DTH Opinie: Terminale patiënt krijgt reddingsboei toegeworpen!

Dinsdag 7 december 2010. De Sint is nog maar net terug naar Spanje of wij krijgen al het mooist denkbare kerstcadeau. Sterker nog, met het nieuws van vandaag zijn alle Sinterklazen, Kerstvieringen en verjaardagen tot in de verre toekomst gedekt. Ach, weet je, laat die jackpot in de Staatsloterij vrijdag ook maar zitten. En volgens de echte hardliners is die wereldvrede ineens ook een stuk minder belangrijk geworden. Waar ik het over heb? Motie 32 500-XVI, nr. 97, heden aangenomen door de Tweede Kamer! Manna uit de hemel, de redding voor het voetbal zoals wij dat graag zien. Ik betoonde me eerder sceptisch, maar het moet gezegd, de politiek is over de brug gekomen: in ‘ruil’ voor de voetbalwet zal de clubcard worden afgeschaft!

Ach, zul je denken, met al die stukjes plastic in mijn portemonnee kan dat ene pasje er ook nog wel bij. Daar gaat het natuurlijk niet om. Waar het wel om gaat, is dat die clubcard jarenlang het etiket is geweest dat op elke voetbalsupporter is geplakt. En dat vervolgens aanknopingspunt was voor verplichte buscombi’s, autocombi’s, vrijvervoerregelingen met verplicht omwisselpunt, verplichte rijroutes en zo nu en dan zelfs een algeheel verbod op uitsupporters. Exit clubcard, betekent ook exit collectieve maatregelen. Alle bushaters kunnen weer gewoon naar het voetbal, net als eenmalige bezoekers, gezinnetjes en elke andere liefhebber! Tenzij je natuurlijk de boel verziekt, want dan word je individueel aangepakt. De uitvakken zullen weer vol komen te zitten en de voetbalbeleving zoals wij die van vroeger kennen (en die in het buitenland nog heel normaal is) zal onverwacht terugkeren van bijna definitief weggeweest.

Overigens zal het nog wel even duren, want de Tweede Kamer vraagt de minister welke ‘termijn zij nodig denkt te hebben om tot het afschaffen van de clubcard te komen om het feest der feesten, namelijk het voetbal, weer voor iedereen toegankelijk te maken’. En daar zal men, naar ik vrees, wel even de tijd voor nemen. Maar de aanhouder wint en over een tijdje kunnen we weer op een normale manier naar een thuis- of (vooral) uitwedstrijd. Want natuurlijk zullen de minister, burgemeesters, KNVB en clubs de wens van de Kamer niet naast zich neerleggen en uitgerekend bij het onderwerp voetbal afwijken van het uitgangspunt dat Nederland een democratie is. Toch? Nee, dat zal niet…

Thomas


                                              Zou het dan toch allemaal niet voor niets zijn geweest?

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.