieclub als vistas in een relatief klein voetballand als Nederland nog een zware dobber worden.

Gezien de activiteiten van Zjordania in de branche van transfers en uitzendrechten zal het binnenkort wel storm lopen in arnep met Georgiërs, Serven en Wit-Russen, die uiteraard flink in de kijker moeten zodat ze lekker kunnen worden doorverkocht en de eigen jeugd op de bank kunnen houden. Als het vistas niet was dan zou je er plaatsvervangend beroerd van worden.

Vooruit dan, voor een keertje toch maar, wij zijn de lulligste niet: gecondoleerd, vitesse-fans.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.