Het niets doen valt Bas Sibum zwaar

Helemaal onverwacht kwam het nieuws niet. Toch moest Bas Sibum even flink slikken toen de boodschap een paar dagen gele­den arriveerde: de middenvelder van NEC heeft het dringende ad­vies gekregen zijn geblesseerde heup nog eens een half jaar rust te gunnen. En als de Drent ergens moeite mee heeft, dan is het wel met stilzitten.

Sibum reisde de afgelopen week sa­men met fysiotherapeut Han Tijs­hen naar Engeland voor een con­sult in de ‘hip unit’ van het Wel­lington Hospital in Londen. Si­bum: „Terwijl iedereen aan de voorbereiding was begonnen, moest ik me beperken tot het krachthonk. Daar had ik moeite mee. Omdat er geen sluitende diag­nose was, ben ik op zoek gegaan naar een second opinion. Via Wil­lem Korsten (oud- speler van Vites­se en Tottenham Hotspur, red.) ben ik in contact gekomen met een Engelse specialist. Ik had hem van tevoren de mri- scans opge­stuurd. Hij bevestigde wat ik in Ne­derland ook al te horen had gekre­gen: het herstel verloopt goed, er zit beduidend minder vocht in de heup. Maar toch is het verstandig een langere rustperiode in te las­sen.”

Sibum heeft al ruim een half jaar last van zijn heup. „Na de winter­stop begon ik te sukkelen. De pijn beperkte me in mijn bewegingen. Na een tijdje ging het wat beter. In overleg met Mario Been en met de medische staf heb ik toen besloten door te spelen. Er was geen eendui­dige diagnose en ik had er alles voor over om met NEC de play- offs te halen. Na de laatste wedstrijd is er een nieuwe mri ge­maakt. Die wees uit dat het pro­bleem flink verergerd was. Daarna heb ik de rem erop gezet. In de va­kantie heb ik helemaal niks ge­daan. En daarna heb ik alleen mijn bovenlichaam getraind. Ik heb de laatste maanden geen vijf meter hard gelopen, behalve toen het te­gen Beerschot uit de hand liep.”

Sibum legde zich met frisse tegen­zin neer bij de wil van de medici. „Tot de winterstop, luidt de voor­spelling. Dat is wel erg lang. Ik ben een liefhebber, raak mijn energie niet kwijt met fietsen of krachttrai­ning. Het liefst zou ik elke dag drie keer trainen om zo snel mogelijk weer fit te raken. Maar ik moet ge­duld hebben. Soms denk ik wel eens: je kunt beter een knieband af­scheuren of je poot breken. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.