Mario Been, van Pietje Bell tot kroonprins

President-commissaris Dick van Well van Feyenoord zette Mario Been onlangs nogal pijnlijk neer. Op de vraag of hij de huidige NEC-trainer een geschikte opvolger van Gertjan Verbeek vond, antwoordde de hoogste baas in De Kuip bijna achteloos: „Je kunt wel lachen met Mario.”

Van Well trapte met die lichtzinnige opmerking Mario Been op zijn roodwitte hart. De voormalige spelverdeler van Feyenoord – Mariodona werd hij in zijn toptijd liefkozend genoemd door de fans – is uiteraard veel meer dan een lolbroek of een ’entertrainer’. Het Pietje Bell-imago, dat als voetballer al aan hem kleefde, heeft hij in Nijmegen definitief van zich afgeschud.

In het vaderlandse trainersgilde heeft Been inmiddels, op eigen kracht, de status van ’kroonprins’ bereikt. Met dank ook aan Ruud Gullit die hem in 2004 afserveerde als naaste assistent bij Feyenoord. Toen groeide het besef bij Been dat hij eerst los van zijn grote liefde moest komen om later gelouterd als hoofdcoach te kunnen terugkeren in De Kuip.

Been maakte Excelsior in 2006 kampioen van de eerste divisie en leidde NEC in 2008 na een zwakke competitiestart naar Europees voetbal en zelfs naar overwintering in de UEFA-Cup. Vanaf komende zomer, en niet eerder zoals hij zelf besliste, mag en kan Been het laten zien in De Kuip. „Dit moest een keer gebeuren. Ik ben een Feyenoorder pur sang. Een Rotterdammer in hart en nieren. Deze kans moest ik grijpen.”

In zijn lange aanloop naar de top als coach in het betaalde voetbal heeft Been (45) zich ontwikkeld tot een vakman op technisch, tactisch en mentaal gebied. Tot een trainer die spelers, supporters, sponsors en officials voor zich weet te winnen. Juist aan zo’n inspirerende persoonlijkheid, aan zo’n bindende clubman ook, heeft het sterk verdeelde Feyenoord grote behoefte.

Natuurlijk, Been is op z’n tijd nog altijd goed voor een grap en een grol. „Is het contract al rond met Feyenoord, Mario?” Been: „Bijna jongens, het gaat alleen nog over de reiskostenvergoeding.” Been woont onder de rook van Rotterdam in Barendrecht. Na de fraaie zege van NEC op Feyenoord (0-2) begin oktober in De Kuip: „AC Milan zal trillen in z’n tuigie.”

De bijgelovige Been ten voeten uit: humoristisch, gevat en met veel zelfspot. „Ik heb geloof ik twee ballen geraakt, maar het is toch een hoogtepunt dat niemand me afpakt”, zei hij ooit over zijn enige wedstrijd voor het Nederlands elftal.

Leo Beenhakker, met wie hij bij het WK in 2006 in Duitsland samenwerkte in de technische staf van Trinidad & Tobago, is zijn grote voorbeeld. Ook een coach die zijn spelers veel warmte en vertrouwen geeft, zijn ploeg goed neerzet en met een kwinkslag op het juiste moment de druk kan weghalen. En een voetbalman die evenals Been met lastige en/of grote spelers soepel omgaat.

Been hoopt met Beenhakker als technisch directeur de komende jaren het amechtige Feyenoord te reanimeren. Aan voetbalhumor zal het dan in De Kuip zeker niet ontbreken. President-commissaris Dick van Well kan zijn hart ophalen.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan