Ron de Groot een stuk wijzer na spionagetrip in Roemenië

Vandaag in de Gelderlander.

Ron de Groot een stuk wijzer na spionagetrip in Roemenië
Rechterhand van Mario Been onder de indruk van Dinamo Boekarest. 

Vrijdagochtend om half vijf stapte Ron de Groot in zijn auto, zondagavond om half tien parkeerde hij zijn vierwieler weer voor zijn huis. „Drie lange da­gen voor negentig minuten voet­bal”, lacht de rechterhand van Ma­rio Been. „Maar ik ben toch wel een stuk wijzer geworden.”

De assistent-trainer reisde het afge­lopen weekeinde naar Roemenië om Dinamo Boekarest aan het werk zien. Een trip met haken en ogen, aangezien NEC’s UEFA Cup- tegenstander moest voetbal­len in Vaslui, dicht tegen de grens van Moldavië. „Ik vloog vanaf Düs­seldorf. Na een tussenstop in We­nen landde ik om een uur of twee in Iasa. Vandaar was het nog een klein uur rijden naar Vaslui.”

Hoewel hij zich in een uithoek van Europa bevond, is Ron de Groot vol lof over de manier waar­op hij ontvangen en geholpen werd. „ Jan Bluijssen (manager ope­rations bij NEC, red.) was vorige week al in Boekarest geweest en had goede afspraken gemaakt met Dinamo. Toen ik aankwam op het vliegveld van Iasa stond er een auto met chauffeur klaar. Die bracht mij naar het hotel en de vol­gende dag ook naar het stadion van Vaslui. Was wel grappig. Om op de tribune te komen, moest ik het veld oversteken. Liep ik daar dwars door de warming-up van de twee elftallen heen.”

De Groot had niet veel tijd nodig om te constateren dat NEC in Di­namo een lastige opponent heeft getroffen. „In Nederland staat het Roemeense voetbal niet erg hoog aangeschreven, maar het niveau is mij zeker niet tegengevallen. Dat gold trouwens ook voor de tegen­stander, die dit seizoen eveneens meedoet aan de UEFA Cup. Dina­mo is een fysiek sterke en ervaren ploeg die elk jaar Europees voet­balt. Ze hebben een stuk of zes, ze­ven internationals en ook de Brazi­liaan Julio Cesar (ex-Real Madrid en AC Milan, red.) voetbalt er.” „ Om Julio Cesar was trouwens een hoop te doen bij die wed­strijd. Hij was eigenlijk geschorst, maar mocht van de Roemeense bond toch spelen. Bij Vaslui waren ze woest. Ze hebben na de wed­strijd onmiddellijk beroep aangete­kend.”

Van de twee voormalige Ajacieden die bij Dinamo onder contract staan, kwam zaterdag alleen doel­man Bogdan Lobont in actie. Aan­valler Nicolae Mitea speelde niet. „Hij heeft last van een hamstring­blessure”, aldus De Groot. „De kans dat hij tegen ons kan spelen, is klein.” NEC’s assistent-coach zag Dinamo zaterdag met de nodige moeite winnen. „Vaslui begon sterk en kwam ook op voorsprong. In de tweede helft maakte Dinamo de dienst uit. Na een afgeslagen cor­ner viel de bal voor de voeten van Danciulescu die uit de draai raak­schoot. In blessuretijd werd het nog 1-2 door Bratu. Echt verdiend was dat niet, een gelijkspel had de verhoudingen beter weergegeven.” Zoals de meeste ploegen in Oost-Europa hanteert Dinamo een tamelijk voorzichtige speel­stijl. „ In principe spelen ze met twee spitsen, waarvan er een bij balverlies onmiddelijk inzakt. Als de wedstrijd er om vraagt, kunnen ze omschakelen naar een systeem met twee diepe spitsen. Ik ver­wacht dat ze in De Goffert gaan be­ginnen met één diepe spits en dan maar hopen op een counterdoel­punt. Het wordt voor ons belang­rijk om de nul te houden. Als zij scoren, wordt het heel moeilijk.”

Gewapend met een dvd van de zo­juist gespeelde wedstrijd keerde De Groot zaterdagavond terug naar zijn hotel. Daar probeerde hij nog wat extra informatie te be­machtigen voor hij weer op huis aanging. „De Roemeense tv zendt de hele dag voetbal uit, ik heb zelfs naar een wedstrijd van Dinamo 2 zitten kijken. Verder heb ik een paar Roemeense kranten gekocht. Ik beheers de de taal natuurlijk niet, maar uit de context kun je toch het een en ander opmaken. Gelukkig sprak het hotelpersoneel Engels. Als ik dacht dat ik iets inte­ressants had gevonden, kon ik hun vragen hen wat er precies stond.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan