“Het draait om t goede gevoel”

De Brabander in hart en nieren voelt zich op zijn gemak in Nijme­gen. De nieuwe trainer van NEC voelt dagelijks de warmte en de no-nonsensesfeer bij de Nijmeegse voetbalclub. Wiljan Vloet ( 47) is een family man en een voetbaldier, trouw aan zijn vrienden en zijn passie, de voetbalsport. „Een egoïs­tisch bestaan, jazeker. Bij ons thuis draait alles om het voetbal. Ik ben al trainer sinds 1979 en sinds 1998 in het betaald voetbal. Nee, mijn ge­zin heeft daar geen problemen mee. Want ze krijgen er ook veel voor terug.” Als voetballer heeft hij de top niet gehaald, wist op zijn 20e al dat hij trainer wilde worden. Hij heeft zich suf gestudeerd, in de bewegingsleer, maar ook in psycho­logie en management. „Voetbal is techniek, tactiek; fysiek, mentaal en teambuilding. Daar ben ik voort­durend mee bezig. Maar het draait om passie; zonder passie ben je nergens.” Heeft hij nog tijd om uit te gaan, en zo ja waar?

Restaurant

„Ik ken Nijmegen nog niet zo goed, maar ik kan al wel zeggen dat ik bij De Schat fantastisch heb gegeten. Dat was echt helemaal top. In het Vlaams Arsenaal heb ik ook lekker gegeten. Ik hoop dat ik komende tijd nog meer de gelegen­heid krijg de restaurants van Nij­megen te ontdekken. We gaan graag uit eten, Gertie, mijn vrouw en ik. De kinderen vinden het ook leuk. Ik woon in Schijndel, vlak bij Den Bosch, dus daar gaan we vaak heen. Den Bosch is echt een hore­castad, talloze leuke eettentjes.

Ons favoriete restaurant is Tante Pietje in de Korte Putstraat, be­roemd in Den Bosch en wijde om­geving. Samen uit eten is praten over wat we allemaal doen. Mijn kinderen (Amy van 16, Rai van 14 en Lilly van 11) zijn ook fanatieke sporters, hockey en voetbal.”

Café

„Daar kom ik niet zo vaak meer. Vroeger wel. Schijndel was in mijn jonge jaren een dorp waar je echt goed kon uitgaan. Dat hebben we gedaan, naar hartenlust. Maar nog als ik de kans krijg, spreek ik af met kameraden, dezelfde van vroe­ger. Café den Bes, daar kom ik al ja­ren, en dan heb je nog Janssen en Janssen. Daar gaan we vaak heen met het hele gezin. Daar kun je eten én drinken. Maar de meeste cafétijd breng ik toch door in het spelershome hier op De Goffert.

Dat moet echt gezellig zijn; dat is belangrijk hoor. Die voetballers brengen heel wat tijd door in het stadion. Ik heb de tafelschikking wat laten veranderen, zodat je in je eentje kunt zitten maar ook met zijn tweeën of zijn vieren. Ik vind dat er kranten moeten liggen en tijdschriften. Vergeet niet, het le­ven van een voetballer is zwaar. Niet zozeer fysiek, maar er zit veel spanning in de hoofden van die jongens. Die moet een uitweg vin­den. Daarom vind ik het spelersho­me belangrijk. Het is ook de plek om contact te houden met de club. De cultuur van de club hangt in zo’n stadion en in het spelersho­me. In Nijmegen is dat no-nonsen­se. Ik heb in heel wat steden ge­werkt, onder andere Rotterdam, bij Sparta. Dat is natuurlijk een we­reldstad. Daar was de cultuur hele­maal naar buiten gericht. Hier is die naar binnen gericht, op de spe­lers, op de supporters. Samen het goede gevoel krijgen. Daar draait het om, het goede gevoel.”

Bioscoop

„Nee, daar neem ik geen tijd voor. Ik heb niet zo veel met films en al helemaal niet met televisie. Ik lees liever. Ik verslind vakliteratuur, maar ik lees ook graag romans, het liefst thrillers. Een van mijn favo­riete boeken is nog steeds Gezwo­ren kameraden van Leon Uris.”

Museum

„Kom ik nooit. Ik ben altijd wel heel erg geïnteresseerd in de cul­tuur van een stad of een land. Maar ik vind een museum te sta­tisch, cultuur is voor mij dyna­misch. Het is gekoppeld aan wat mensen doen. Ik mag graag door Nijmegen lopen en rondkijken; dat doe ik overal waar ik kom. Ik heb in heel wat steden gewoond: Den Haag, Rotterdam, Heeren­veen, Kerkrade. Overal waar we wonen, ga ik rondlopen en de cul­tuur van die stad bestuderen.” 

Favoriete stad

(Meteen)„Den Bosch. Van jongs af aan ben ik daar gekomen. Als jon­ge knaap uit geweest. Later als trai­ner van FC Den Bosch en nu ko­men we er nog vaak.”

Vakantieland

„Voor mij is dat Portugal, zonder twijfel. Ik zou het liefst elk jaar naar de Algarve gaan. Maar als je een gezin met drie kinderen hebt, kom je daar niet mee weg. Die heb­ben zo hun eigen wensen, terecht. Dus zijn we in zo’n beetje elke land van Europa wel geweest. Als we gaan skiën doen we dat in Ti­rol. Maar dat zit er dit jaar niet in. Dus gaan we met zijn vijven een paar dagen naar Barcelona.”

Concert

„Ik heb de Rolling Stones een paar keer gezien, de laatste keer in de Arena. Dat is mijn favoriete band. Ik volg ze al jaren. Ik ben echt een muziekliefhebber. Mijn favoriete genre is symfonische rock: Gene­sis, Styx, Yes, maar ik houd ook erg van de Eagles. En als Braban­der kun je niet om Guus Meeuwis heen. Voor ik bij NEC kwam, was ik hoofd opleidingen bij PSV. Guus is natuuurlijk een echte PSV’er. Ik heb zijn concert in het Philips- stadion gezien en beleefd. Wat een sfeer brengt die man.”

Avondje uit met…

„Ik zou wel eens een avond willen praten met Mick Jagger. Hoe is zijn leven verlopen? Wat heeft de roem allemaal met hem gedaan? Wat voor mens is hij geworden, is hij zichzelf kunnen blijven? Dat zou ik wel eens van hem willen weten.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.