NEC op pure inzet naar zege

Er staat een gifbeker in De Goffert en het had er gistera­vond alle schijn van dat ze die bij NEC helemaal leeg moesten drin­ken. Een dag na het plotselinge vertrek van trainer Dwight Lodeweges, stond voor de ploeg met de inte­rim-coaches Wim Rip en Wilfried Brookhuis de bekerklus tegen Ex­celsior alweer op het programma. En dat leek helemaal mis te gaan.

Vier minuten voor het einde kwa­men de bezoekers op 1- 1 (doel­punt Guyon Fernandez) en de thuisclub stond al tien minuten met een man minder na de twee­de gele kaart voor Ramon Zomer. Niets wees er op dat de Nijmegena­ren het tij nog zouden kunnen ke­ren.

Tot Youssef El-Akchaoui in de tweede helft van de verlenging de goed gevulde Goffert (9.000 man) in vuur en vlam zette. De vrije trap van de linksback had alles: snelheid, curve en dreiging. Uitge­rekend de 37-jarige routinier Pa­trick Pothuizen kreeg er nog een voetje tegenaan: 2-1.

De manier waarop de NEC’ers bei­de goals vierden (John Goossens had na 53 minuten zijn ploeg op magistrale wijze aan een voor­sprong geholpen door de bal weer eens vanaf een meter of twintig onder de lat te jagen) gaf blijk van grote opluchting. Als een man stormden de basisspelers naar de reservebank. „Daaraan kon je zien dat we met z’n allen weer op nul begonnen zijn”, wist Wilfried Brookhuis. „Dat beseft iedereen. Is er reden voor een feest, dan vieren we dat met z’n allen. Is er reden voor teleurstelling, dan steunen we elkaar.”

Voor die laatste gemoedstoestand had Ard van Peppen vlak voor het einde van de verlenging nog kun­nen zorgen, maar de verdediger van Excelsior lepelde de bal in kansrijke positie over de Nijmeeg­se deklat. Voor Carlos Aalbers kwam de plek in de achtste finales van de KNVB beker als een geschenk uit de he­mel. „Ons staat maar één ding te doen nu: hard werken én win­nen”, zei de technisch directeur, die dinsdag zijn vakantie in Tur­kije noodgedwongen had afgebro­ken en met het hele gezin was te­ruggekeerd. Vier weken heeft Aal­bers om een nieuwe trainer te vin­den. Tenslotte hebben Rip en Brookhuis niet de juiste papieren. „Mocht dat in die periode niet luk­ken, dan kunnen we vier weken uitstel krijgen, mits er een plan van aanpak ligt”, wist Aalbers. „Maar tegen die tijd is het ook weer winterstop.”

Het lijstje met namen van trainers die voor het begin van dit seizoen Mario Been moesten opvolgen, ligt nog in zijn la, maar kan zo in de prullenbak. „Iedereen is onder­ dak. En geld om een trainer weg te kopen bij een club is er niet.” Maar de club heeft toch Marcel Boekhoorn? De belangrijke geld­schieter zou al hebben laten weten in de winterstop de complete voor­hoede van AZ over te willen ne­men. „Ik wacht rustig af hoe realis­tisch dit allemaal is”, glimlachte Aalbers. „Maar ik zal hem van­avond zeker even vragen hoe se­rieus die plannen zijn.”

En even verderop stipte Wim Rip nog maar eens de waarde van de overwinning aan. „De tweede helft van de verlenging. Je kon echt zien dat we fit waren.” Brook­huis: „Dat we in de verlenging winnen, betaalt zich nog uit. Dat gaat veel doen met de ploeg. Meer dan als het gewoon 1-0 was geble­ven.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.