Goffertstadion sneeuwt onder

Nog voordat hij het veld in De Goffert had gezien, wist Pol van Boekel al dat hij een streep door NEC – Vitesse zou zetten. „Ik ben hier naartoe komen glijden.”

"Voetbal speel je voor de supporters”, zegt Pol van Boekel. „Die moeten op een nor­male manier het stadion kunnen bereiken. Dat wordt vandaag een moeilijk verhaal.” Toen hij na een moeizame autorit vanuit zijn woonplaats Venray om kwart voor negen het veld van De Goffert betrad, had de 34-jarige ar­biter aan één blik voldoende om zijn oordeel te vellen. De Gelderse derby in Nijmegen tussen NEC en Vitesse zou dit jaar niet meer ge­speeld worden.

Stadionmanager Theo van Bent­hum kon hem alleen maar groot gelijk geven. „Het heeft vannacht enorm gesneeuwd. Het dubbele van vrijdag. En toen hadden we het veld met zo’n dertig vrijwilli­gers in vijf uur sneeuwvrij. Dat red­den we met deze hoeveelheid dus nooit”, zei Van Benthum, die niet overwogen had om vrijdag na de gedane arbeid een zeiltje over de groene mat te trekken. „Een zeil­tje? Dan hebben we het dus over een lap van zo’n zevenduizend vierkante meter, hè. Voordat we die hebben opgerold, ben je al een halve dag verder.”

Maar ook dan hadden vrijwilligers eerst de sneeuw moeten verwijde­ren. En dat gebeurt in het Goffert­stadion handmatig. „Komt door die gracht om het veld”, legt Van Benthum uit. „Daardoor kunnen we het niet aan de kant schuiven, want dan zit je met de reclame op de boarding. Vrijdag ging de sneeuw kruiwagen voor kruiwa­gen van het veld af.”

Het was een aardige klus geweest, maar de stadionmanager had geno­ten van de sfeer. „Al die suppor­ters met seizoenkaarten die hun cluppie kwamen helpen. Er was een stel waarvan de vrouw liet we­ten dat ze iets later kwam, omdat ze eerst nog de kinderen naar school moest brengen. Ik vond het echt mooi om mee te maken.”

In de catacomben van het stadion laat Van Benthum zien dat hij zich goed had voorbereid. Op een vel papier had hij het veld in vakken verdeeld, namen van vrijwilligers erbij gezet en met ‘looplijnen’ de routes van de kruiwagens uitgete­kend. Tegen de wand stonden veer­tig sneeuwruimers en zo’n 25 krui­wagens opgesteld. Maar de presta­tie van vrijdag sneeuwde gisteren dus letterlijk onder. „Dat is over­macht. All in the game, zullen we maar zeggen.”

Was zijn sneeuwploeg („we had­den vijftig man op de lijst staan”) nog op tijd afgebeld, voor de man­nen van de LED-boarding kwa­men de sneeuwbuien te laat. NEC deelt de peperdure computerge­stuurde boarding met FC Gronin­gen, maar omdat die club ook thuis speelde, werden de segmen­ten dit keer betrokken uit De Kuip waar Feyenoord zaterdagavond met 1-0 van Willem II won. Van Benthum: ,,Om drie uur ’s nachts zijn ze begonnen. Vanmorgen om acht uur waren ze klaar.” Krap drie kwartier later keurde Pol van Boekel het veld af.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.