“Een beetje dromen, daar is toch niks mis mee?”

Vandaag in de Gelderlander

‘ Een beetje dromen, daar is toch niks mis mee?’
Ramon Zomer zou het liefst in eigen omgeving aan het schaatsen zijn.

Natuurlijk is het voor een profvoetballer heerlijk om de eerste dagen van het nieuwe jaar in het zonnige zuiden van Spanje te mo­gen trainen. Ook Ramon Zomer zul je geen onvertogen woord ho­ren zeggen over het trainingskamp van NEC in Marbella. Maar toch, diep in zijn hart, zou de 25- jarige Tukker op dit moment het liefst thuis in Daarlerveen zijn.

„Ik woon dertig meter van een ka­naal af. Normaal gesproken varen daar schepen doorheen, maar op dit moment is het helemaal dicht­gevroren. Voor het eerst in elf jaar. Voor we naar Spanje gingen, heb ik er vier dagen geschaatst. Je komt overal oude bekenden tegen. Hartstikke gezellig.”

Voor Zomer is een familiaire sfeer belangrijk. Wellicht is dat ook wel de reden waarom de van FC Twen­te gehuurde verdediger zo snel zijn draai gevonden heeft in Nijmegen. „NEC is een warme club. Dat was Twente een jaar of zes, zeven gele­den ook nog. Maar naarmate een organisatie groter en professione­ler wordt, gaan warmte en gezellig­heid wat verloren. Bij NEC ben ik heel goed opgevangen. Dat heeft er echt aan bijgedragen dat ik me er snel thuis voelde.”

Zomer zal zijn eerste optreden voor de ploeg van Mario Been niet gauw vergeten. „Het was een gek­ke week voor mij. Eerst werd ik aan NEC verhuurd en na een paar trainingen debuteerde ik uitgere­kend tegen Twente, de club waar ik twaalf, dertien jaar had gevoet­bald. En dan ook nog eens de eer­ste wedstrijd in hun nieuwe sta­dion. Er zat dus wel een beetje spanning op bij mij.” Op die zomerse zaterdagavond in Enschede werd een ijzersterk cen­traal duo geboren. „Vanaf het aller­eerste moment klikt het tussen Peter Wisgerhof en mij. We zijn hetzelfde type verdediger. Allebei goed in de mandekking, maar we komen ook uit de verf in een vrije rol. Ieder pikt zijn man op in de ei­gen zone, de ander geeft rugdek­king. Dat is ideaal. Natuurlijk is het mij opgevallen dat we weinig tegendoelpunten incasseren. Dat is belangrijk hoor. Fred Rutten, mijn trainer bij Twente, zei altijd: ‘Het aantal tegendoelpunten bepaalt de stand op de ranglijst’. Daar zit be­slist iets in.”

Met Fred Rutten is ook de man ge­noemd die verantwoordelijk was voor de knik in Zomers carrière. „ In het eerste jaar onder Rutten stond ik, net als in de jaren daar­voor, vast in de basis. Maar op het eind van het seizoen speelde ik een paar slechte wedstrijden en verloor ik mijn plaats aan Edson Braafheid. In eerste instantie dacht ik me snel terug in de basis te kunnen knokken. Maar het elf­tal draaide goed, er waren geen schorsingen of blessures en er was voor de trainer geen enkele reden om iets te veranderen. Ik kon dat wel begrijpen, hoe moeilijk ik het daar ook mee had.”

Toch was zijn bijrol bij Twente aan­leiding om in augustus op zoek te gaan naar een club waar hij wel aan voetballen toe zou komen. De keus viel op NEC, dat een opvol­ger zocht voor de naar Engeland vertrokken Jonas Olsson. Zomer heeft nog geen seconde spijt gehad voor zijn keuze om een jaar in De Goffert te gaan spelen. „ Zo veel mooie dingen meege­maakt in het afgelopen half jaar. Vooral de Europese wedstrijden, natuurlijk. Toen ik naar NEC ging, wist ik dat we twee keer tegen Di­namo Boekarest zouden spelen. Niemand had gedacht dat we de poulefase zouden halen. En al hele­maal niet dat we die zouden over­leven, zeker niet nadat we de eer­ste twee duels verloren hadden. De wedstrijd tegen Udinese zal ik nooit meer vergeten. In de rust zag het er hopeloos uit. Tot we op­eens gejuich hoorden op de tribu­nes en wij even later zelf op 1­-0 kwamen. Alles viel op dat mo­ment op zijn plaats. Zo mooi.”

Omdat hij na dit seizoen nog twee jaar onder contract staat bij FC Twente, gaat Zomer ervan uit dat hij na dit seizoen terugkeert naar Enschede. Eerlijk gezegd heb ik nooit meer iets gehoord van de clubleiding sinds ik aan NEC ben verhuurd. Gek? Ach, daar hou ik me niet mee bezig. Voorlopig wil ik lekker voetballen bij NEC, pro­beren het aantal tegengoals mooi laag te houden en als het even kan bij de eerste acht te eindigen. En wie weet zit er nog wel een Euro­pees stuntje in. Als je reëel bent, zijn wij zwaar underdog tegen HSV. Maar we hebben al vaker voor een verrassing gezorgd. En een beetje dromen, daar is toch niks mis mee?”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.