“Succes NEC is geen kwestie van geluk”

Vandaag in de Gelderlander.

"Succes NEC is geen kwestie van geluk"
Iets afstandelijker dan toen hij nog technisch directeur was, volgt Leen Looyen te­genwoordig de verrichtingen van NEC. Toch zat hij op het puntje van zijn stoel toen er gisteren geloot werd voor de groepsfase van het UEFA Cup- toernooi.

Zelf was hij er tot zijn spijt niet bij. Leen Looyen, hoofd scouting bij NEC, bevond zich in mediterrane sferen toen de Nij­meegse club zich vorige week ten koste van Dinamo Boekarest plaatste voor de groepsfase van de UEFA Cup. „Ik was op vakantie, daar was het deze zomer nog niet van gekomen. Ik kon de wedstrijd daar ook nergens op televisie vol­gen. Gelukkig hielden Theo van Benthum (stadionmanager, red.), Marij Peters (persfunctionaris) en ook mijn buurman mij per sms keurig op de hoogte van de ont­wikkelingen. Elke keer als mijn mobieltje begon te piepen, schrok ik, was ik bang dat we een doel­punt tegen hadden gekregen. Maar gelukkig bleef het 0-0.”

Dat NEC het zou redden in Roe­menië, had Looyen vooraf voor­speld. „Ik was bij de thuiswed­strijd tegen Dinamo analist bij TV Gelderland. Ik had vooraf de rap­porten van Ron de Groot doorge­nomen en had daardoor een goed beeld van het elftal. Die Roeme­nen dachten vooraf dat onze ach­terhoede kwetsbaar was, maar in mijn ogen gold dat juist voor hún laatste lijn. Ik ging er daarom van­uit dat NEC ook daarginds zou sco­ren. In dat geval hadden zij er drie moeten maken en was het beslist geweest. Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar met een goede organisa­tie kom je tegenwoordig een heel eind.” Na terugkomst in Nederland kreeg Looyen de beelden van het duel in Boekarest alsnog te zien. „ Als zij vlak voor tijd die enorme kans hadden benut, was het voor NEC een moeilijk verhaal geworden. Dan hadden wij een mentale tik gekregen en waren zij juist met vertrouwen de ver­lenging ingegaan.”

Toch wijst Looyen de suggestie dat Vrouwe Fortuna NEC de laatste tijd veelvuldig bij de hand neemt, na­drukkelijk van de hand. „ Geluk en pech, eigenlijk be­staat dat niet. Als het dubbeltje week in, week uit de goe­de kant op valt, is dat geen kwes­tie van geluk, maar veeleer van een goede organisatie.” „Dat is in mijn ogen de grote kracht van het huidige NEC. Ma­rio Been zorgt ervoor dat de veld­bezetting te allen tijde intact blijft. Neem de wedstrijd van zondag te­gen Feyenoord. We misten een paar belangrijke spelers, maar om­dat iedereen precies weet wat hem te doen staat, merk je dat nauwe­lijks.”

Looyen noemt het bereiken van de groepsfase een zegen voor NEC. „ Je speelt nu vier wedstrij­den tegen Europese clubs van naam. Daardoor word je als club op de kaart gezet. Maar het is voor­al geweldig voor de ontwikkeling van het elftal. In dit soort wedstrij­den leren met name jonge voetbal­lers meer dan je ze in twee jaar met trainen kunt bijbrengen.” Samen met het kantoorpersoneel van het Goffertsta­dion was Looyen gistermiddag in het spelershome van NEC aandachtig toe­schouwer bij de lo­ting. „Ik trap een open deur in, maar er zitten geen slech­te clubs bij. Maar el­ke ploeg heeft gedu­rende een seizoen goede en mindere fases. NEC is de laat­ste tijd goed in vorm, en daarom ben je niet bij voorbaat kansloos”, dacht Mister NEC kort voordat dui­delijk werd welke vier opponen­ten er uit de koker zouden komen voor de Nijmeegse club. „ Spartak Moskou en Dinamo Za­greb zijn geen aansprekende tegen­standers”, meende Looyen nadat het resultaat van de loting bekend was geworden. „Tottenham en Udinese thuis, dat zijn natuurlijk prachtige wedstrijden voor de sup­porters. Het zijn alle vier gerenom­meerde ploegen, maar ik denk toch dat we het sportief slechter hadden kunnen treffen.”

