Van Nispen zoekt een nieuwe Barazite

Vandaag in de Gelderlander

Ernst van Nispen is sinds twee maanden bij NEC de nieuwe hoofdscout jeugdvoetbal. Voor iemand die zegt 24 uur per dag met voetbal bezig te zijn, moet de voetbalschool een aantrekkelijke werkplek zijn.

Elke keer als Ernst van Nis­pen ( 49) zijn mail opent, is de nieuwe hoofdscout jeugdvoetbal van NEC weer verbaasd over het aantal ver­zoeken om toegelaten te worden tot de voetbalschool van de Nij­meegse eredivisionist. „Echt enorm veel. En wat me opvalt: ze komen niet alleen uit alle hoeken van Nederland, maar ook uit Bel­gië, Duitsland en sinds de relatie tussen NEC en de Antillen uit Cu­raçao, Bonaire en Aruba.”

Uit alle aanmeldingen spreekt een en dezelfde ambitie. „Ze willen deel uitmaken van de voetbal­school. Bij NEC horen. De manier waarop vorig seizoen UEFA Cup voetbal gehaald is, heeft voor een enorme uitstraling gezorgd.”

Nadrukkelijk wijst hij in zijn kan­toor op De Eendracht ook nog maar eens naar de muur waar het ingelijste certificaat met vier ster­ren een plek heeft gekregen. „ De hoogste waardering. Vorig seizoen toegekend door de KNVB. Qua op­leiding kan NEC concurreren met elke andere club in Nederland.”

In april van dit jaar werd hij ge­beld door Wilfried Brookhuis. De directeur van de voetbalschool zocht een hoofdscout voor het jeugdvoetbal. Van Nispen aarzelde niet. „Ik werkte al zeven jaar bij de KNVB als regiocoach voor de regio Arnhem. Ik begeleidde zo’n vijftig clubs die ik minimaal een keer per seizoen bezocht. Ze konden bij mij terecht voor alle vormen van voetbalontwikkeling. Als regio­coach leverde ik technische onder­steuning op maat. Ik schreef op verzoek een beleidsplan voor de jeugdafdeling, gaf clinics of zette de scouting op. Maar ook voor ka­derontwikkeling konden ze bij mij terecht. Verzorgde ik een cursus voor trainers van de F-pupillen, jeugdleiders of de keeperstrainers. En dan hadden we ook nog een plan voor talentontwikkeling. Be­dacht ik een systeem waarin elk ta­lent zijn persoonlijke top kon be­reiken.”

Als ‘bondscoach’ van de regio Arn­hem kwam Van Nispen al vroeg in aanraking met de talentvolle voet­baller Nacer Barazite, die bij RKHVV speelde. „Nacer selecteer­de ik voor het elftal onder 13. Toen was hij al erg goed. Ik weet nog dat we bij De Treffers met Arn­hem tegen Nijmegen voetbalden.

Stonden we met 2-0 achter, gooi­de Barazite de turbo erop en won­nen we met 4-2.” NEC pikte de veelbelovende speler op, maar toen Barazite ook in na­tionale jeugdselecties van Oranje ging schitteren, was Arsenal er als de kippen bij om het supertalent in te lijven. „Ik vind dat mooi om te zien hoe zo’n jongen zich ont­wikkelt. Natuurlijk is het jammer dat hij weg is. Maar ik kies altijd voor het individu. Als er kansen liggen, moet je ze grijpen.”

Bij NEC is hij aangesteld om zo­veel mogelijk ‘ Nacer Barazitjes’ te vinden. „Daar heb ik ook de mees­te affiniteit mee”, zegt Van Nis­pen. „Het scouten, zoeken van ta­lentvolle voetballers. Bij NEC werk ik samen met vijftien scouts. Die hebben specifieke taken. We zoeken naar A, B, C-junioren, D, E, F-pupillen, keepers en Ben Ver­meer is onze scout in Duitsland voor de regio rond Kleef. Hebben we een talent geselecteerd, zet ik hem letterlijk voor de deur van de voetbalschool en draag hem over aan Wilfried Brookhuis.”

Ooit begon Van Nispen als jeugd­trainer bij Quick 1888, waar hij ja­ren achtereen de A1 in de hoogste klasse hield. Als hoofdtrainer was hij vervolgens actief bij de ama­teurs van Wageningen, Blauw Wit, Germania, Bemmel en op­nieuw Blauw Wit, 0m eerst bij de KNVB en nu dan bij NEC terug te keren naar het jeugdvoetbal. „Ik wil niet beweren dat de cirkel rond is. Maar werken met jeugd loopt wel als een rode draad door mijn carrière. Ik werk graag met jonge voetballers. Dat is nog puur natuur. Je kunt ze sturen, begelei­den. Helpen in hun ontwikkeling. Ook als mens.”

Op papier staat hij voor vijftien uur per week onder contract bij NEC. De praktijk is weerbarstiger.
„Deze week ben ik één avond thuis”, zegt Van Nispen. Hij lacht erbij. „Ik ben toch 24 uur per dag met voetbal bezig. Ik volg alles.”

Dat maakt het contrast met zijn da­gelijks werk extra groot. „Al 23 jaar ben ik bewegingstherapeut op de afdeling longrevalidatie van Dek­kerswald. Voor sommige patiënten staat een wandeling naar de par­keerplaats gelijk aan het lopen van een marathon. Maar de voldoe­ning is groot als je later hoort dat zo’n man na een behandeling van drie maanden bij ons de Vierdaag­se heeft uitgelopen.”

Rust. Hij kent het woord, maar be­kend is Van Nispen er niet mee. Want laten we ook zijn uitstapjes naar Amerika niet vergeten. „Sinds 1984 werk ik daar op voet­balkampen van Jan Pruijn. Jan is een goede vriend van mij. Dit jaar worden we allebei vijftig. Ik op 13 september. Hij op 12 oktober. Nou wordt hij per 1 september tech­nisch directeur van Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. Maar 25 ok­tober komt-ie even terug. Geven we samen een groot feest in Bem­mel.”


Ernst van Nispen poseert voor de ‘ talentenmuur’ van NEC                                                   (foto: Leo IJsvelt)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.