NEC helpt Achilles’29 AZ te doorgronden

NEC heeft Achilles’29 geholpen in aanloop naar wat ‘het wonder van Alkmaar’ moet worden. De Groesbeekse hoofdklasser heeft mede dankzij de video-analyse van de Nijmeegse profclub een strijdplan opgesteld voor het duel met AZ, vanavond in de vierde ronde van de KNVB-beker.

"Wij hebben maandagavond met de hele selectie de video-analyse bekeken die Wim Rip voor NEC had gemaakt", legt trainer Eric Meijers uit. " Reëel gezien hebben we uiteraard geen kans tegen AZ, maar we doen alles wat mogelijk is om die ene kleine kans te grijpen. De video-analyse hoort daar bij, iedereen ziet weer kort op beeld hoe AZ speelt; hoe ze omschakelen, wat ze bij balbezit doen. Het helpt om zo goed mogelijk voorbereid in Alkmaar te verschijnen."

Onmogelijk is niets, bewees ook de bekerstunt in de vorige ronde toen Achilles in Waalwijk brutaal afrekende met eerstedivisionist RKC (1-2). Meijers koestert uiteraard de hoop op een nieuwe sensatie, net als velen, maar de trainer van de Groesbeekse hoofdklasser waakt voor hoogmoed.


Thijs Hendriks, uitzinnig na de bekersensatie in Waalwijk. De spelmaker schoot Achilles’29 met twee doelpunten naar de achtste finales van de KNVB-beker.

"Als wij top presteren kunnen we een hoog niveau halen, maar dan nóg hoor je mij niet zeggen dat dat hoog genoeg is om AZ te verslaan", zegt Meijers. "Waar hebben we het over? We spelen in een nagenoeg uitverkocht stadion tegen de koploper van de eredivisie, de kans dat we winnen is nihil."

Achilles speelt in Alkmaar voor de tiende keer in de KNVB-beker tegen een profclub. Van de vorige negen duels won de hoofdklasser er drie. In het seizoen 1986/1987 won Achilles in de eerste ronde van RBC (2-1), twee jaar geleden (2006/2007) klopte de ploeg FC Volendam in de tweede ronde na strafschoppen en dit jaar was de Groesbeekse formatie in de derde ronde dus te sterk voor RKC.

Een extra houvast is mogelijk dat AZ zich al wel vaker heeft verkeken op een amateurteam. DWV (1987/88), Venray (1989/90) en Elinkwijk (1990/91) slaagden er al eens in om de Alkmaarders uit te schakelen. Alle drie in de eerste ronde. En IJsselmeervogels zorgde in 1975 voor een absolute bekersensatie door de halve finales van het bekertoernooi te bereiken na een zege via strafschoppen op AZ, die stunt staat nog altijd te boek als de beste bekerprestatie ooit van een amateurploeg.

Achilles-trainer Meijers benadrukt echter terecht dat het AZ van nu een absolute topploeg is. De laatste twee bekerwedstrijden van de Alkmaarders tegen hoofdklassers onderstrepen dat. In het seizoen 2006/2007 behaalde AZ monsterscores tegen Bennekom (10-0) en SV Meerssen (10-1).

Naar verwachting komen er vanavond meer dan 14.000 bezoekers naar het stadion. Eerder trok het bekerduel van AZ met Heracles Almelo slechts 5.000 toeschouwers. Meijers: "Het stadion is bijna uitverkocht. Voor Achilles’29, geweldig toch? Het wordt een prachtige ervaring, voor zoveel mensen. En wij zullen er alles aan doen Achilles zo goed mogelijk te presenteren."

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan