Column Mark: Beste Jan

Beste Jan,

ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik je Jan noem, je kwam zo joviaal over op de laatste supportersavond dat ik er spontaan kameraadschappelijk van word. Blijkbaar ben je al vanaf januari 2008 de voorzitter van mijn cluppie, maar tot een paar weken geleden had ik er geen idee van dat je een echte Youp van ‘t Hek look-a-like bent. De ongetwijfeld zeer moderne en hippe oranje broek (een overblijfsel van je Rabobank-verleden wellicht?) versterkte die indruk; met deze meneer kun je lachen.

Ik wist dat niet, van die gelijkenis. Ik zie je namelijk nooit, Jan. Als NEC iets te melden heeft dan verschijnt Jacco steevast op het bordes. Of Carlos, wanneer het over sportieve zaken gaat. De voorzitter houden ze achter, zo gaat dat tegenwoordig bij NEC. Je voorganger Vincent Paes zagen we ook nooit. Het doet me een beetje denken aan de ‘Wizard of Oz’. Ken je dat verhaal, Jan? Daarin hield de heerser van het land van Oz met veel rook en spiegels de illusie in stand dat hij een machtige tovenaar was die alles in het land onder controle had. Toen de heldin van het verhaal uiteindelijk de gordijnen weg trok bleek dat er een gewoon mannetje achter schuil ging zonder enige macht of invloed. Maar goed, dat is slechts een sprookje.

Een paar jaar geleden was het bij NEC nog heel anders. De toenmalige voorzitter Hans van Delft zagen we wel altijd. Hans was de spil en het anker van de club. Toen ging het NEC, naar het zich deed aanzien, voor de wind en mochten we zelfs Europa in. We kregen een nieuw stadion en werden verwend met dure aankopen zoals Barreto en Niedzielan. Oh ja, er was nog even dat kleine akkefietje in 2003 met wat verwaarloosbare schulden, een paar miljoentjes, maar dat was al snel opgelost door het stadion aan de gemeente te verkopen. We hadden zelfs een koosnaampje voor onze voorzitter: de Grote Dikke Leider, of kortweg GDL. Kun je het je voorstellen, Jan, dat de supporters een koosnaampje voor je zouden hebben?

Dat zal dezer dagen helaas niet snel meer gebeuren, vrees ik. De GDL trad in de zomer van 2006 onder luid applaus terug en schoof meneer Paes vooruit. Een half jaar later bleken we ineens diep in de problemen te zitten. Negen miljoen schuld hadden we. Negen miljoen, Jan! Zomaar ineens, vanuit het niks. En geen voorzitter meer te bekennen. Misschien dat de voorzitter daarom bij ons cluppie wel naar de achtergrond verdwenen is. Slecht nieuws vertellen is immers geen taak voor een voorzitter, daar hebben we Jacco’s en Carlossen voor. Voorzitters zijn er voor mooie dingen: nieuwe stadions, binding met de gemeenschap, rust en vooruitgang.

Dat lijkt mij jou ook wel toevertrouwd, Jan. Achter de schermen met een kwinkslag hier en wat netwerken daar de grote lijn in het oog houden. Het zou me niks verbazen als jij hoogstpersoonlijk burgemeester Thom in 2008 even een por hebt gegeven over bier op de tribunes. Dat zijn de zaken die er echt toe doen, geld is een trivialiteit waar je als voorzitter alleen maar door belemmerd wordt. Dat mogen de lakeien oplossen.

Nee Jan, jij overziet met onafhankelijke frisse blik het reilen en zeilen binnen de club. Samen met je Raad van Commissarissen, allemaal geheel onafhankelijk van al die nare belangengroepjes binnen de club. De directie van NEC staat zelfs garant voor jullie onafhankelijke inborst. Gelukkig maar, je moet er toch immers niet aan denken dat onze mooie club een speelbal zou worden van bepaalde individuen binnen of rondom NEC. Onze club is een trotse volksclub, die is van ons allemaal. Ik ben je dan ook zeer dankbaar dat jij en je medecommissarissen geheel vrij van politiek gekonkel en in het belang van ons allemaal NEC beschermen voor mismanagement.

Weliswaar heb jij hoogstpersoonlijk al je medecommissarissen aangesteld, maar dat betekent natuurlijk niet dat zij belangenverstrengelingen hebben. Nee hoor, daar heb jij bij hun aanstelling ongetwijfeld goed op gelet. Samen met het eveneens zeer onafhankelijke cultuurbewakende STAK, zo wordt ons verteld. Je weet wel, die groep rond Hans van Delft, die meneer die eerder Vincent Paes en daarna ook jouzelf als voorzitter naar voren heeft geschoven. Helemaal top, Jan, binnen onze club geen marionetten!

Ik denk dat het alsnog tijd wordt voor een koosnaampje, Jan. Wat vind je van de WOO? Dat bekt volgens mij best lekker weg. “Woo!” Het klinkt meteen al positief, alsof iedereen je toejuicht. En dat is je gegund, als boegbeeld van onze mooie club.

Waar ‘WOO’ voor staat? Nou, voor Wizard of Oz natuurlijk.

Mark

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.