Hooligans belagen zelfs kinderen en rolstoeler

Wat een gezellig potje zomeravondvoetbal beloofde te worden, ontaardde zaterdagavond in Groesbeek in een baaierd van ge­weld en angst. Kort voor de aftrap van de oefen­wedstrijd tussen NEC en Germinal Beerschot ging een groep Belgische supporters volledig door het lint. De hooligans die het in eerste in­stantie met elkaar aan de stok had­den, richtten hun gewelddadighe­den vervolgens op Nederlandse voetbalfans.

De trieste balans: twee suppoosten en minstens drie NEC-aanhangers moesten zich in het ziekenhuis aan hun verwondingen laten behande­len. „Een van onze supporters had zelfs zijn oogkas gebroken en is daaraan geopereerd”, vertelt voor­zitter Rob Schevers van de suppor­tersvereniging van NEC.

De Belgische amokmakers arriveer­den zaterdagmiddag al enkele uren voor de aftrap in Groesbeek. „ Zij verzamelden zich in eerste instan­tie bij De Hoeve”, aldus Jan Bluys­sen, manager veiligheidszaken van NEC. „Daar werd al gesignaleerd dat er op grote schaal drugs en drank werden ingenomen. Vervol­gens trok de groep het dorp in.”

Ruim een uur voor het beginsig­naal begaven de Germinal-aanhan­gers zich in de richting van sport­park Zuid. Op de Herwendaalse­weg kwam het tot een ernstig inci­dent toen enkele Belgen in een tuin plasten. Toen de bewoonster haar beklag deed, werd er een steen door haar ruit gegooid.

Rond kwart voor zeven ging het ook op het sportcomplex van De Treffers mis. „Ik was er toevallig ge­tuige van hoe het bij de ingang tot een knokpartij kwam tussen Beer­schot- supporters”, vertelt burge­meester Gerd Prick. „Vervolgens be­gonnen anderen zich ermee te be­moeien en sloeg de vlam in de pan.”

Langs de lijn speelden zich soms ij­zingwekkende taferelen af. Er werd gestompt, geslagen, er werden kop­stoten uitgedeeld. Ook vrouwen, kinderen en zelfs een man in een rolstoel werden belaagd. Op de hoofdtribune werd een man be­wusteloos geslagen. Twee meter verderop kreeg de dochter van Rein Baart, de reservekeeper van NEC, een rondvliegende stoel te­gen haar hoofd.

Al vlug verplaatsten de schermutse­lingen zich naar het speelveld. Een fotograaf, die de wildwest-taferelen probeerde vast te leggen, werd door een handvol relschoppers aan­gevallen. Drie stewards wisten op het nippertje te voorkomen dat hij zijn apparatuur kwijtraakte. Intus­sen maakte de videoman van NEC vanaf het tribunedak opnamen van de rellen. Toen de hooligans hem in de gaten kregen, bracht hij zichzelf in veiligheid door snel de ladder naar boven te trekken.

Even later raakten ook NEC- spe­lers betrokken bij de gevechten. Rein Baart ging verhaal halen bij de Antwerpse hooligans. Björn Vle­minckx, de Belgische spits van NEC, sprong er dapper tussen en moest dat bekopen met een paar flinke tikken. Ook andere NEC’ers stortten zich in het strijdgewoel. „We hebben in elk geval wel laten zien dat we voor elkaar door het vuur gaan”, grijnsde Vleminckx toen de gemoederen weer wat wa­ren bedaard. Voorzitter Rob Schevers van de supportersvereniging was bijna een etmaal na de veldslag nog al­tijd niet bekomen van de emoties. „Ik snap niet dat de politie geen en­kele arrestatie heeft verricht. Als ik dit in België had geflikt, was ik minstens een jaar niet meer thuis gekomen.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.