Zweten aan de Charles Roelslaan

Vandaag in de Gelderlander.

Zweten aan de Charles Roelslaan

Voetballer Bart van Brakel mocht bij NEC vertrekken. De Nijmeegse club acht de middenvelder te licht voor de eredivisie. Bij FC Eindhoven bouwt de Wageninger aan een nieuwe toekomst.

Goede grap. Hij is een middenvelder, maar weet exact wat de spits betekent. Bart van Bra­kel rijdt tegenwoordig met de auto van Wageningen naar Eindhoven. En zelfs in de zomer is de file ge­meengoed. Maar de drukte deert hem niets. In Brabant ligt zijn toe­komst. Die kilometers neemt hij voor lief.

Van Brakel (21) is sinds kort neer­gestreken bij FC Eindhoven, de tweede club uit de Lichtstad. Bra­bant is de aanlegplaats, nadat zijn contract bij NEC deze zomer af­liep. De Nijmeegse club acht hem nog te licht voor de eredivisie en heeft hem laten gaan. Wie denkt dat Van Brakel daar­door met wrok in zijn lijf loopt, komt bedrogen uit. Deze jonge voetballer bekijkt het leven van de positieve kant en dus is de beschei­den eerstedivisionist een prima nieuwe halte. „Ik maak een stap te­rug en richt me weer naar boven”, legt hij uit, na de eerste trainings­week in Eindhoven. „Ik voel geen druk, denk er niet aan dat dit mijn laatste kans zou zijn. Ik doe mijn best en wil speelminuten maken. Ik wil doorgroeien.”

De longinhoud groeit alvast zeker in Eindhoven. De Belgische trai­ner Marc Brys doet zijn imago ge­stand en beult de selectie flink af. Kortweg is het puffen en zweten aan de Charles Roelslaan, het basis­kamp van FC Eindhoven. Fysiek en uithoudingsvermogen vormen de basis voor de club in het nieu­we seizoen. Dan komt het voetbal­technische surplus van het indivi­du pas bovendrijven. Van Brakel noemt de eerste trai­ningen ‘zwaar’. Maar hij merkt de verbetering. „Het is flink aanpo­ten, maar we weten waarvoor we dit doen”, verduidelijkt hij. „Voor FC Eindhoven zijn de belangen ko­mend seizoen enorm.”

Wat heet, in de eerste divisie de­gradeert in de nieuwe jaargang één club. De afdaling naar de ama­teurs wordt algemeen beschouwd als de doodsteek voor een profor­ganisatie. „En Eindhoven heeft af­gelopen jaar niet geweldig gepres­teerd (alleen FC Haarlem was slechter, red.), dus moeten de resul­taten echt verbeteren. Die dreiging van degradatie maakt het seizoen in de eerste divisie echt mooier, maar ook veel zwaarder natuurlijk. De competitie uitspelen is er niet bij.”

Maar dat is toch al niet het karak­ter van Van Brakel. Hij wil meer dan een bijrol in voetballand. Daar­om ook heeft hij Eindhoven als nieuwe uitvalbasis gekozen. Na­tuurlijk, er zijn vage contacten ge­weest met FC Zwolle. En met Go Ahead Eagles ook. „ Maar dit is beter voor me”, zegt hij. „Ik moet me dit seizoen mani­festeren. Ik moet minuten maken. Bij Go Ahead is dat met zoveel middenvelders in de selectie altijd maar afwachten. Maar, ik kan na­tuurlijk pas echt zeggen dat ik met Eindhoven een goede stap heb ge­maakt als ik veel speeltijd krijg en als de prestaties van de club goed zijn.”

Wat zijn gevoel daarbij zegt? Van Brakel zwijgt even. Dan: „Ik heb werkelijk nog geen idee. Pas als we in de voorbereiding wedstrijden hebben gespeeld, krijg ik een goed beeld van de groep. Nu is iedereen enthousiast, zijn er geen ego’s en geen uitgesproken sterren. We moeten dus als eenheid optreden, als groep de resultaten behalen. Aan dat proces wordt nu ook al ge­werkt. Maar het moet er ook nog allemaal uit komen.” Aan de gretigheid van Van Brakel zal het niet liggen. Eindhoven is een bewuste stap. Ook al leert de middenvelder de spits nu kennen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan