In de media: NEC-Ajax

Sulejmani loodst tien Ajacieden langs NEC

Marco van Basten schonk tijdens het trainingskamp in de winterstop wat extra aandacht aan Miralem Sulejmani, omdat hij vond dat de Serviër beslissender moest worden voor voor Ajax. Deze investering lijkt direct resultaat te hebben, want tegen NEC was Sulejmani met twee goals en één assist van grote waarde. Mede dankzij hem verliet Ajax Nijmegen met een knappe 2-4 zege.

De zege van Ajax was extra knap, omdat het winnende doelpunt viel in een periode waarin de ploeg met tien man speelde. Aanvaller Dario Cvitanich had met nog twintig minuten te spelen zijn tweede gele kaart gekregen, maar even later bezorgde een eigen doelpunt van Dani Fernandez de Amsterdammers alsnog de winst.

De focus bij Ajax en NEC lag zondag centraal achterin. Beide teams begonnen met een ander duo in het hart van de defensie, dan voor de winterstop. Bij Ajax debuteerde nieuweling Robbie Wielaert in de basis naast Jan Vertonghen, terwijl NEC het voor het eerst moest stellen zonder de verkochte captain Peter Wisgerhof. Good-old Patrick Pothuizen nam diens plek in de verdediging over.

Pothuizen had even wat tijd nodig om aan deze plek te wennen, wat directe leidde tot kansen voor Ajax. Dario Cvitanich scoorde zelfs, maar zijn doelpunt werd (terecht) afgekeurd wegens hands. Nadat even later ook Luis Suarez een flinke kans op zeep hielp, knokte NEC zich beter in de wedstrijd. Het tweede kwart van het duel was volledig voor de thuisclub, met kansen voor Pothuizen (kopbal van de lijn gehaald), Ntibazonkiza (te slap schot) en Schöne (kopbal in zijnet).

Namens Ajax was in deze fase alleen Suarez nog dicht bij een treffer, maar zijn vrije trap stuiterde via NEC-doelman Babos en de paal terug het veld in. Verder oogde Ajax wat onwennig, waarbij vooral opviel dat de flanken te weinig benut werden. Suarez, Cvitanich en Sulejmani kropen veel naar binnen, terwijl ook vleugelverdedigers Schilder en Van der Wiel amper oprukten langs de zijlijn.

Uitgerekend de Ajax-aanvaller die in de eerste helft het minst had laten zien, Miralem Sulejmani, zette de wedstrijd vervolgens na de pauze naar zijn hand. Met een puike vrije trap zorgde hij voor de 0-1. Via Ramon Zomer kwam NEC snel weer langszij, maar met zijn tweede treffer van de middag zette Sulejmani de bezoekers uit Amsterdam enkele minuten later weer op voorsprong. Hij werd hierbij onbedoeld geholpen door NEC-verdediger Fernandez, die de bal terug het doelgebied in kopte.

Youssouf El-Akchaoui bracht het knokkende NEC een kwartiertje later voor de tweede maal op gelijke hoogte en toen Cvitanich even later weggestuurd werd leek puntverlies voor Ajax onvermijdelijk. Opnieuw Sulejmani forceerde echter de beslissing. Zijn vrije trap kwam op het hoofd van Dani Fernandez, wiens kopbal over zijn eigen doelman Babos in het NEC-doel plofte. NEC zette hierna nog aan voor een slotoffensief, maar in blessuretijd bepaalde Gabri de eindstand op 2-4.

Bron: FCUpdate

Ajax zegeviert bij NEC dankzij pechvogel Fernández

Ajax knokte zich in Nijmegen naar een overwinning op NEC. In De Goffert was Dani Fernández de schlemiel tijdens de 4-2 nederlaag van de thuisploeg.

NEC en Ajax vochten negentig minuten lang in een bikkelhard en zeer boeiend duel om de drie punten. De Amsterdammers hadden het meeste balbezit en iets meer kansen, maar de Nijmegenaren waren net zo vaak gevaarlijk. Een gelijkspel zou niet eens onterecht zijn geweest, maar NEC had alleen de pech dat Dani Fernández twee keer matig ingreep, zowel bij de 1-2 en bij de 2-3 van Ajax.

Zijn tweede fout bleek de duurste. In de 78ste minuut wilde Fernández de bal wegkoppen na een vrije trap van Miralem Sulejmani, maar de Spaanse back aarzelde, waardoor de bal via zijn hoofd achter zijn eigen doelman Gábor Babos in het net belandde: 2-3. Het bleek de beslissende voorsprong voor Ajax.

De ploeg van coach Marco van Basten had na rust al tweemaal eerder de leiding genomen via een vrije trap van Suljemani en een uithaal in de kluts van diezelfde Servische aanvaller. Maar NEC was even vaak op gelijke hoogte gekomen. Ramon Zomer kopte de 1-1 binnen, Youssef El-Akchaoui schoot van dichtbij de 2-2 hard en hoog langs Maarten Stekelenburg.

Het lukte NEC niet om voor de derde maal een achterstand weg te poetsen. Ajax speelde dan wel met tien man na de tweede gele kaart van Darío Cvitanich in de 69ste minuut, maar in het hectische kwartiertje na de 2-3 hield Stekelenburg zijn doel schoon. In de vijfde minuut van blessuretijd tekende Gabri met een lobje in een counter zelfs nog voor de 4-2 namens Ajax.

Door de zege hield Ajax de achterstand van drie punten op koploper AZ intact. NEC is achtste met 26 punten.

Bron: VI

NEC onderuit tegen 10 man van Ajax

NEC heeft zondag thuis met 4-2 verloren van Ajax. De Nijmeegse ploeg was gelijkwaardig. Na 70 minuten stond het 2-2 en kreeg Cvitanich rood. Daarna sloeg Ajax echter toe.

Alle goals vielen in de tweede helft. Sulejmani scoorde twee keer voor Ajax, tussendoor kopte Ramon Zomer een vrije trap van Lasse Schöne binnen. Youssef El-Akchaoui schoot daarna snoeihard de 2-2 over Stekelenburg in de goal.

In de laatste 20 minuten kon NEC geen gebruik maken van de man meer-situatie. Na een vrije trap van Sulejmani kopte Dani in eigen goal. Gabri maakte er zelfs nog 2-4 van.

Bron: Omroep Gelderland