Verdedigers eisen de hoofdrol op

Uitgerekend voor het spandoek met de tekst ‘Zomer is Magic’ ging hij in de fout. Op het oog een lichte overtreding, maar het kostte Ramon Zomer wel zijn tweede gele kaart – dus rood – en NEC een bijna rampzalig slot van de bekerwedstrijd tegen Excelsior (2-1 winst na verlenging).

”Ik vond die tweede wel zwaar be­straft, hoor”, verzuchtte de 26-jari­ge verdediger. “Ik heb volgens mij twee keer een overtreding ge­maakt en twee keer kreeg ik geel.” Toch wil Zomer de schuld zeker niet afschuiven. “Zoiets mag mij niet overkomen. Stom, zeker om­dat we daarna met tien man ko­men te staan. Vervolgens zie ik op tv dat Excelsior nog gelijk maakt ook nog. Vreselijk. Wat dat betreft ben ik heel erg opgelucht dat we via de verlenging nog winnen.”

Met pijn en moeite, maar NEC is een ronde verder. “En dat is waar het om ging deze wedstrijd”, bena­drukt Zomer nog maar eens. “Na­tuurlijk, het voetbal was niet al te best, maar in de huidige situatie gaat het er voor ons vooral om dat we winnen. We moeten weer ver­trouwen krijgen. En ook al is het een cliché: punten halen werkt wat dat betreft het beste. Als we de komende wedstrijden winnen, vervolgens weer wat klimmen op de ranglijst, komt dat vertrouwen weer. En dan ga je vanzelf vrijer voetballen.”

Die lezing beaamde Patrick Pothui­zen. De 37-jarige verdediger kwam er meteen na de rode kaart van Zo­mer in (80e minuut), in plaats van Erton Fejzullahu. ‘Potje’ moest de defensie van NEC organiseren. En passent tikte de routinier ook nog even de winnende treffer binnen uit een vrije trap van Youssef El-Akchaoui. “In de beker telt maar één ding. Je kunt nu over het slechte voetbal praten, maar ik vind het heel positief zoals we met tien man hebben gespeeld. We hebben karakter getoond en de wedstrijd toch nog naar ons toege­trokken”, aldus Pothuizen.

De bizarre voorbereiding op de be­kerwedstrijd, met het plotselinge opstappen van trainer Dwight Lo­deweges, zorgde voor een beladen spanning. De vreugde na beide doelpunten sprak boekdelen. Bei­de keren rende het complete elftal naar de dug-out om samen met de reserves en de begeleiding de tref­fers te vieren. Bij de 2-1 van Pothui­zen vloog aangever El-Akchaoui de interim-trainers Wim Rip en Wilfried Brookhuis in de armen.

De ommekeer na een paar moeiza­me wedstrijden viel gisteravond natuurlijk nog niet te verwachten. “Door te winnen, moet het ver­trouwen weer groeien”, knikte ook Pothuizen. “Wim Rip heeft het in ieder geval hartstikke goed gedaan. Zijn aanpak is heel losjes, hij laat spelers meedenken. Ik heb hem bij Jong NEC natuurlijk al ge­regeld meegemaakt. Maar wat kan hij nu zo snel al veranderen? Wij, de spelers, zijn degenen die het moeten doen.”

De schlemiel van de avond dacht er al net zo over. Ook Zomer wees gisteren op de verantwoordelijk­heid van de spelers. “We moeten nu vooral niet al te moeilijk gaan doen en alles omgooien. We moe­ten keihard werken met z’n allen, de spelers voorop. We kunnen alle­maal voetballen bij NEC, dat heb­ben we dit seizoen al laten zien. Blijkbaar zit er iets in de koppies, waardoor het er de laatste tijd niet uitkomt. We zijn te statisch. Dat moet echt anders.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.