NEC-TELSTAR Blonde aanvalsleider scoort tweemaal

Gerd Müller kon het, Pele eveneens, en ook Ruud Geels had het vermogen de zwaartekracht te tar­ten. De topspitsen van weleer ble­ven net iets langer in de lucht han­gen dan gewone stervelingen en vonden zo tijd en ruimte om de bal met het voorhoofd rustig en precies in de kruising te mikken.

Wie zaterdag de moeite had geno­men om naar het meest afgelegen bijveld van De Eendracht te ko­men, kon met eigen ogen aan­schouwen dat de natuurwetten ook weinig vat hebben op Björn Vleminckx. Tot tweemaal toe steeg de blonde spits van NEC op als een Saturnus-raket. Eenmaal op de gewenste hoogte aangekomen, kwam hij tot stilstand en loste zijn lading: twee prachtige kopballen, waarvan de eerste op de lat uiteen­spatte en de tweede in de winkel­haak verdween. „Dat ‘hangen’ is een beetje mijn specialiteit”, glun­derde Vleminckx kort na het oefen­duel tegen Telstar (3-1). „Dat heb ik al van jongs af aan.”

Vleminckx was zaterdagmiddag de opvallendste acteur op het groene laken in een uithoek van het Gof­fertpark. De nieuwe aanvalsleider van NEC kende een stroeve start bij zijn nieuwe werkgever, mede door de naweeën van een neusope­ratie. Tegen Telstar liet hij echter zien dat hij wel degelijk een aan­winst is. „Ik begin hier stilaan mijn draai te vinden. Ik heb even moe­ten wennen aan de Nederlandse manier van voetballen, die veel of­fensiever is dan wat ik gewoon was. Ook de vorm komt langzaam terug en natuurlijk krijgen de ande­ren beter door hoe ze mij moeten aanspelen. Ik ben al met al tevre­den hoe de wedstrijd vandaag ver­lopen is. Niet alleen omwille van mijn twee doelpunten, ook vanwe­ge mijn spel. Ik heb me voortdu­rend aangeboden en de baltoetsen waren vandaag veel beter.”

De 23- jarige Vlaming staat bekend om een wat ongepolijste techniek, maar bij zijn eerste treffer tegen Telstar, al na twee minuten, man­keerde er weinig aan zijn balvaar­digheid. Lasse Schöne bediende hem met een mooi steekpassje, Vleminckx controleerde de bal met links en drukte meteen met rechts af. „Ik zag de keeper naar de verre hoek gaan en koos daarom voor de korte”, legde hij uit alsof het om de eenvoudigste zaak van de wereld ging.

Zijn tweede treffer was evenwel het hoogtepunt van de middag. Youssef El-Akchaoui meldde zich in de 74e minuut aan de rechter­kant van het veld voor het nemen van een vrije trap. Vleminckx: „Ik riep tegen Youssef dat hij de bal bij de tweede paal moest neerleggen.” De verfilming overtrof het scena­rio. De strakke voorzet was precies op maat, de spits leek even dood­stil in de lucht te hangen en kopte de bal vervolgens als een geleid pro­jectiel naar de bovenhoek. 2500 toe­schouwers waren even stil alvorens in gejuich en applaus uit te bar­sten.

Voor Dwight Lodeweges was het ingelaste duel met Telstar opnieuw een leerzame ervaring. De NEC-coach liet ruim een week voor de competitie-ouverture te­gen Feyenoord  zijn basiself bijna de volle negentig minuten staan. Alleen linkerspits Moestafa El Kabir werd twee minuten voor tijd uit zijn lijden verlost. De spits zag vrijwel al zijn acties mislukken. Op de andere flank deed Saïdi Ntiba­zonkiza het beter. De Burundees scoorde zelfs, nog een mooie ook. Halverwege de eerste helft ont­deed hij zich in de kluts van een te­genstander en knalde de bal on­houdbaar achter doelman Jordy Deckers.

Lodeweges zal ook geconstateerd hebben dat het elftal defensief een paar steken liet vallen tegen de eer­stedivisionist. Met name Rens van Eijden en Ramon Zomer, de Nij­meegse centrumverdedigers, lieten zich een paar keer lelijk verrassen door de beweeglijke voorhoede van Telstar. Gebrek aan onderlinge afstemming en coaching leidde op slag van rust zelfs tot de verdiende aansluitingstreffer voor de bezoe­kers. Het was Furdjel Narsing, een van de vele AZ-huurlingen bij de ploeg uit Velsen, die na een knap­pe counter scoorde. Maar zoals gezegd, Vleminckx had zaterdag het laatste woord. „Ik heb een mooi huis gekocht in de buurt van Nijmegen en weet hier de weg steeds beter te vinden. Zelfs zon­der navigatie…”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.