Vooruitblik: Sparta-NEC

NEC wil hectische week tot een goed einde brengen
Na een bewogen week staat aankomende zondag voor NEC de twaalfde competitieronde op het programma. Voor deze ronde reist de selectie af naar Rotterdam waar het met Sparta deze week voor de tweede keer een Rotterdamse ploeg ontmoet. Een overwinning zou een goede stap in de richting zijn om na een rommelige week de rust en het zelfvertrouwen terug te laten keren in de selectie.

Veel belangen
Na elf competitiewedstrijden staat het elftal van NEC op de elfde plaats met elf doelpunten voor. Om na deze week de aansluiting te behouden met het linkerrijtje is winst bijna noodzakelijk. Hoewel NEC met een elfde plaats op de ranglijst er op het oog redelijk voorstaat, blijft de concurrentie tussen de andere ploegen moordend. Bij een eventuele nederlaag kunnen de mannen van interim-trainers Wim Rip en Wilfried Brookhuis zomaar zes plaatsen terugvallen naar de zeventiende plek.

Bij een overwinning op de Spartanen kan er weer naar boven gekeken worden richting het linkerrijtje, en kan de nummer één van Gelderland twee plaatsen stijgen naar de negende plek met uitzicht op de subtop. Sparta Rotterdam bezit momenteel met veertien punten de negende plek op de ranglijst, maar de Spartanen beschikken over een slechter doelgemiddelde dan NEC. Met zeven doelpunten scoorde het elftal van Frans Adelaar slechts twee keer meer dan hekkensluiter RKC Waalwijk.

Beker
Zowel in Rotterdam als in Nijmegen was de spanning afgelopen dinsdag en woensdag flink te snijden. Op Het Kasteel in Rotterdam waren strafschoppen noodzakelijk om een winnaar aan te wijzen in het duel tussen Sparta en VVV-Venlo. Topschutter Sandro Calabro bracht het thuispubliek tot zwijgen door aan het einde van de eerste helft een voorzet van Keisuke Honda prima binnen te schieten. De gastheer kwam voor rust nog langszij door een doelpunt van Kevin Strootman, die balverlies van ex-NEC’er Jasar Takak genadeloos afstrafte. In de penaltyreeks maakte Sparta geen fouten en mocht het doorbekeren doordat Ken Leemans zijn vijfde penalty niet wist te benutten.

Ook in de Goffert was het even billenknijpen voor de supporters. Hoewel het duel geen schoonheidsprijs verdiende, werd er uiteindelijk toch gewonnen. In de eerste helft nam NEC de voorsprong door een mooi doelpunt van John Goossens, maar mede doordat Ramon Zomer rood kreeg trok het team van Alex Pastoor de wedstrijd meer naar zich toe, wat resulteerde in een gelijkmaker via de voet van Guyon Fernandez. In de verlenging was het routinier Patrick Pothuizen die de winst veilig stelde door een vrije trap van Youssef El Akchaoui te toucheren en zo penalty’s wist te voorkomen.

Geschiedenis
De laatste jaren is het voor de spelers van Sparta Rotterdam een flinke kluif om NEC van zich af te zetten. Van de laatste tien duels wisten de kasteelheren slechts twee keer te winnen in eigen huis. Vorig seizoen zorgde de inmiddels teruggekeerde Saidi Ntibazonkiza en Youssef El Akchaoui ervoor dat de volle drie punten richting Nijmegen gingen. De grootste overwinning dateert van twee jaar geleden, toen Mario Been en zijn mannen met maar liefst 0-4 wonnen in Rotterdam. Opvallend is dat geen enkele doelpuntenmaker uit die wedstrijd meer onder contract staat in Nijmegen: Edgar Barreto, Roy Beerens, Jonas Olsson en Brett Holman waren destijds trefzeker.

Romano Denneboom
Wie ook zijn bijdrage leverde aan de grootste overwinning uit de historie op Het Kasteel is Romano Denneboom. De Schiedammer staat momenteel onder contract bij FC Twente maar komt dit seizoen op huurbasis uit voor Sparta, waar hij in vijf duels nog geen enkele keer wist te scoren. De spits maakte een succesvolle periode door in Nijmegen en kwam in 94 competitieduels 24 keer tot scoren, waarmee hij een contract bijsubtopper FC Twente verdiende. Romano Denneboom is de enige op het veld die voor beide clubs heeft gespeeld. Zowel bij Sparta als bij NEC heeft geen enkele speler beide tenues mogen dragen.