Davids geeft zijn prijs aan Koenders

Gevierde middenvelder promoveert debutant tot ‘man of the match’ 

Iets te gedienstig verliet Milano Koenders gistermiddag de kleedkamer. Zo leek het tenmin­ste. De huurling van AZ die zijn debuut bij NEC een gouden rand­je had gegeven door in de slotmi­nuut de winnende goal tegen Feye­noord (1-0) binnen te koppen, liep achter Lorenzo Davids en droeg het ingelijste shirt dat de midden­velder als ‘man of the match’ had gekregen. „Nee, nee”, haastte Koenders zich te zeggen. „ Het is van mij. Lorenzo heeft hem aan mij gegeven.” Een genereus gebaar van Davids die zijn geste niet meer dan lo­gisch vond. „ Als je in de laatste mi­nuut de winnende maakt, verdien je die prijs”, klonk het simpel.

Voor Koenders ziet de wereld er plotseling anders uit. Bijna ge­wend aan de anonimiteit van de wedstrijdjes met Jong AZ op de maandagavond, stapte hij gister­middag als basispeler van NEC even voor half drie een kolkend Gofferstadion binnen. Zaterdag, tijdens de laatste trai­ning, had hij al in de gaten gekre­gen dat het die kant op zou gaan. „ Ik zag Ramon ( Zomer, red) al­leen maar rondjes lopen. Dan weet je het wel.”

Dat hij met amper vier trainingen in de benen gelijk aan de bak moest, had hem niet nerveus ge­maakt. „Ik voelde een normale wedstrijdspanning. En verder had ik vooral zin in deze nieuwe perio­de.” Zijn taak was niet eenvoudig. Te­genover de jonge verdediger stond niemand minder dan Roy Makaay. Naam gemaakt bij Vitesse, Depor­tivo la Coruna en Bayern Mün­chen en elf jaar ouder dan 22- jari­ge Koenders. „ Namen zeggen mij niets. Hij heet Roy Makaay. Ik Mila­no Koenders. Ik moest hem uit­schakelen. Daar ging het om,” klonk de verdediger zelfbewust.

En hij slaagde met vlag en wimpel. Alleen in de 65e minuut had Ma­kaay kunnen scoren. Het Fantoom deed op dat moment zijn bijnaam alle eer aan. De hele wedstrijd on­zichtbaar en plots stond-ie er. „Te­gen hem moet je negentig minu­ten lang geconcentreerd blijven. Ik vond wel dat ze die voorzet eruit hadden moeten halen. Maar ik stond ook te ver van hem af. Een topverdediger gebeurt dat niet.”

Van zijn doelpunt genoot hij stille­tjes na. „Mijn eerste goal in de ere­divisie. En voor het eerst in mijn leven gescoord met een kopbal. Was me nog nooit gelukt.” De lijst met het shirt rustte tegen zijn schenen. „Wel apart dat ik dit uitgerekend van Lorenzo krijg. We hebben in de jeugd heel veel tegen elkaar gespeeld. Hij als linkshalf bij FC Utrecht en Feyenoord. Ik als rechtshalf bij Ajax. Kwamen we elkaar veel tegen. Maar ook bui­ten het voetbal hebben we een band. Daarom is het extra leuk dat ik hem nu bij NEC tref.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan