Zo zagen wij het: Jong NEC – Jong PSV

Jong NEC heeft helaas geen bekroning kunnen zetten op een mooi en ietwat merkwaardig seizoen. In Waalwijk verloor de equipe van Wim Rip de bekerfinale voor de beloftenteams na strafschoppen van Jong PSV.

Het was haasten voor de werkende bezoeker, want al om zeven uur werd er afgetrapt door de beloften. Geen onverstandige beslissing, want niet alleen op het veld was de gemiddelde leeftijd beduidend lager dan normaal, ook op de tribunes waren veel jeugdigen te vinden, vaak vergezeld door een ouder. Gelukkig kon er gewoon ouderwets een kaartje aan de kassa bij het vak worden gekocht, al was de prijs daar wel twee en een half keer duurder dan in de voorverkoop aan de Goffert. Normaal zou een dergelijke prijsverhoging goed zijn voor een stevige rel, maar zelfs nu was het kaartje slechts vijf euro, dus niet verder zeuren. Snel een broodje bij de uitstekende en uiterst vriendelijke catering van RKC halen en we kunnen beginnen.

De NEC fans konden plaats nemen op de welbekende tribune achter de goal waar het uitvak zich bevindt, je weet wel, die plek die altijd herinneringen oproept aan die gedenkwaardige Hemelvaartsdag in 2003. De gehele korte zijde was gereserveerd, al was dat wat overdreven, want lang niet alle stoeltjes werden gevuld. Toch zullen er wel zo’n kleine duizend NEC’ers aanwezig zijn geweest. Eenzelfde aantal was afgereisd vanuit Eindhoven (of waar dan ook in Brabant) om PSV aan te moedigen. En da’s toch wat teleurstellend voor een club die pretendeert uit de voetbalhoofdstad van Nederland te komen. Met zulke aantallen zul je altijd voor Ajax en Feyenoord onder blijven doen. Waar de aantallen supporters gelijk waren daar won NEC het door de aanwezigheid van Legio op punten qua aankleding van het vak. Een groot aantal spandoeken en vlaggen was vanuit Nijmegen meegekomen en de kids waren voorzien van de tegenwoordige welbekende klapper.

Zowel PSV als haar supporters begonnen furieus aan de wedstrijd. De Eindhovenaren, onder leiding van onze good old Anton Janssen, speelden met een groot aantal onbekende namen, maar hadden met Väyrynen en Aissati wel twee spelers die door Been waarschijnlijk direct in het eerste ingepast zouden worden. Het was dan ook Aissati die na tien minuten kinderlijk eenvoudig binnen tikte en de korte zijde van RKC, euhh PSV, in extase bracht. Zowel NEC als de supporters moesten even bijkomen van dit geweld, maar naarmate de wedstrijd vorderde werden de rollen langzaam omgedraaid. Een aantal supporters had een zeer aantrekkelijk deuntje van een trip naar Dover meegenomen en na wat oefenen vond dat gretig aftrek in het grote vak. Er kwamen wat kansjes maar PSV haalde de rust met een voorsprong. De theepauze werd benut door de Eindhovense fans om met een spandoek met de tekst ‘Zoek niet naar de schuldige, zoek naar een oplossing’ duidelijk te maken dat zij niet gediend zijn van alle onrust rond Gomes en Reker de laatste tijd. Dat is begrijpelijk want met de onzekere piraat die er vanavond in de goal stond wil je de Champions League niet in.

Na de pauze gingen NEC en de supporters vrolijk verder waar ze mee bezig waren. De sfeer was top en de spelers knokten voor elke meter. ‘Het mag elke week wel zo zijn’, verzuchtte menigeen. De plaatsvervanger van Eus, Rene, klom nog eens in het hek en een onvervalste ziege-zagge gaf de jongelingen van coach Wim Rip een laatstje duwtje voor een slotoffensief. De beloning kwam er toen de goed spelende Tshibamba van net buiten de zestien raak schoot. Niet veel later beleefden we een ‘Roda uit moment’, want nog tijdens het vieren van de goal werd een speler van de tegenpartij van het veld gestuurd. De verhitte protesten van de Jong PSV’ers toonden aan dat de beslissing niet geheel onomstreden was. Een paar minuten later zaten de negentig er op en konden we gaan verlengen. Dit tot grote vreugde van een aantal kinderen dat niet wist of ze blij moest zijn met de gelijkmaker of het feit dat ze extra lang op mocht blijven. De ouders vonden het allemaal wel best, ’t is toch vakantie.

In die verlenging vielen er eigenlijk nauwelijks nog noemenswaardige momenten voor beide goals te noteren. NEC wilde wel, maar kon niet meer en PSV begon te voelen dat het met een mannetje minder speelde. Uiteindelijk leken beide teams blij te zijn met de strafschoppenreeks die volgde na 120 minuten vechtvoetbal. Minder blij waren sommige ouders die nu beseften dat het wel serieus laat ging worden. PSV legde aan voor de eerste strafschop, hetgeen wel betekende dat de penalties aan onze kant werden genomen. Met een gelukje via onderkant lat ging de eerste er in, 1-0. Scholten was de eerste die mocht aanleggen namens NEC. Zijn uitstekende inzet werd door de eerst zo onzekere sta in voor Gomes middels een katachtige reactie gered. Dan moest Rein Baart het maar gaan doen en hij deed het. Liefst drie strafschoppen op rij redde de niet meer zo jonge Jong NEC’er. Het hielp echter niks, want eerst schoot Fernandez op de paal, vervolgens miste Verweij knullig en tenslotte schoot Drost zijn poging hoog vak K in. De laatste was voor Aissati en zoals te verwachten maakte hij geen fout, 2-0 en de beker voor PSV. Alsof ze nog niet genoeg prijzen hebben.

Al met al echter een formidabele prestatie van Jong NEC, dat trots mag zijn op een geweldig bekerseizoen. Nu de komende weken nog even het eredivisieschap veilig stellen en dan lekker op vakantie. Bedankt jongens!

Pol

Karakteristieken:

Jong NEC – Jong PSV 1-1

10. Aissati 0-1
84. Tshibamba 1-1
85. rood Fagner

Jong PSV wint na strafschoppen, 2-0. Voor Jong NEC missen Scholten (gestopt), Fernandez (paal), Verweij (gestopt) en Drost (over).

Basisopstellingen:
Jong NEC: Rein Baart; Dani Fernandez, Naïm Aarab, Bob Verweij (aanvoerder), Jeroen Drost; Mark van den Boogaart, Dominique Scholten, Joey Brock; Tim Janssen, Joel Tshibamba, Karim Fachtali

Jong PSV: Cassio Ramos, Bart van Berlo, Rens van Eijden (aanvoerder), Funso Ojo, Olivier ter Horst, Mika Väyrynen, Fagner, Rochdi Achenteh, Género Zeefuik, Ismail Aissati, Stijn Wuytens

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan