Mario Been snoert cynici de mond

NEC duwt Feyenoord via late treffer nog wat dieper in de misère.

De enorme vreugde­sprong waarmee Mario Been het laatste fluitsignaal begroette, was veelzeggend. De NEC-trainer was zo blij als een kind met de over­winning van zijn elftal, ook al drukte hij daarmee zijn nieuwe broodheer Feyenoord nog wat die­per in de misère: 1-0.

Voor Been was de aanloop naar het duel tegen Feyenoord niet on­verdeeld aangenaam. Hij tekende afgelopen week een contract dat hem de komende jaren technische baas in De Kuip maakt. Op diverse supporterssites van NEC werd ver­volgens openlijk betwijfeld of de Rotterdammer met zijn hoofd en met zijn hart nog wel bij zijn hui­dige werkgever zou zijn. Wat de heren cynici precies vrees­den, bleef onduidelijk. Waren ze soms bang dat Been zijn ploeg te­gen Feyenoord de wei in zou stu­ren met de opdracht het eens lek­ker rustig aan te doen? Of dat hij zelfs een concept zonder achter­hoede had uitgedokterd om zijn grote liefde een handje te helpen?

Hoe belachelijk de insinuaties ook waren, Been ergerde zich er groen en geel aan dat zijn professionali­teit en integriteit in twijfel werden getrokken. „Daarom ben ik blij dat we gewonnen hebben. Is dat ge­zeur tenminste ook uit de wereld.” Ondanks zijn blijdschap kon de NEC- trainer een gevoel van mede­lijden voor de verslagen opponent niet onderdrukken. Niet ten on­rechte: het zit Feyenoord dit sei­zoen niet mee, om het maar eens voorzichtig uit te drukken. Dat bleek ook gisteren weer eens. Inte­rim- coach Leon Vlemmings zag kort voor de wedstrijd Theo Lu­cius ( gebroken rib) en André Ba­hia (familieomstandigheden) afha­ken. En in de warming-up raakte hij ook nog eens aanvoerder Gio­vanni van Bronckhorst ( enkelbles­sure) kwijt, waardoor Vlemmings gedwongen was twee piepjonge debutanten, Norichio Nieveld en Kelvin Leerdam, in te zetten.

Een kleine twee uur later moest de toekomstige rechterhand van Mario Been handenwringend toe­zien hoe zijn ploeg een zeker ge­waand punt uit handen gaf. Door toedoen van Milano Koenders, die in de 92e minuut een vrije trap van Youssef El-Akchaoui langs doelman Henk Timmer van Feye­noord kopte: 1-0. Daarmee bekroonde de 22-jarige Amsterdammer zijn ijzersterke de­buut voor NEC. Koenders werd vo­rige week op huurbasis overgeno­men van AZ, waar hij nauwelijks speeltijd kreeg. Been gooide hem tegen Feyenoord meteen voor de leeuwen, nog wel op een voor hem onwennige positie, omdat Ra­mon Zomer niet tijdig hersteld bleek van een liesblessure.

Koenders’ late treffer vormde een terechte beloning voor de thuis­ploeg. Niet zozeer op basis van de tweede helft, want in die fase wa­ren de bezoekers gelijkwaardig en kregen zelfs de betere kansen. Maar voor de pauze was NEC heer en meester geweest op het moei­lijk bespeelbare veld dat pas enkele uren voor de aftrap was goedge­keurd. De thuisploeg kreeg in het eerste bedrijf enkele grote kansen om het overwicht in cijfers uit te drukken. Met name Lasse Schöne en Jhon­ny van Beukering hadden het ope­ningsdoelpunt op de voet, beiden strandden op Feyenoord-keeper Timmer. Na de hervatting had zijn tegen­voeter Gábor Babos een formidabe­le reflex nodig om Diego Biseswar van een treffer af te houden, ter­wijl de Hongaar van geluk mocht spreken dat Andwelé Slory rake­lings naast schoot. Juist toen ieder­een vrede leek te hebben met remi­se, verbrak nieuweling Koenders het wankele evenwicht: 1-0.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan