Gerechtigheid voor drie NEC supporters

De Gelderlander maakte vanochtend melding van de vrijspraak voor drie NEC supporters naar aanleiding van hun arrestatie ruim een jaar geleden in Rotterdam. Gerechtigheid, al blijven de supporters wel zitten met de gevolgen die ze afgelopen jaar ondervonden hebben. Hieronder het gehele artikel één-op-één:

Drie NEC-supporters die in november van 2008 hardhandig werden gear­resteerd door de Rotterdamse poli­tie, zijn vrijgesproken van open­lijke geweldpleging. De KNVB heeft hun stadionverbod inmid­dels opgeheven. „Het komt erop neer dat er geen enkel bewijs is voor de aanklacht dat ze zich misdragen hebben”, zegt advocaat Frank van Ardenne, die door de Supportersvereniging van NEC was ingeschakeld. „Na ongeregeldheden vooraf en na af­loop van de wedstrijd tegen Sparta, heeft de Rotterdamse poli­tie zonder onderscheid des per­soon alle supporters van NEC als verdachten beschouwd. Er zijn ste­nen gegooid naar agenten, maar daar hadden mijn cliënten hele­maal niks mee te maken. Het zijn hondstrouwe, voorbeeldige sup­porters. Ze werden ten onrechte uit de groep geplukt en liepen be­hoorlijke verwondingen op.”

Twee van de drie gedupeerden werden gebeten door de politie­hond, één gedupeerde heeft een flink litteken op zijn voorhoofd door een klap met de wapenstok, een ander bleek bij thuiskomst na drie dagen cel een polsbreuk te hebben. Van Ardenne: „Ze zijn dus niet alleen ten onrechte gear­resteerd, maar hen is veel meer leed aangedaan.” Om die reden heeft de Supportersvereniging aan Van Ardenne gevraagd een schade­claim in te dienen bij de politie. „Ik ga er vanuit dat er een schik­king met ons wordt getroffen.”

Rob Schevers van de Supporters­vereniging is blij met de vrij­spraak. „Maar ze hebben wel een jaar alle wedstrijden moeten mis­sen. Dat was een grote straf voor deze jongens.” De officier van justitie eiste tijdens de rechtszaak, vlak voor kerst, nog gevangenis- en werkstraffen tegen de drie. Justitie gaat niet in hoger beroep na de vrijspraak. Er wer­den destijds ook twee andere NEC-supporters opgepakt. Ten­minste één van hen zou een boete opgelegd hebben gekregen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.