Tottenham is de weg kwijt
De Londenaren maken met twee punten uit zeven duels de slechtste seizoensstart sinds 1912. Geld is nooit het probleem opWhite Hart La­ne. De 126 jaar oude club staat op naam van het be­drijf van multimiljardair Joe Lewis en voorzitter Daniel Levy en heeft een geweldig trainingscomplex (mét coun­tryclub en golfbaan) in eigendom. Maar geld blijkt ook nooit de op­lossing. Jol spendeerde vorig jaar nog 53 miljoen euro, de teller bij Juande Ramos stond na sluiting van de transfer­markt vorige maand op 77 miljoen. Het resultaat: een elfde plaats vorig seizoen, de twintigste en laatste stek nu. En dat met klinkende namen als Heurelho Go­mes (oud-doelman van PSV), Roman Pav­lioetsjenko (Spartak Mos­kou), Luka Modric (Dinamo Za­greb) en prijzige Engelsen als Dar­ren Bent (24 miljoen euro) en Da­vid Bentley (17,5 miljoen).

Udinese start sterk in Italië
De gevaarlijkste aanval­ler bij Udinese luistert naar de naam Antonio di Natale. De nummer tien speelt al vier jaar voor de club uit Noord-Italië, was eer­der actief bij Empoli en stond in de belang­stelling van VfLWolfs­burg uit Duitsland, terwijl in eigen land Inter Milaan hem wel wilde hebben. Di Natale sluit zijn car­rière echter af bij Udinese waar hij zijn contract onlangs verlengde tot medio 2013. In oktober wordt Di Natale 31 jaar. Oud-Willem II- speler Henry van der Vegt en de huidige Sparta-doel­man HaraldWapenaar droegen in het verle­den het wit-zwarte shirt van Udinese, dat in de knock out-ronde Borussia Dortmund uitschakelde en in de Serie A een droomstart beleeft. Na zes duels deelt het de koppositie met Lazio en Internazionale.

Spartak steunt op Laudrup
De bekendste naam bij Spartak Moskou is ongetwijfeld die van de trainer. Pre­cies een maand gele­den tekende de Deen Michael Laudrup ( 44) een contract voor ander­half jaar bij Spartak, dat in de der­de voorronde van de Champions League kansloos was tegen Dina­mo Kiev (twee keer 4-1 neder­­laag), prompt Stanislav Tsjertsjes­ov ontsloeg en met Laudrup de groepsfase van de UEFA Cup bereikte door met moeite Ba­nik Ostrava aan de kant te zetten. Na de 1- 0 zege in Slowakije werd het thuis een krappe 1-1. Met nog tien wedstrijden te gaan in de Russische competitie staat Spartak derde op negen pun­ten van koploper Rubin Kazan. Het Loezjniki- stadion biedt plaats aan 84.745 mensen. Spartak speelt thuis op kunstgras.

Dinamo mist vooral Modric
Bij Ajax moesten ze even slikken toen het lot Dinamo Zagreb aan NEC koppelde. Vorig seizoen werden de Am­sterdammers door de Kroatische kampioen al in de eerste ronde uit het UEFA Cup- toer­nooi geknikkerd. Dinamo deed twee maanden geleden een gooi naar het hoofdtoernooi van de Champions League, maar sneuvel­de in de derde en laatste voorron­de tegen Sjachtar Donetsk. De Kroaten bereikten de groepsfase van de UEFA Cup door Sparta Praag uit te schakelen. Na een schamele 0-0 in eigen huis scoorde Dinamo in Tsjechië liefst drie keer: 3-3. De grootste aderla­ting was onlangs het ver­trek van Luca Modric. De aanvaller stond in de belangstelling van Bar­celona en Chelsea, maar werd voor 20 miljoen verkocht aan Tot­tenham Hotspur, ook tegenstan­der in groep D.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan