Schöne wil belangrijk zijn voor NEC

Vandaag in de Gelderlander.

Schöne wil belangrijk zijn voor NEC
Deense middenvelder wil zijn kans grijpen in ploeg van Mario Been.

In de onderlinge trai­ningspartij stond zijn ploeg met 2- 1 voor toen Mark Otten bijkans ontplofte. Balverlies op de rechter­flank had een directe tegenstoot tot gevolg en woedend wees de verdediger een medespeler terecht. ,,Geef die bal aan Lasse”, riep Ot­ten. En daarna – iets vriendelijker ­tegen de Deense middenvelder: ,,Lasse eis die bal dan ook op.”

Gistermorgen, toen de tweede trai­ningsdag op Bonaire nog maar net begonnen was, kon Lasse Schöne zich het voorval nog wel herinne­ren. „Mooi dat Mark dat zei”, vond de nieuwste aanwinst van NEC. „En hij had natuurlijk gelijk. Ik ben de centrale middenvelder. Ik moet die ballen ook opeisen. Als ik niet aan de bal kom, heb je ook niks aan mij.” En dat is wel de bedoeling. Nu Brett Holman gekozen heeft voor AZ zijn alle ogen gericht op de 22-jarige Deen, voor wie in het elf­tal van Mario Been een sleutelposi­tie gereserveerd is.

Erg lang hoefde de jeugdinternational niet na te denken toen NEC zich een paar maanden geleden meldde. „Ik had het naar mijn zin bij De Graaf­schap. Was ook niet van plan om zomaar ‘ja’ te zeggen tegen elke an­dere club. Maar bij NEC was het gevoel gelijk goed. Vorig seizoen speelden ze bij ons niet echt goed. Kwamen ze vlak voor tijd uit een vrije trap nog op 1-1. Maar ik merk­te wel dat Mario Been zijn elftal wilde laten voetballen. En in Nij­megen zagen we waar ze toe in staat zijn. Een kansloze 3- 1. Toen hadden we de bal bijna nooit.”

Hij was net zestien jaar toen Lasse Schöne de deur van het ouderlijk huis achter zich dicht trok om zijn geluk als profvoetballer te beproe­ven bij Heerenveen. „Ik wilde per se slagen in Nederland. Het voet­bal in Nederland past bij mij. In Denemarken wordt afwachtend ge­speeld. Hier zoeken ze het avon­tuur, voetballen ze aanvallend. In het begin had ik het moeilijk. Maar gelukkig kwam ik bij de fami­lie Hylkema, een heel goed gastge­zin. Ze hadden een slagerij achter het huis.” En dan lachend: „ik had altijd goed te eten.” Voetballend ging het allemaal wat minder. Schöne redde het niet bij Heerenveen, tot trainer Jan de Jon­ge hem twee jaar geleden naar De Graafschap haalde. Op de altijd sfeervolle Vijverberg werd Schöne in zijn eerste seizoen kampioen van de eerste divisie en verdiende hij het afgelopen jaar een transfer naar NEC.

Afgelopen maandag reed hij, na de eerste training in het Goffertsta­dion, met een prettig gevoel naar zijn huis in Doetinchem. „Ik zei ge­lijk tegen mijn vriendin dat het hartstikke goed beviel. Iedereen was aardig. Iedereen praatte met me.” Samen met Marije (die hij in Fries­land leerde kennen) heeft hij een dochtertje van zes maanden. „Mijn vader was 22 toen hij mij kreeg. Ik heb het altijd fijn gevon­den om een jonge vader te heb­ben. Dat wilde ik later ook zijn. Ik ben zo blij dat het gelukt is. Hoe je gaat houden van zo’n kindje. Dat gevoel is bijna niet te beschrijven. Mila wil je de hele dag van alles vertellen in dat babytaaltje van haar.” Het leven dat hij leidt bevalt hem. Zijn vader Lars was ook profvoet­baller. Net als zijn opa Willy. „ In de jaren tachtig stond mijn vader nog even in de belangstelling van Feyenoord. Maar dat is niet doorge­gaan. Op een gegeven moment nam hij het voetbal niet meer zo serieus. Hij werkt nu bij de Deen­se bank. Een keer in de twee maan­den komen mijn ouders naar Ne­derland. Eerst voor mij. Nu voor Mila. Zo gaat dat.”

Terwijl de voetbalcarrière van zijn vader stokte, lijkt die van Lasse Schöne niet meer te stuiten. Ook in de nationale jeugdselectie bij de Deense voetbalploeg voor spelers onder 21 jaar is de middenvelder inmiddels een vaste waarde. „We moeten nog thuis tegen Schotland en uit naar Finland. Het Europees kampioenschap in Zweden kun­nen we nog steeds halen”, zegt Schöne. En dan lonkt er nog dat Europese avontuur met NEC. „Meedoen in de UEFA Cup. Dat is natuurlijk fantastisch. Hartstikke mooi om mee te maken. Niet dat het cen­traal moet staan. We zullen niet voor de finale gaan. Maar als je die eerste knock- out-wedstrijd over­leeft. Zit je in de poulefase. Zeg nou eerlijk. Als dat zou lukken, hebben we het natuurlijk heel goed gedaan.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.