Patrick Ax zoekt naar een nieuw ritme

Vandaag in de Gelderlander

Patrick Ax zoekt naar een nieuw ritme
Voormalig prof moet wennen aan beleving in het amateurvoetbal.

Als profvoetballer hoef­de hij er niet mee aan te komen. Maar tegenwoordig is Patrick Ax geregeld in de zaal te vinden. Of bij het beachsoccer. „Mooie takken van sport. Zaalvoetbal en beachsoc­cer gaan ontzettend snel. Je staat constant voor de goal. En maar schieten. Heerlijk vind ik dat, uit alle standen op goal rossen.”

Hoe anders vergaat het de aanval­ler vooralsnog bij Germania. Zel­den komt hij bij de laaggeklasseer­de hoofdklasser in kansrijke posi­tie. De 29-jarige Huissenaar kwam deze zomer nog met torenhoge verwachtingen over van eerstedivi­sionist Go Ahead Eagles. „Het valt allemaal wat tegen”, zegt Ax. „De prestaties van Germania, maar ook die van mijzelf. Ik had ge­dacht dat ik er in de hoofdklasse wel een stuk of vijftien zou ma­ken. Nou, we zijn bijna halverwe­ge en ik sta op twee. En daar ben ik nog clubtopscorer mee ook.”

Hij schrikt er zelf van. Toch heeft Ax volop plezier bij de Groesbeek­se club. Hij maakte een weloverwo­gen keuze voor het amateurvoet­bal. „De beleving is anders, daar moest ik wel erg aan wennen. Eer­lijk gezegd meer dan ik had ge­dacht. Veel mensen hadden me af­geraden al met profvoetbal te stop­pen, maar dáár heb ik zeker geen spijt van. Ik wilde gewoon weer een jaar met plezier voetballen. En plezier heb ik zeker. De sportieve prestaties vallen dan wat tegen, maar de sfeer is er echt niet min­der om bij Germania.”

Ax had gehoopt op een verrassen­de rol voor Germania bij de terug­keer in de hoofdklasse, hij achtte een plek bij de subtop mogelijk. „We hebben best een leuke ploeg, maar het komt er nog niet uit. Ik geloof er niet in dat we alleen maar pech hebben. Geluk dwing je af. En daarvoor spelen we niet dominant genoeg. We moeten eer­lijk zijn: als we dit seizoen overle­ven, hebben we het goed gedaan.”

Niet alleen voor Germania is het een jaar van gewenning, ook voor Ax zelf. „Ik ben druk bezig om al­les op de rit te zetten”, legt hij uit. „Ik had gelukkig geen haast, maar ik ben nu aan het kijken wat ik wil gaan doen. Ik word nu lang­zaam toch wel gek van al die vrije tijd. Ik zou graag nog met sport be­zig zijn. Als leraar of met een ei­gen sportzaak. Of als jeugdtrainer. Ik heb een tijdje de C3 van ESA in Arnhem getraind, dat vond ik mooi om te doen. Die ventjes die lekker ongedwongen met voetbal bezig zijn. Leuk werk.”

In de zomer is Ax in ieder geval op het strand van Schevingen te vin­den, voor het beachsoccer. En tot de zomer voetbalt hij geregeld in de zaal. „Leuk met een stel vrien­den ballen. De 27e hebben we met ons vaste cluppie een zaalvoetbal­toernooi. Daar kijk ik nou al naar uit. Heerlijk dat zoiets nu kan.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.