Rooi Meat BV uit Helmond is groter dan Ajax of PSV

var id2 = ‘0.5984437182262804’;var id2 = ‘0.7317486177381886’;

Schitterend bericht in de krant van gisteren. NEC weet nog niet of Co Adriaanse trainer bij NEC wil worden, want NEC kan het telefoonnummer van Co Adriaanse niet vinden. Het is de voetballerij in één berichtje. Groot van buiten en ontroerend klein van binnen. Hobbyisme in maatpak, op de voet gevolgd door een hongerig miljoenenpubliek. En wij sportjournalisten vreten ervan, ik weet het. Het smaakt heerlijk.

Een technisch directeur die via een buurman of een oud-klasgenootje op zoek gaat naar de gedroomde trainer. Ik had allang die meneer van Spoorloos ingeschakeld, om voor alle zekerheid ook de binnenlanden van Madagascar af te struinen. ,,Hello sir, we are looking for a man named Co. Do you know where he is?”

De combinatie van knulligheid en gewichtigdoenerij; soms is voetbal net cabaret. Mijn favoriete hoofdstuk in het jaarverslag van Ajax, is die over de inrichting van de corporate governance-structuur. Moet u ook eens proberen; eerst alle dertien pagina’s over de corporate governance-structuur van Ajax lezen en dan naar een training van Timothée Atouba gaan kijken. Succes verzekerd.

Voetbal International had pas een mooi overzichtje van het aantal arbeidsplaatsen per eredivisieclub. Geen enkele club ontgroeit het Midden- en Kleinbedrijf, ook de AFC Ajax NV (196 medewerkers) bij lange na niet. Geloof het of niet: Van Rooi Meat BV uit Helmond – gespecialiseerd in varkenshaasjes – heeft meer werknemers in dienst dan Ajax, AZ, Feyenoord of PSV. Ze verdienen bij Van Rooi gemiddeld iets minder, maar toch.

En laten ze zich in Madrid vooral geen illusies maken. In het boek van Simon Kuper las ik dat de inkomsten van Real over 2009 zijn vastgesteld op zo’n 385 miljoen euro: éénduizendste van wat Shell per jaar binnenharkt. Omzettechnisch is Real ongeveer even groot als de hele bedrijfstak betaald voetbal in Nederland.

Maar laten we ze vooral blijven koesteren, onze lieve kleine voetbalclubs. Het is juist het krakkemikkige wat het zo onweerstaanbaar maakt. Dat gehannes onder een enorm vergrootglas.

Bij NAC brak een tijdje geleden een soort volksopstand uit toen de clubleiding een ander merk bier dan Oranjeboom wilde gaan schenken. Breda was in last, de stadspoorten werden bestormd en de directie kreeg het Spaans benauwd.

Feyenoord trok een rits geldschieters over de streep om ene Aleksandar Ignjatovic aan te trekken. De Serviër was heel zorgvuldig gescout, want Rinus Israel had hem een helftje aan het werk gezien en Leo Beenhakker bekeek de dvd. Prompt kwam het geld op tafel. Lachend.

Als Co echt van voetbal houdt, dan tekent hij morgen een contract in de Goffert, het stadion waar de supporters mee mogen stemmen over de tribuneverwarming. Gewoon even bellen met 024-3590360. Vragen naar Carlos Aalbers.

(SJOERD MOSSOU)

Bron: Algemeen Dagblad

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina