De stijl van NEC past bij mij

Na een leven lang Ajax is Jeffrey Sarpong een andere weg ingeslagen. De huurling kijkt uit naar zijn tijd bij NEC. Hij wil zich bewijzen in de eredivisie.

Jeffrey Sarpong moest wel la­chen toen hij hoorde welk rugnummer hij zou krijgen. „Negen, normaal toch meer iets voor een centrumspits. Toen ik de spullen met nummer negen kreeg, dacht ik nog: ‘dit is zeker alleen voor vandaag’. Maar niet dus”, zegt de Amsterdammer met een glimlach. De uitleg maakte meteen veel goed. Zo midden in het seizoen valt er voor een nieuwkomer na­tuurlijk niet zo veel te kiezen, de meeste nummers zijn immers al bezet. „Ik had ook een veel hoger rugnummer kunnen krijgen, er­gens in de dertig of zo. Maar dat vonden ze bij NEC niet zo ge­schikt voor mij”, weet de 21-jarige Ajax-huurling.

Het is precies de waardering waar hij naar zocht, een rugnummer dat past bij een basisspeler. Sar­pong is namelijk lang genoeg ‘een talent’ geweest. Hij maakte op 17- jarige leeftijd al zijn debuut in het eerste van Ajax, onder trainer Danny Blind was dat nog. Maar in de seizoenen erna kwam hij ver­volgens in totaal tot slechts twin­tig competitieduels. „Vorig seizoen onder Marco van Basten heb ik een aantal wedstrij­den gespeeld, maar dit jaar koos de trainer (Martin Jol, red.) weer voor anderen”, legt Sarpong uit.

„Op een gegeven moment heb je wel door dat het er niet zo roos­kleurig uit ziet en daarop heb ik aangegeven dat ik in de winterstop graag verhuurd wilde worden.” Sarpong heeft er ontzettend veel zin in. Hij zegt het een paar keer. En ook vader George, die de eerste training van zijn zoon in Nijme­gen kwam bekijken, knikt. „Jeffrey wil heel graag in de eredivisie la­ten zien wat hij kan”, weet pa. Zijn zoon zegt snel op zoek naar woonruimte te gaan in Nijmegen. Hij kent de stad al wel een beetje van de Vierdaagse, die zijn vader al eens heeft gelopen. Sarpong weet waarom hij Ajax en Amster­dam – tijdelijk – achterlaat. Het is een weloverwogen besluit.

„Ik wil een nieuw begin maken”, zegt de tweebenige, aanvallend in­gestelde middenvelder. „Ik heb mijn hele leven voor Ajax gevoet­bald, op een paar maanden als pu­pil bij Abcoude na. Toen ik zeven was, kwam ik bij Ajax en ik ben er altijd gebleven. Maar op een gege­ven moment moet je voor jezelf kiezen. Ik maak deze stap voor mijn eigen ontwikkeling. Het ver­langen, de drive, om geregeld aan de bak te kunnen en het op het hoogste niveau te mogen laten zien. Dit seizoen heb ik alleen maar in het tweede gevoetbald. Daar was ik wel klaar.”

Drie eredivisieclubs toonden inte­resse. NEC volgde hem al maan­den intensief en was het meest slagvaardig. „Mensen van NEC zijn vanaf het begin enthousiast ge­weest”, zegt de voormalig jeugdin­ternational met Ghanese roots, ­oom John was international van Ghana. „Die enthousiaste indruk kreeg ik vandaag ook weer. Een fij­ne club. Ik denk dat de stijl van NEC bij mij past, met veel creatie­ve spelers. Durf aan de bal, het spel maken. Dat wil ik ook. En ook het gesprek dat ik met trainer Wiljan Vloet had, gaf me een boost voor NEC te kiezen. Hij wist heel veel van me, dat gaf me veel vertrouwen. Ik kijk er echt naar uit hier te beginnen. Meteen tegen Vitesse, de derby. Dan PSV en daarna Ajax voor de beker. Leuk.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.