Sibum rekent op hele mooie avond

Vandaag in de Gelderlander

Sibum rekent op hele mooie avond
Middenvelder acht NEC niet kansloos tegen Tottenham Hotspur.

Hij peinst zich suf, maar kan even niet op de naam ko­men van Tom Huddleston. De middenvelder van Tottenham Hotspur is vanavond de directe te­genstander van Bas Sibum, maar de 25-jarige NEC’er komt niet ver­der dan ‘Hudders of zo’. „Wat kan mij het ook schelen. Hij zal achter mij moeten aanlopen en niet andersom”, schuift de Drent de vraag van tafel. Daarmee is zijn respect voor de Engelse tegenstan­der in de UEFA Cup trouwens niet verdwenen. „We hebben alles nauwkeurig bestudeerd. Hun spel­hervattingen. De aanvalsopbouw. Er staat wat, hoor. Voor NEC wordt dit een van de mooiste wed­strijden uit de clubhistorie. Maar als wij zo spelen als tegen Dinamo Boekarest en Dinamo Zagreb zijn we nauurlijk niet kansloos.”

Het gevoel van Boekarest vergeet hij nooit meer. NEC hield de Roe­menen op 0-0 en bereikte de groepsfase van de UEFA Cup. „ Ik zat helemaal kapot. Die knie. Zo’n pijn. We hadden staan feesten bij de supporters. Toen de groep naar de andere kant van het veld ging waar onze sponsors zaten, haakte ik af. Ik kon geen twee meter meer lopen. Maar van binnen was ik zo intens gelukkig. Dat gevoel. Echt onbeschrijfelijk.”

Des te dieper was zijn dal toen NEC drie weken later in Zagreb in de laatste tien minuten een 2­-1 voorsprong verspeelde en met 3­2 van dat ‘andere Dinamo’ verloor. „Die hele nacht deed ik geen oog dicht”, zegt Sibum die ook al geen troost in de fles kon zoeken. „Ik drink geen alcohol. Geen druppel. Nooit gedaan.” Snoepen doet hij wel graag. Ster­ker nog, laat de NEC’er bij Jamin binnen en je ziet hem het eerste half uur niet meer terug. „Hari­bo- beertjes”, klinkt het bijna verte­derd. „ Heerlijk. Ik hou van snoep. Vooral als er iets nieuws is. Moet ik het geproefd hebben.” Maar een ‘alleseter’ is hij niet. Ter­wijl we in deze periode overspoeld worden door de pepernoten, blijkt Sibum kieskeurig. „Lekker hoor. Maar dan alleen van de bakker bij ons in Nieuw-Amsterdam.”

Drent is hij nog steeds in hart en nieren, maar net als eerder bij FC Twente en Roda JC is de midden­velder ook in Nijmegen binnen de kortste keren uitgegroeid tot een echte clubman. Zo slaat Sibum bij­voorbeeld geen thuiswedstrijd van Jong NEC over. „Ik ben een lief­hebber. Ik hou van voetbal”, klinkt hij oprecht. „En op maandaga­vond zijn het ook nog eens colle­ga’s die in actie komen. Het zijn jongens met wie ik dagelijks train.”

Hij voelde zich thuis bij Roda JC, maar de relatie met zijn trainer Raymond Atteveld was dermate vertroebeld dat hij na een jaar al­weer vertrok. Onlangs ontdeed Ro­da zich van z’n trainer en gingen de gedachten van Sibum onvermij­delijk terug naar zijn Limburgse tijd. „Natuurlijk is dit mijn gelijk. Maar niemand die daar nog iets aan heeft. Ik blijf erbij dat ik nog steeds in de spiegel kan kijken. Maar verder wil het er niet over hebben. Ik spuug niet in de bron waaruit ik heb gedronken. Ik zit nu bij NEC. Ik ben door iedereen hier hartstikke goed opgevangen. Door mijn medespelers, maar ook door de mensen van kantoor. Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin.”

En toeval of niet, maar vanaf het moment dat Sibum neerstreek in De Goffert gaat het NEC voor de wind. Sterker nog, het kalender­jaar 2008 zal met gouden letters worden bijgeschreven in de analen van de Nijmeegse eredivisionist. Sibum kan zich dan ook geen slechte periodes uit dit jaar voor de geest halen. Wel slechte mo­menten. Zoals twee weken gele­den uit tegen zijn oude liefde Ro­da JC. „We speelden zó slap. Bij mij was irritatiegrens allang be­reikt. Toen er niet werd doorge­dekt rende ik er op af. Dan kan ik me niet verstoppen. Toch was het een verkeerde keuze. Ik had in de organisatie moeten blijven voetbal­len. Die 2-0 voor Roda begon bij mij.” Zo’n moment staat niet in zijn planning voor vanavond. Ook al omdat hij verwacht dat NEC er vanaf het eerste moment bovenop zal zitten. En dan kan het zomaar een avond worden als op 2 okto­ber toen NEC in een kolkende Gof­fert Dinamo Boekarest met 1-0 ver­sloeg. „Ik kijk er al dagen naar uit”, weet Sibum. „Het wordt een hele mooie avond.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan