De prijs van de doodschop

De laatste tijd zijn zware overtredingen weer erg in het nieuws, denk aan de grove charge van Axel Witsel (Standard Luik) op Marcin Wasilewski (Anderlecht). Menig discussie over straffen tegen betreffende spelers en eventuele schadevergoedingen laait weer hevig op. Wat ons betreft is het dus verbazingwekkend dat er in dit verband weinig aandacht is besteed aan het onlangs verschenen boek ‘Buitenspel, Danny Hoekman en de prijs van de doodschop’.

Het boek geeft namelijk op een indrukwekkende manier de voetbalcarriere van Danny weer. Met als rode draad de overtreding op 15 april 1987 van FC Utrecht doelman Jan-Willem van Ede op de hoofdrolspeler (die op dat moment overigens uitkwam voor Roda JC). Danny stond in 1987 op het punt te debuteren in het Nederlands Elftal en diverse topclubs in binnen-en buitenland stonden voor deze talentvolle Nijmeegse linksbuiten in de rij. De overtreding op die bewuste woensdagavond zou echter betekenen dat Danny nooit meer zijn oude niveau zou halen. Wat wil je ook, de gevolgen omvatten een kleine medische encyclopedie: voorste en achterste knieband afgescheurd, de mediale, laterale band kapot en beide meniscussen en het kraakbeenkapsel ernstig beschadigd.

Danny startte in 1987 een civiele procedure tegen FC Utrecht en Jan-Willem van Ede en zou in 2007, 20 jaar later dus, pas zijn gelijk halen. Deze uitspraak heeft overigens ernstige gevolgen voor het complete betaalde voetbal in Nederland. Fc Utrecht werd opgelegd 12 miljoen euro schadeloosstelling aan Danny Hoekman te betalen, maar uiteindelijk schikte Danny voor een lager bedrag met de club. Je kunt stellen dat FC Utrecht zijn bestaansrecht aan de coulantie van Danny ontleent, want had Danny vastgehouden aan de eis, dan had Utrecht waarschijnlijk faillissement kunnen aanvragen.

Al met al vinden wij het een erg goed boek, dat door iedere voetballiefhebber gelezen moet worden. En ook, zoals Danny zelf zegt, door clubs en voetballers, zodat zij weten welke consequenties het invalide schoppen van een tegenstander kan hebben. Natuurlijk willen wij de NEC supporters nog even wijzen op het feit dat hij een paar keer in het boek zegt dat hij aanbiedingen van Vitesse heeft gehad, maar het niet kon maken daar heen te gaan. Verder kunnen je natuurlijk alles lezen over zijn NEC periodes, met o.a. het rennen voor de Den Haag fans in 1994 (blz.88) en het weigeren het veld te verlaten tegen Vitesse (seizoen 1996-1997,blz. 95). Kortom dit 168 pagina’s tellende boek lees t de ware NEC fan in één adem uit.

Titel: Buitenspel, Danny Hoekman en de prijs van de doodschop.
Schrijver: Jan Brouwer de Koning.
ISBN Nummer: 987-90-77557-58-7.
Uitgeverij: Totemboek Amstelveen.
Opbrengst gaat naar de Johan Cruyff Foundation.
Adviesprijs: € 14,95.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.