De Gelderlander van vandaag: Jong NEC

NEC geeft beker weg aan PSV
Nijmegenaren scoren niet een keer in strafschoppenserie.

Wim Rip zat gistera­vond even in zijn eigen wereld. Als verdoofd staarde de trainer van Jong NEC naar de hossende PSV’ers die na een bizarre straf­schoppenserie (na negentig minu­ten en een half uur verlenging was het 1-1) met de KNVB beker aan de haal waren gegaan. Twee keer hadden de Eindhovenaren vanaf elf meter gescoord. Vol afschuw had Rip moeten toezien hoe de mannen die hij had aangewezen stuk voor stuk faalden.

„Dit heb ik nog nooit meege­maakt,” bracht de Wageninger met moeite uit. „Bizar dat we niet een keer scoren.” En na een diepe zucht. „ Dit is gewoon kloten.” De pijn zat diep. Helemaal omdat Jong NEC ijzersterk was teruggeko­men in de bekerfinale die de Nij­megenaren te slap waren begon­nen. Al na tien minuten schoof Is­mail Aissati de bal beheerst langs Rein Baart, nadat Género Zeefuik in een vol strafschopge­bied zomaar had mogen voorzet­ten.

„Een slecht begin, maar wisten we dat er voor ons meer in zat”, zei Joël Tshibamba. De Congolese aan­valler speelde gisteravond een top­wedstrijd. Kwam hij aan de bal, schoven de tweeduizend toeschou­wers automatisch naar het puntje van hun stoel omdat ze wisten: nu gaat er iets gebeuren. „Ik ben aan­vallend ingesteld”, trapte Tshibam­ba maar eens een open deur in. „Dat ik dan vlak voor tijd ook nog eens de gelijkmaker scoor, is na­tuurlijk helemaal mooi.”

In de treffer van Tshibamba zat al­les wat het elftal van Rip in de slot­fase uitstraalde: doelgericht, kracht en overtuiging. Als een granaat sloeg de bal in naast de kansloze Cassio Ramos. Omdat PSV direct daarna verder moest met tien man (Lemos kreeg rood omdat hij de fa­natiek inglijdende Joey Brock neer­sloeg), kreeg NEC onmiddellijk hoop op meer. Karim Fachtali wachtte echter net te lang bij een uitstekende schietkans, waardoor beide ploegen de verlenging in moesten.

„En daarin gebeurde eigenlijk te weinig”, analyseerde Rein Baart de dertig minuten kort maar krachtig. „Met een man meer hadden we meer druk moeten zetten.” Het gaf de geroutineerde doelman wel de kans om uit te blinken in de strafschoppenserie. Tegen de eer­ste PSV-pingel was hij nog kans­loos, maar daarna vloog de doel­man van NEC spectaculair van de ene naar de andere hoek om drie Eindhovense strafschoppen on­schadelijk te maken. Omdat Domi­nique Scholten, Dani Fernandez, Bob Verweij en Jeroen Drost faal­den kon Ismail Aissati het karwei alsnog afmaken. „Drie keer redden en niet winnen. Gewoon bizar”, treurde Baart.

Scholten: zo verdienen we het niet

Ongeloof overheerste na de penaltyreeks waarin Jong NEC schutterde en naast de beker greep. "Zo verdien je het ook niet om de finale te winnen", zegt een aangeslagen Dominique Scholten, die zijn strafschop ook miste. "Dit heb ik echt nog nooit meegemaakt." Jeroen Drost, die ook miste, vond het ongelooflijk. "Zeker in deze entourage." Trainer Wim Rip berustte in de nederlaag. "Dit is nou eenmaal een loterij. Maar iemand als Jeroen Drost heeft wel veel meegemaakt, dat mag hem niet gebeuren."

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.