Zo zagen wij het: NEC-De Graafschap

De kop is er af! Een dag na alle hectiek rond de Europese loting stond de eerste competitiewedstrijd van seizoen 2008-2009 al weer op het programma. Ondanks de vele wijzigingen in de selectie van onze club rond en op de dag van de wedstrijd, was hét gespreksonderwerp in de café’s voorafgaand aan en op de tribunes tijdens de wedstrijd het aanstaande tweeluik met de ietwat onbekende tegenstander uit het verre Roemenië. Heb je de eigen stoel voor de thuiswedstrijd al terug gekocht? Ga je naar Boekarest? Vlieg je vanaf Dortmund, Keulen of Charleroi? Zoals zo vaak is de voorpret minimaal net zo leuk als het uiteindelijke evenement zelf. Maar goed, het ging dus om De Graafschap zaterdag.

De wedstrijd begon een uur later dan in eerste instantie gepland, omdat Utrecht-PSV naar de zaterdagmiddag (!!) was verschoven en deze Gelderse derby nu dé televisiewedstrijd (achter de decoder, dat dan weer wel) werd. Hiermee was het competitieprogramma kaartje van De Trouwe Honden, dat als vanouds gratis werd uitgedeeld voor de eerste thuiswedstrijd, al direct niet meer up to date. Daar hebben we wel eens langer over gedaan. We hebben overigens niet de illusie dat het bij deze ene wijziging gaat blijven. Overigens viel op dat zelfs bij dit late aanvangstijdstip de meeste bezoekers pas vlak voor aanvang aankomen, waardoor er nog steeds lange rijen voor de poortjes stonden op het moment dat de wedstrijd begon.

Met het pittige programma dat de komende weken op ons wacht (de eerste vier uitwedstrijden zijn Twente, Heerenveen, Feyenoord en Ajax) was het noodzaak de eerste thuiswedstrijd in winst om te zetten. Dat het niet gemakkelijk zou worden was al langer duidelijk, maar de verkoop van Jonas Olsson een dag eerder hielp natuurlijk niet. Op diezelfde dag werden Zomer en Bouaouzan als nieuwe huurlingen aangekondigd, maar zij waren beiden nog niet speelgerechtigd. Als er overigens al een ander onderwerp dan Boekarest ter sprake kwam dan was het de discussie Bouaouzan, wel of geen tweede kans? Zo begon een iewat gehavend NEC met Tim Janssen en Saidi op de zijkanten en nieuwe aanwinst Radomski in een verdedigende rol op het middenveld in een volle Goffert op een heerlijke zomeravond aan de competitie, in een poging de goede lijn van vorig jaar door te trekken.

NEC speelde de eerste helft naar het uitvak toe en dat betekende dat voor de supporters op de Gofferttribune alles in de verte gebeurde. Want dat kunnen we wel vast verklappen, De Graafschap bakte er he-le-maal niets van en gaat, afgaande op deze eerste wedstrijd, een zwaar seizoen tegemoet. NEC combineerde wel aardig, maar ontbeerde net als in het begin van vorig seizoen, de finesse voorin. De beide buitenspelers, Janssen en Saidi dus, deden het niet onaardig, maar het blijft toch elke actie afwachten of het iets leuks wordt of een onbeholpen balverlies. Kansjes waren er wel, maar gescoord werd er helaas niet. Waar De Graafschap de grootste moeite had de bal fatsoenlijk te raken, daar ging dat een stuk beter als het om de ledematen van de rood-zwart-groenen ging. Meijer ging er al na 17 minuten af, waarbij de Superboeren niet te klagen hadden dat ze nog een vervanger mochten inbrengen, want de aanslag even daarvoor op oud-ploegmaat Schöne had met rood bestraft moeten worden. In totaal pakten de Doetinchemers liefst 7 keer geel.

De tweede helft was van een zelfde laken een pak. NEC viel aan, maar creëerde weinig, De Graafschap was blij dat het nog geen schade had opgelopen. Er moest iets gebeuren en dus bracht Been Rutger Worm. Die maakte meteen een duikeling in de zestien, waarna de scheidsrechter gedecideerd naar de stip wees. Zo dachten velen, want in werkelijkheid was het vrije trap De Graafschap en geel Worm voor een schwalbe. Gezien de weinige protesten terecht, zo leek het. Een paar minuten later kreeg Worm dan toch de heldenrol die ik hem zo graag gun, want ik blijf een zwak houden voor elke Nijmegenaar die de rood-zwart-groene kleuren verdedigt. Rutger was minimaal net zo euforisch over zijn geplaatste, droge knal na voorzet Saidi, dat hij besloot zijn shirt uit te trekken. En hoewel iedereen riep ‘dom!’ nadat Rutger daarvoor zijn tweede gele kaart incasseerde, zullen er maar weinig het zich direct gerealiseerd hebben. Waarmee deels de ongelukkige actie van Rutger verklaard is.

Gelukkig was De Graafschap zo armoedig dat ook de tien vrij makkelijk stand hielden en zelfs de beste kansen kregen. Vlak voor tijd dacht Schuurman even nog bij NEC te spelen, zijn pass vond Otten, die door kon lopen naar de goal en snoeihard binnen schoot. Gunden we Worm al zijn goal, dan was deze helemaal heerlijk, want het bekroonde een goede wedstrijd van de man die vorig jaar moest toekijken met een ernstige blessure. De avond werd afgesloten met het afscheid van Jonas, waarbij het bevreemding wekte dat niemand van NEC een woordje richtte tot onze Zweed om hem te bedanken voor zijn inzet. Gelukkig deed het publiek dat wel.

Een weekje vrij en dan wacht Twente. En Dinamo Boekarest natuurlijk.

Pol

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan