Statement NEC: Balen van gedrag Roemeense fans

NEC laat middels een statement op haar eigen website weten dat ze flink balen van het gedrag van de Roemeense supporters. Een meisje gewond, veel supporters die moesten duiken voor fakkels en vuurpijlen en flink wat kapotte stoeltjes. Het resultaat van het Roemeense wangedrag gisteravond in De Goffert. Hier het verhaal van Jacco:

Een dag na de UEFA Cup wedstrijd N.E.C. – Dinamo Boekarest bestaat er een gemengd gevoel op de club. Natuurlijk wordt er volop genoten en met veel trots teruggekeken op de geweldige wedstrijd die door het team is gespeeld en die uitmondde in een meer dan verdiende 1 – 0 overwinning. Maar er wordt ook stevig gebaald van de ongeregeldheden in het stadion die in de ogen van N.E.C. echt zijn aangezet door de aanhang van Dinamo Boekarest.
 
Met het meerdere keren ontsteken en gooien van vuurwerkfakkels zijn onder meer supporters, spelers en stewards in gevaar gebracht en in enkele gevallen daadwerkelijk gewond geraakt. Het vuurwerk werd gegooid vanuit het bezoekersvak, het vak waar de aanhang van Dinamo Boekarest zat. Vooral een vuurwerkfakkel werd gegooid naar speler Youssef El-Akchaoui, die voor een blessurebehandeling op het veld lag, provoceerde de N.E.C. supporters waarvan een klein deel probeerde verhaal te halen bij het bezoekersvak. Door interventie van onze stewards en de ME werd dit uiteindelijk, ter bescherming van de eigen supporters, voorkomen. Vanuit het bezoekersvak zijn daarbij meer dan 20 stoeltjes losgetrapt en naar de N.E.C. supporters gegooid. Ook zijn er toen stoeltjes teruggegooid het bezoekersvak in.

De waarnemer van de UEFA, de heer Courtney uit Engeland, heeft rapport opgemaakt van hetgeen hij gezien en geconstateerd heeft en heeft hierover verslag uitgebracht aan de UEFA. Het is op dit moment niet te overzien wat voor gevolgen dit zal en kan hebben voor zowel Dinamo Boekarest als N.E.C.

Als algemeen directeur van N.E.C. wil ik namens iedereen bij de club zeggen dat wij het enorm betreuren dat hierdoor een fantastisch voetbalfeest voor een aantal N.E.C. supporters om zeep is geholpen en dat zij zich ongetwijfeld afvragen hoe veilig het nog is om weer naar het stadion te komen.
Alle seizoen- en clubcardhouders van N.E.C., die voor de wedstrijd van gisteren een of meerdere kaart(en) hadden gekocht in de vakken Z, A, C, D en E zullen in de loop van volgende week een brief van N.E.C. ontvangen met daarin nadere toelichting en vervolgstappen die door de club genomen zullen worden. Ik kan me goed voorstellen dat een aantal supporters gisteren enorm geschrokken zijn en het is aan ons om ook hen weer een gevoel van veiligheid te geven.

Eén van de vragen die natuurlijk opkomt, is hoe het vuurwerk het bezoekersvak heeft kunnen inkomen. Dit wordt verder onderzocht, maar nu al wel durf ik te stellen dat er echt grondig is gefouilleerd, maar dat fakkels worden binnengesmokkeld door ze te verbergen op plaatsen waar niet gefouilleerd mag worden.

Er zijn gisteren volop video opnames gemaakt van hetgeen allemaal gebeurd is. Ook was er politie uit Boekarest in het stadion aanwezig. Op basis van onder meer de videobeelden zullen zij er alles aan gaan doen om daders op te sporen en te straffen voor hun wandaden.

Een andere prangende kwestie is natuurlijk hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Op korte termijn zullen wij bekijken of er noodzakelijke en feitelijke maatregelen moeten worden getroffen om de veiligheid van onze supporters ten opzichte van de bezoekers van de tegenstander verder te vergroten. Gelukkig kan ik daarbij vaststellen dat het aantal incidenten in het stadion over het algemeen zeer beperkt is maar dat neemt niet weg dat we altijd voor verbetering open moeten staan.

Over 2 weken wacht de return in Boekarest. De komende week zal de informatie op gang komen die relevant is voor alle N.E.C. supporters die hun team daar gaan steunen. Ik wil nu alvast oproepen om die informatie goed te volgen en om ons met z’n allen op een goede manier als club te laten zien.

Tenslotte wil ik echt benadrukken dat ik samen met vele anderen tot en met de 84e minuut volop genoten heb van de geweldige positieve sfeer die door alle supporters van N.E.C. teweeg is gebracht. Het was een heksenketel in de goede zin van het woord.

Met sportieve groet,

Jacco Swart
Algemeen directeur N.E.C.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan